Meni

Ekonomija

Aerodrom za brži razvoj

Vojni aerodrom „Lađevci” kod Kraljeva biće prilagođen i za civilni vazdušni saobraćaj uz znatnu pomoć partnera iz Amerike i Turske

Vojni aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva (Foto: M. Dugalić)

Kraljevo – Neće probirljivi turisti iz razvijenih zemalja krenuti na letovanje ili zimovanje ako se do određene turističke destinacije „truckaju” autobusom duže od jednog sata. To se pokazalo i protekle zime kada je skraćenje drumskog putovanja bila jedna od zamerki i uslova poznate turističke agencije „Tompson” za nastavak saradnje sa našim poznatim zimskim turističkim centrom na Kopaoniku. Istina, uz korišćenje aerodroma u Nišu problem je delimično rešavan, ali još pogodnija lokacija za sletanje turističkih aviona je dojučerašnji vojni aerodroma „Lađevci”, udaljen desetak kilometara od Kraljeva.

Stoga je, još početkom ove decenije, pokrenuta inicijativa da se promeni namena tog aerodroma, odnosno da se stvore uslovi da pored vojnih tu sleću i avioni civilnog vazdušnog saobraćaja. Kasnije su usledile neophodne odluke i saglasnosti Ministarstva odbrane, odnosno vlade Srbije i Direktorata civilnog vazduhoplovstva, a nedavno je učinjen i još konkretniji korak ka realizaciji ove ideje. Naime, postignut je sporazum četiri grada i sedam opština na ovom području (na kome živi oko milion stanovnika) da taj projekat, zarad zajedničkog interesa, sve lokalne zajednice podrže i novčanim ulaganjima.

To je bio važan podsticaj, pa je gradska služba za lokalni ekonomski razvoj u Kraljevu kojim rukovodi Mirijana Prodanović, sačinila početnu studiju o takozvanoj konverziji pomenutog aerodroma u mešoviti. Sa tim dokumentom se konkurisalo za sredstva američke agencije USAID, a jasno predstavljen interes razvoja ovog kraja, u pogledu povećanja inostranih ulaganja, turizma, poljoprivrede i prerađivačkih kapaciteta, podstakla je i predstavnike pomenute američke Agencije da učini presedan i da čak sa 80 odsto od neophodnih osam miliona dinara finansira izradu Studije izvodljivosti i opravdanosti. Ostatak će se finansirati iz budžeta 11 gradova i opština.

Tako će u narednih stotinu dana stručnjaci beogradskog „Mašinoprojekta” okončati izradu pomenute studije, a onda će uslediti i neophodni građevinski radovi, tehničke i organizacione promene aerodroma.

– Moram istaći da nam je značajnu pomoć u realizaciji ove ideje pružilo Ministarstvo odbrane, odnosno ministar Dragan Šutanovac. Tako je obezbeđeno i obećanje predstavnika države Turske u realizaciji projekta u iznosu od 13 miliona evra. Njihov interes je, naravno, povećanje turista u toj zemlji iz ovih krajeva i lakše i brže putovanje stanovnika Sandžaka do te zemlje – kaže gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

U slučaju da studija pokaže opravdanost, u šta se ne sumnja, posao bi mogao da se završi naredne godine. Sve zapravo zavisi od obima neophodnih radova na aerodromu – eventualnog proširenja i produženja piste, izmeštanja kontrolnog tornja, izgradnje hangara, kargo skladišta, svetlosne signalizacije... A taj obim posla zavisiće od odluke da li će biti neophodno da civilni avioni sleću samo preko dana ili u svih 24 sata.

Prema nekim procenama za prvu varijantu, odnosno prvu fazu promene namene aerodroma, potrebno je 513 miliona, a za drugu 997 miliona dinara.

Tako, svi su izgledi da novac više neće biti razlog novih zastoja u konačnom ostvarivanju ove davno pokrenute ideje.

M. Dugalić

objavljeno: 08/04/2010

Poslednji komentari

Pavle Karajovic | 08/04/2010 09:33

Aerodroni su neophodni Srbiji i treba ih sto pre obnavljati.Daj boze da dodje Turski kapital i pomogne napredku Srbije.Turska ima aktina 63 aerodroma sa ICAO ID i 17 avio kompanija,sto je za svaki respekt.

Радгост, до Коритника  | 08/04/2010 13:34

"Дај Боже" да дође "Турска" , "ES-SELAMU ALEJKUM". Ваљда дај Боже да дође Русија, Аерофлот!

chelica  | 08/04/2010 16:34

Od kad je ovo vest? Ovo je vec peti put reciklirana prica o Ladjevcima. Odbrojavaju samo koliko dana do zavrsetka studije.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije