Meni

Економија

Ђердап још чека мајсторе

Ни после седам година није почела обнова домаће највеће хидроелектране, јер руска фирма „Силовије машини” није спремна да обави ремонт по уговореној цени из 2003. године

Међудржавни уговор потписан, али посао никако да крене (Фотодокументација „Политике”)

Ремонт Хидроелектране „Ђердап 1” последњих седам година одлаже се због чега је Србија изгубила на десетине милиона евра, јер је смањена производња електричне енергије. Осим Електропривреде Србије на губитку су и радници домаћих компанија „Гоша”, „Термоелектро”, „Север” и „Прва петолетка” које би у обнови највеће домаће хидроелектране требало да учествују са око 25 одсто посла.

Уколико би радови почели ове године генералка би била завршена најмање за шест година што значи да би у најбољем случају електрана прорадила пуним капацитетом крајем 2014. године.

Међународни конкурс за ремонт хидроелектране завршен је 2001. године, а уговор са руском фирмом „Силовије машини” потписан је две године касније. Тада су у републичкој влади најавили да ће радови почети после потписивања споразума о регулисању клириншког дуга СССР према СФРЈ што се десило тек 2007. године. Зато што посao није започео када је предвиђено, читав пројекат у међувремену је поскупео. Руски партнер сада није спреман да те послове обавља по уговореним ценама, али ни ЕПС и ХЕ „Ђердап” нису спремни да плате више од онога што је било прописано уговорима и анексима.

Међудржавни споразум дефинише и висину дуга Русије Србији и његов део је испорука опреме за ХЕ „Ђердап 1” у вредности 100,5 милиона долара. Руси сада нису спремни по тој цени да раде, али ни наша страна да плати више, а према проценама стручњака, Руси траже седамдесетак милиона долара више од уговорене суме. Фирма „Силовије машини”, као највећи партнер у тим пословима, у међувремену је приватизована и не жели да послује са губитком. За обе стране додатни проблем је и пад вредности долара у односу на евро што још више поскупљује пројекат.

Имајући то у виду, кажу упућени у овај проблем, потребно је да се покрену нови преговори са Русима. Само применом клизне скале, вредност посла је сада порасла на око 125-126 милиона долара док се представници ЕПС-а и ХЕ „Ђердап” у тим преговорима могу кретати само у уговореним и потписаним вредностима. Оваква ситуација не одговара ни руским партнерима који су већ урадили добар део опреме. Она је комплетно завршена за шести агрегат, док ће се преосталих пет агрегата ревитализовати и извршити замена виталних делова. Значајно је и то што је реч о веома квалитетној опреми што потврђује и ревитализација опреме на румунској страни ХЕ „Ђердап”. Њихова постројења после уграђене швајцарске опреме постижу слабије резултате и од наших садашњих капацитета. А биће знатно испод резултата које ће ХЕ „Ђердапу 1” омогућити уградња нове руске опреме.

-----------------------------------------------------------

Подмлађивање" хидроелектрана на Дрини

После три месеца чекања, коначно је почела ревитализација хидроелектрана на Дрини. Радници су кренули прво од ХЕ „Овчар Бања", а када се за годину дана заврши обнова овог постројења биће ремонтована и ХЕ „Међувршје". Највећи посао у Привредном друштву Дринско-лимске хидроелектране биће „подмлађивање" ХЕ „Бајина Башта", која ће почети у јуну следеће године и бити завршена 2012. године.

Василије Павићевић, директор ПД Дринско-лимске ХЕ, каже да је суботичка компанија „Север" главни извођач радова на ревитализацији хидроелектрана „Овчар Бања" и „Међувршје". 

Што се тиче ХЕ „Бајина Башта", после обављене тендерске процедуре и потписаног уговора са аустријском фирмом „Vatech", припреме за ревитализацију одвијају се према утврђеној динамици, додаје Павићевић.

Д. Спаловић
објављено: 27/08/2008

Последњи коментари

011  | 27/08/2008 14:48

Znaci ljiti smo na Ruse kada hoce da izmene uslove dogovora starog 7 godina i koji je nasom krivicom toliko kasnio a u isto vreme sami hocemo da izmenimo uslove ugovora koji smo potpisali sa Rusima pre 7 meseci. Ili smo mentalno zaostali ili su u pitanju pare za neciji dzep. Trebalo bi da nam ministar ekonomije objasni na naucnoj bazi kako to mi kao zemlja vodimo biznis, onako kako amerikanci vode politiku "meni se moze a vama ne" ili smo svi previse glupi da shvatimo azbuku poslovanja?

potomak cuvenog Srbina | 27/08/2008 14:49

Sta ce nama struja dok imamo dosta sveca?
Ko moze da razume jednu drzavu koja se ne drzi ugovora ?

nebojsa  | 27/08/2008 22:58

Na kraju cemo morati da im platimo i za njihov Klirinski dug,za Nis,za gasovod,za beopetrol,za putnik.
Ko se sa njima uhvati taj se tesko izvlaci iz tog Zagrljaja-primer Bugarska,poljska ,madjarska,

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније