Meni

Društvo

Srpski roboti idu u rat

Šta je viđeno na upravo završenom sajmu naoružanja „Partner 2009” u Beogradu

Vojnik za 21. vek: pripadnik Vojske Srbije s novom puškom M21 i novim bacačem granata, najnovijim proizvodom „Prve petoletke” (Fotodokumentacija „Politike”)

Oružje je, uz tenis, sve više i najbolji srpski izvozni proizvod. Na sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2009”, upravo završenom u Beogradu, vojna industrija Srbije pokazala je neverovatnu vitalnost i sposobnost. Poput feniksa ona se, takoreći, samoobnovila od razornih posledica NATO bombardovanja 1999. godine, i danas je po ponudi i proizvodnji mnogo jača i raznovrsnija nego pre deset godina. U dolarskim efektivima može se očekivati da Srbija ove godine izveze naoružanje i vojnu opremu u ukupnoj vrednosti od preko 600 miliona američkih dolara. Šta je, dakle, pokazao „Partner 2009”, ko su bile zvezde ovogodišnjeg sajma?

Od kompanija koje se bave proizvodnjom i projektovanjem naoružanja to je, naravno, „Jugoimport SDPR”, koji je u prvom kvartalu ove godine i najveći izvoznik u celokupnoj privredi Srbije. Ova kompanija je integrator odbrambene industrije Srbije, samostalno finansira najsofisticiranije vojne projekte, potpuno se vratila na tržišta koja je nekada u svetu imala SFRJ, a osvojila je i nova. Zahvaljujući najviše „Jugoimportu SDPR” Srbija danas može svetskom tržištu da ponudi oklopno borbeno vozilo „lazar”, samohodnu top-haubicu „nora-B52”, školski avion „lasta-95”, modernizovane haubice od 105 mm, izviđačko-borbeno vozilo „kurjak”... Samohodna top-haubica „nora-B52” je posle Mjanmara prodata i oružanim snagama Kenije, a za „lazara” veliko interesovanje pokazuje Irak i Pakistan. „Jugoimport SDPR” ima ambiciju da kupi i neke velike fabrike naoružanja u Srbiji, one kojima predstoji privatizacija, što je odlična poslovna strategija i jako dobar potez za odbrambenu industriju Srbije.      

Vojnotehnički institut na čelu sa pukovnikom doktorom Pantićem ponudio je na sajmu raketu vazduh-zemlja „grom-B” sa televizijskom glavom za samonavođenje, što je zapravo modernizovana verzija poznatog projektila „grom-A”. Jedna arapska zemlja već je odlučila da kupi rakete „grom-B”. Vojnotehnički institut je predstavio potencijalnim kupcima i nove verzije protivoklopnih projektila tipa „maljutka” sa novim bojevim glavama koje probijaju sve danas u svetu poznate oklope, novu mini bespilotnu letelicu, samohodnu haubicu od 122 mm „sora”, kao i laserski vođenu bombu LVB-250F. Ipak, ono po čemu se Vojnotehnički institut razlikovao od drugih na ovom sajmu jeste robotika, prikazan je demonstrator-platforma bez ljudske posade i naoružan sa vođenim protivoklopnim projektilima. Srpski roboti idu u rat.

Kompanija „Jugohemija, Specijalni programi”, nastupila je prvi put na sajmu i izložila lake belgijske mitraljeze „minimi”, koje je kupila vojska Srbije za potrebe specijalnih jedinica. Inače, „Jugohemija, Specijalni programi” ugovara remont srpskih transportnih aparata „an-26” u Rusiji, drugi avion treba uskoro da bude remontovan.    

Na sajmu „Partner 2009” učestvovalo je više od 70 domaćih i stranih izlagača. Koliko je poslova sklopljeno, to vam niko ne želi reći, jer je vojni biznis uvek pod velom tajni. Neke od tih tajni mogle su se naslutiti i po značajnim pogledima, pokretima lica, odnosno po govoru tela. A po tome su prednjačili upravo domaći proizvođači i izvoznici naoružanja. Sve u svemu, kolač vojnog izvoza sve je veći i slađi, konkurencija u tom izvozu sve žešća, a udarci iznad i ispod stola raznovrsni na opšte veselje čitalačke publike...

Miroslav Lazanski

objavljeno: 08/06/2009

Poslednji komentari

M M | 20/06/2009 23:53

Lasta je delo inzenjera VTI-a, O tome otkud Lasta kao proizvod SDPR-a nemoramo da raspravljameo jer je to cista otimacina. Mada to nije jedinstven primer, ima toga jos mnogo i to nije slucaj samo sa VTI-om vec i sa SLOBODOM,...

Drago Petrovic | 12/08/2009 02:15

Sa zakasnjenjem od 2 meseca ugledah ovaj tekst,pa bih imao pitanje da li je vlasnik kompanije "Jugohemija" Miroslav Miskovic?Takodje,da li je istina da se preko ove firme uvoze i "Tadiran" radio uredjaji za potrebe vojske i ako je i ovo tacno onda neka citaoci sami zakljuce sve ostalo.

Vlada Zivaljevic | 09/12/2009 13:40

E, muka mi je od Jugohemije.
Ovo je preslo svaku meru.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije