Meni

Društvo

„Megatrenduše” sa crvenog univerziteta

Mnogi osporavaju kvalitet studiranja, ali ove diplome prihvatljive su i na najvišim funkcijama u državi

Početak školske godine na najpoznatijem privatnom univerzitetu (Foto Tanjug)

Fenomen Megatrenda – najstarijeg srpskog privatnog univerziteta, stigao je ovih dana i na stranice „Njujork tajmsa”. Tekst sa naslovom „Vreme testiranja privatnog obrazovanja u istočnoj Evropi” počinje objašnjenjem za izraz „megatrenduše”, kojim se opisuju devojke koje studiraju na ovom univerzitetu, a koji se u svakodnevnom razgovoru ustalio kao pogrdni izraz od žargonskog „namiguše”.

Novinarka navodi da se na Megatrendu, univerzitetu koji uskoro slavi 25 godina postojanja, nudi diploma za bukvalno sve – od medija do ekonomije, i to širom Srbije. Podseća se i da je ovaj univerzitet 2007. godine dodelio počasni doktorat libijskom lideru pukovniku Gadafiju, ali i na izjavu Srbijanke Turajlić, nekadašnje pomoćnice ministra prosvete za visoko obrazovanje, koja kaže da „nije iznenađena što je nagrađen diktator ako se uzme u obzir kvalitet obrazovanja koji Megatrend pruža”.

Za dr Miću Jovanovića, rektora i osnivača Megatrenda, nema dileme – svaki tekst je reklama, makar imao i negativnu konotaciju.

– Mi imamo 27.000 studenata, 18.000 su devojke i tačno je – sve su lepe, pametne i uspešne, šta je loše u tome? Činjenica je da iza ovakvih povremenih napada stoji nelojalna konkurencija, ali mi im ne zameramo, jer nam prave besplatnu reklamu. U osnovi „zlih jezika” jeste pre svega zavist koja se u poslednje vreme pretvara čak u sumanutu mržnju – odgovara na negativne komentare rektor Mića Jovanović.

On za „Politiku” kaže da u Srbiji postoje mnogi privatni i državni fakulteti koji su svojim radom naneli veliku štetu srpskom obrazovanju, pa ih niko ne proziva, a Megatrend „pljuju i kada daje besplatnu godinu studija i kada dobija prestižne nagrade”.

Ovaj kontraverzni univerzitet od osnivanja prate i priče o uticaju – prvo na srpsko obrazovanje, a potom i na politiku države. Jer, Megatrend je dao nekoliko ministara,pa i predsednika srpskog parlamenta.Za indeks, diplomu ili profesorsku togu vezuju se najpoznatija imena politike, sporta i estrade. Ovde je posle 5. oktobra sklonište našlo i petnaestak uglednih profesora socijalista, koji su do tada predavali na državnim univerzitetima, zbog čega je prozvan „crvenim univerzitetom”. Predavanja su studentima, između ostalih, držali i Boris Tadić, kao predsednik države, i Ivica Dačić, aktuelni premijer.

– Na Megatrend se danas u javnosti gleda uglavnom kao na univerzitet koji upisuje neko ko ne može da završi državni. Studenti sa državnih fakulteta imaju potcenjivački stav kada je u pitanju ovaj privatni univerzitet, i to sa dobrim razlogom, jer je čitav univerzitet napravljen za političare i one u godinama koji bi da brzo dođu do diplome. Megatrend je zapravo preuzeo ulogu koju je nekada imao Prištinski ili Skopski univerzitet – kaže sociolog Jovo Bakić, docent na Filozofskom fakultetu.

On ne smatra da je danas trend da se „peru” diplome stečene na Megatrendu tako što se doktorira na srodnom, državnom fakultetu, jer je ipak najlakše da se sva moguća zvanja steknu bez mnogo muke na privatnom fakultetu.

Na temu Megatrenda gotovo da više i nema sagovornika koji pristaje da ga citiramo imenom i prezimenom, jer ne žele da se „zamere čoveku kod kojeg je premijer držao predavanja četiri puta za godinu dana i koji je dao dva ministra prosvete”. Jovo Bakić kaže da je i to što se smanjuje broj onih koji su spremni da otvoreno govore o nekom problemu – pokazatelj da nešto nije u redu.

Jedan od naših sagovornika, profesor sa privatnog fakulteta koji je insistirao na anonimnosti, kaže da se privatni fakulteti upisuju zato što je uvreženo mišljenje da se ovde lakše dolazi do diplome i tvrdi da se prekinulo sa praksom „pranja” diploma, jer za tim više nema potrebe – dovoljno je da mladi vide kako se sa diplomom Megatrenda brzo zapošljava, i to u velikim institucijama i na važnim pozicijama.

– Mladi su danas vrlo dobro obavešteni i tačno znaju zašto nešto upisuju. Njima je važno to što je ovo univerzitet koji pohađa i završava politička, sportska, estradna elita. Osim toga, smatraju da je danas „fensi” imati indeks Megatrenda, čija zgrada podseća na spejsšatl i kojom paradiraju devojke obučene kao sa modne piste, za razliku od državnih fakulteta koji se bore sa tradicionalnim metodama nastave i hroničnom besparicom – kaže sagovornik.

Šta na sve ovo kažu studenti Megatrenda? Oni tvrde da je „ova Vlada Srbije najbolja od 2000. godine jer je u kratkom roku dala vidljive rezultate i na domaćoj i na međunarodnoj sceni, delom i zahvaljujući činjenici da je u njoj mnogo diplomaca sa ovog univerziteta na pozicijama ministara, državnih sekretara i drugih službenika”.

– Ovaj univerzitet je dao besplatno studiranje, doveo Karla Lamersa, organizovao prvi sajam kineskih univerziteta na ovim prostorima, dao počasni doktorat veličini kao što je Rolan Dima – objašnjavaju predstavnici Studentskog parlamenta Megatrend univerziteta, koji imaju samo reči hvale za rektora kojeg su odlikovali predsednici i krunisane glave.

Sa ovim se slažu i nekadašnji studenti, okupljeni u Alumni klubu i poručuju novinarima i onima koji podmeću ovakve priče da se malo pozabave problemima na državnim fakultetima.

Sandra Gucijan
objavljeno: 18.12.2013.

Poslednji komentari

Bob Petrovich | 20/12/2013 17:20

Kolokvijalni srpski koji se govori u Beogradu je naoko neozbiljan ali izuzetno precizan u hvatanju dubljeg smisla pojava. Taj dublji smisao stranci koji govore srpski obicno ne mogu da uhvate. Recimo, u ovom slucaju za uvredljivo ime u nije uzeto recimo Megatrendaljka (kao aluzija na "pevaljka") nego megatrendusa.

Ponudjeni odgovor da to potice od "namigusa" (zena koja "ocijuka" sa muskarcima) je malo verovatan, jer se taj izraz se ne koristi u kolokvijalnom srpskom jeziku vec jedno pedeset godina ako ne i duze. Kad sam bio dete koristil su ga samo vrlo stari ljudi.

Pre ce biti da je za pogrdno ime "megatrendusa" uzor bilo "sponzorusa", naziv za poslovnu zenu koja svoje vreme iznajmljuje po fiksnoj tarifi.

Dragana Jevtić | 24/12/2013 23:57

A koji fakultet (dryavni ili privatni) je zavrsio predsednik Nikolic?

komsija_od_prekoputa juznjak | 27/01/2014 17:51

Ma sve je to u redu, stoji da su drzavni fakulteti daleko na visem nivou od privatnih. Ali ako pricamo iskreno i drzavni fakultet je pun maminih i tatinih sinova. Pa devedeset posto ispita moze da se kupi i na drzavnom fakutetu, a pricamo o nekom postenju. Samo ko nije studirao u skorije vreme ne zna kakva je situacija. Nego lepo uvesti "drzavni ispit" za sve fakultete i videce se ko je gde...
Mada ovakvi fakulteti odgovaraju nasoj danasnjoj eliti, sto znaci da ce jos puno vide proteci Dunavom, pre nego promene nesto :)
Pozdrav i svako dobro!
(student privatnog fakulteta)

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije