Meni

Društvo

Potop mornarice Crne Gore

Nekada moćna jugoslovenska flota ubrzano se rasprodaje zajedno sa kasarnama i ostalom vojnom imovinom

Nekada moćna jugoslovenska flota (Foto Ž. Komnenović)

Tivat – Pored prodaje nekretnina, najunosniji posao u Crnoj Gori je rasprodaja vojne imovine. Ostatak ostataka nekadašnje Ratne mornarice JNA, SRJ, SCG, a danas mornaričke baze VCG dospeo je u žižu interesovanja afričkih kupaca naoružanja i vojne opreme, ali i predstavnika svetskog džet-seta, koji žele da na prostoru nekadašnjih kasarni grade atraktivne hotele.

Prodaja viška brodova i raketnog naoružanja Egiptu teče po dogovorenoj dinamici. Uz molitvu sa komandnih mostova posvećenu Alahu, tri raketna čamca "osa 1" Ratne mornarice Egipta isplovila su pre nekoliko dana iz Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda "Sava Kovačević". Pre četiri meseca iz Tivta su za Egipat već otišla dva identična ratna broda koji su nekada plovili u floti Ratne mornarice Jugoslavije. Svih pet zastarelih "osa" pre tri godine posredstvom beogradske firme "Cofis", Ministarstvo odbrane SCG prodalo je Egiptu, koji je uz te brodove kupio i sedam obalskih protivbrodskih raketnih sistema "rubež-E" i nekoliko desetina protivbrodskih raketa tipa P-21 i P-22. Uz to, Egipćanima je prodato i mnogo rezervnih delova i prateće opreme, kao i specijalna vozila za tehničku podršku sistemima "rubež-E". Tu nije kraj, jer je pod velom "postupka poverljive prodaje" preko firmi "Jugoimport SDPR" i "Cofis" Ministarstvo odbrane CG za prodaju, prema nezvaničnim saznanjima, sada ponudilo preostala sredstva i brodove, osim jedrenjaka "Jadran", raketne fregate 34 i topovnjača 405 i 406.

Na dokovima tivatskog "Arsenala" koji će 30. juna preuzeti kanadski biznismen Peter Munk, sada čekaju četiri raketne fregate 31, 32, 33 i 34, desantni minopolagač DBM 21, četiri raketne topovnjače, dva velika remorkera, pet diverzantskih podmornica oznaka 911, 912, 913, 915 i 916, tri velike podmornice 821, 831 i 832, pomoćni transportni brod PO-91, pomoćni transportni vodonosac PV 17, dva tankera, hidrografska barkasa BH 12, školska barkasa BŠ 22, dve obične barkase, dva lučka remorkera, dva desantna splava, plovna lučka dizalica LDI 18 i dve jedrilice "elan 43". Jedrenjak "Jadran" vojnopomorski stručnjaci nazivaju "ikebanom", jer se više ne koristi za obuku pomorskih oficira, već za statiranje u promotivnim spotovima i reprezentativna krstarenja Bokom.

Kasarna "Milan Spasić" u Radovićima, u kojoj je bila stacionirana prošle godine rasformirana 108. brigada obalske odbrane naoružana već pomenutim "rubežima", ispražnjena je i u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore čeka svog novog vlasnika i "turističku valorizaciju". Naoružanje i oprema iz ove kasarne i "Arsenala", koji je kanadski milijarder kupio za 3,2 miliona evra, svakodnevno se prenosi u vojni pogon na Opatovu. Nestao je i Hidrografski institut ratne mornarice u Lepetanima, kao i mornarički opitni centar koji je postao deo Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije. Ranije je rasformirana 88. flotila podmornica. Veći deo starešinskog kadra je penzionisan ili je zatražio prekomandu u ustanove i jedinice Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je odmah nakon ukidanja vojne obaveze iz upotrebe izbacilo raketno, torpedno naoružanje i morske mine, a sedište mornaričke baze u Kumboru proglašeno je "neperspektivnim" za Vojsku Crne Gore. S obzirom na to da je iz Podgorice najavljeno premeštanje baze u Bar, u bivšoj kasarni "Orjenski bataljon" u toku je selidba vojne imovine, opreme i naoružanja. Lokalitet u Kumboru već je definisan kao mesto na kome je predviđena izgradnja "turističkih kapaciteta", a u crnogorskoj štampi se kao zainteresovani kupci pominju američke teniserke Serena i Venus Vilijams koje bi u Kumboru gradile "superluksuzan teniski kamp".

Internom naredbom komande mornaričke baze vojnicima i starešinama je zabranjena bilo kakva komunikacija sa novinarima zbog sve većih povika na novu praksu "postupka poverljive prodaje" kojom se bez znanja javnosti prodaju brodovi, naoružanje, oprema i ogromne zemljišne parcele. Za Centar vojnomedicinskih ustanova Meljine tendersku dokumentaciju otkupile su londonska kompanija "Belfairs menad

Željko Komnenović
objavljeno: 16.05.2007.

Poslednji komentari

Goran Ristic | 20/11/2013 20:55

Ja sam bivsi pripadnik 108 obalske raketne brigade. Nista samo da se javim i nekako me dirnula tema, al svakako hvala na informacijama.

Zikica Marjanovic | 28/07/2014 17:17

Zar nije velika podmornica p 831 pre neku godinu prodata u staro gvozdje i otegljena u Tursku na rezaliste.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije