Meni

Društvo

Vredni Mali Veliki ljudi

U akciji „Sanke Deda Mraza” poklone dobilo 2.000 mališana sa smetnjama u razvoju širom Srbije

Igra uz Deda Mraza

Od Šapca, Petrovca na Mlavi, preko Subotice, Bele Crkve, Veternika, Aleksinca, Beograda, pa do Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Paraćina, već mesec dana putuju „Sanke Deda Mraza”. Karavan pun poklona, predvođen Deda Mrazovima i Baba Mrazicama, od 20. decembra obilazi Srbiju kako bi stigao do svakog mališana u dnevnim boravcima za decu sa smetnjama u razvoju i bez roditeljskog staranja. Praznične poklone dobilo je više od 2.000 dečaka i devojčica.

Ovu akciju već devet godina vode „Mali Veliki ljudi”. Njih šestoro iz organizacije, uz pomoćnike, u vreme novogodišnjih praznika obilaze dečake i devojčice, uglavnom po unutrašnjosti zemlje, i priređuju im praznično veselje.

– Sanke na put kreću 20. decembra, ali pripreme za ovu avanturu traju i po tri meseca. Ekipa određuje maršrutu, dogovara se s ustanovama, pakuje poklone, priprema se za put. Nije lako obezbediti sve što je potrebno da jednomesečna akcija prođe bez problema. Treba obezbediti sredstva. Na sreću, voljnih da pomognu ima, a i svake godine se pridruže novi pa nas bude dvadesetak u ekipi. Od 2003. godine zavirili smo bukvalno u svaki kutak domova za ovu decu – priča Milena Labat, predsednica organizacije „Mali Veliki ljudi”.

Domovi za decu sa smetnjama u razvoju i bez roditeljskog staranja građeni su u posleratno vreme što dalje od gradova, u izolovanosti. Mnogi su ostali na udaljenim lokacijama pa je zimi do njih teško stići.

– Dešavalo se da od snega ne možemo da priđemo boravcima. Da bismo videli decu u jednoj ustanovi kod Aleksinca morali smo poklone i opremu da prebacujemo na traktor koji je uspeo da se približi objektu. Povremeno se pojave prepreke, ali smo se uveštili. Ne želimo da odustanemo od ovih poseta jer smo doživeli neprocenjiva iskustva s decom, a njima praznična druženja i posete mnogo znače. Pokazalo se da je ova akcija bitna u razvoju njihove socijalizacije – kaže Milena.

Ovi mališani, posebno u malim mestima, gotovo da su zaboravljeni i ne dešava im se često da vide i upoznaju druge ljude. Neki od njih su tek u akciji „Sanke Deda Mraza” prvi put videli Deda Mraza i dobili poklon.

– Nije reč samo o materijalnim stvarima. Više im znači to što ih posećujemo, priređujemo zabavne programe i druženja. Među njima ima dece koja ne ustaju iz postelje i ne mogu da vide priredbu. Tada bukvalno idemo od kreveta do kreveta, delimo im poklone i pažnju. Mališani su stidljivi i teško se otvaraju prema nepoznatim ljudima. U toku obilaska jednog boravka, dete sa smetnjama u razvoju uporno je pokušavalo nešto da nam objasni. Na kraju sam uspela da ga ubedim da mi pokaže šta hoće. Odveo me je do sobe. Iza vrata se krio stidljivi dečak koji bi propustio zabavu da ga nismo pronašli – seća se Milena i kaže da će zbog ovih stvari nastaviti akciju sve dok budu mogli da obezbede sredstva i sponzore koji pomažu.

Karavan „Malih Velikih ljudi” ovogodišnju avanturu počeo je u boravku „Suncokret” u Šapcu, a putovanje Srbijom završiće ove nedelje druženjem s klincima u Kragujevcu, Kraljevu i na kraju u konaku manastira Sveta Petka kod Paraćina, u domu za decu o kojima brinu monahinje.

Ljiljana Perović

objavljeno: 16.01.2012

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije