Meni

Hronika

Portret bez rama: Ratko Butorović

Ko je Bata Kankan

Ratko Butorović poznat je široj javnosti kao vlasnik nekoliko prestižnih hotela, ali i kao čelnik više sportskih klubova u Srbiji i Crnoj Gori

Ljubitelj lakovane i drečave garderobe i obuće, novosadski biznismen sa „juriš” frizurom, našao se prošle nedelje iza rešetaka zbog nameštanja rezultata na jednoj fudbalskoj utakmici. Saznalo se da je sudijama trebalo da isplati 4.000 evra, koje je, u slengu, zvao „četiri kila pečenja”.

Čovek sa nadimkom čuvenog plesa iz još čuvenijeg pariskog noćnog kluba „Mulen ruž”, Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kankan, počeo je svoju karijeru punom kontroverzi još pre tridesetak godina tako što je radio kao telohranitelj u Beču. Tu se navodno intenzivno družio sa Đorđem Božovićem Giškom, ubijenim komandantom Srpske garde.

Sredinom osamdesetih vratio se u Srbiju. Saznalo se da je promenio prezime, upravo po povratku sa „školovanja na životnom univerzitetu”, kako takveosobe zovu svoj boravak u inostranstvu, koji obiluje mnoštvom sumnjivih priča i indicija. Umesto Buturović, postao je Butorović. Na taj korak se navodno odlučio pošto pod pravim prezimenom nije mogao da računa na gostoprimstvo u Nemačkoj, Austriji i još nekim zemljama zapadne Evrope. U Novom Sadu se tvrdi da ni sa promenjenim prezimenom nije putovao na zapad čak i kada su pregovori oko transfera igrača sa stranim klubovima ugovarani na višemilionske sume.Navodno, putovao je samo u Grčku, gde je, opet navodno, imao vlasničkog udela u poznatom košarkaškom klubu PAOK iz Soluna. Tih osamdesetih, postao je jedan od „prvih privatnih biznismena u Jugoslaviji”, tako što je otvorio dragstor „Kan-kan”.

Poznat je široj javnosti kao vlasnik nekoliko prestižnih hotela, ali i kao čelnik više sportskih klubova u Srbiji i Crnoj Gori. Živi u velelepnoj vili sa bazenom, koja je nekog podsetila na kuću u kojoj je živeo Toni Montana (koga je glumio Al Paćino), u čuvenom filmu „Lice sa ožiljkom”.

Kada je kupio novosadski hotel „Park”, Kankan je tvrdio da će ovaj hotel postati toliko dobar da će „Hajat” u odnosu na njega biti „najobičnija nula”. Najavio je da će ga obnoviti vrlo brzo i da će na njegovo otvaranje doći najmanje tri svetske zvezde – Dženifer Lopez, Anabela i Riki Martin.

Za razliku od prethodnih godina, kada je u javnosti najčešće spominjan kao uspešan biznismen, u poslednje vreme Kankanovo ime se učestalo spominje u kontekstu raznih kriminalnih radnji. Prvo je u decembru procurelo da je jedan od „ključnih ljudi” u nezakonitim radnjama vezanim za fudbal, da bi se kasnije doveo u vezu sa aferom „Bedem”, kada je porušen zaštitni zid Petrovaradinske tvrđave, nedaleko od njegovog ekskluzivnog hotela „Leopold Prvi”. Pričalo se da je bedem na ovom istorijskom spomeniku kulture, srušen samo da bi gosti „Leopolda Prvog” imali lepši pogled na Dunav.

Kankan je pominjan u medijima i povodom požara u kojem je uništen atraktivni hotel „Putnik”, u najstrožem centru grada, jer je još prošle godine predsednik FK Vojvodina najavio da mu je sledeći cilj (posle kupovine, odnosno zakupa najluksuznijih novosadskih hotela „Park” i „Leopold Prvi”) upravo kupovina „Putnika”.

Rođen u Nikšiću, blizak prijatelj Brane Mićunovića, koga u medijima označavaju kao nezvaničnog kralja crnogorskog podzemlja i srpskog fudbala, Kankan slovi i kao brat od ujaka bivšeg i budućeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.Na Kankana je do sada dva puta pokušan atentat.

Dušan Telesković
objavljeno: 03/02/2008

Poslednji komentari

karlo  | 27/07/2008 21:47

Uradio je vise za Novi Sad nego mnogi drugi. Za fk. Vojvodinu narocito. Ne zanima me to, da li je covek imao problema sa zakonom ili ne. Ja isticem u prvi plan njegova dela. Jer cega god se latio to je i pozlatio. Kamo srece, da je vise takvih. Pa drazi mi je Bato, nego drugi. jer on je nas. Pravi dasa. Gospodin. Mogu samo da ga mrze zavidni i zlobni. Darivao je gradu hotele, koji su do njegovog dolaska bili sve samno ne hoteli. O fk Vojvodina necu da pricam. Sposoban covek, koji zna i ume da se snadje u biznisu. Sve drugo nije vazno. To s kim je i kakav je nema veze. Bata zna sta radi i treba da uziva. Stalno se oko njega pletu razne price, te ovo, te ono. Uhapsise ga zbog namestanja utakmice. A mi umesto da se bavimo stvaraocima, ljudima koji iza sebe ostavljaju dela,mi ...

milosav spasojevic | 08/10/2008 17:57

steta sto ni jedan od dva atentata nije uspeo

nena bibic | 09/09/2010 22:59

Tacno je da se cesto prezime Butorovic menja prezimenom Buturovic. Znam jednu porodicu iz Vrbasa koje smo svojatali i ovako i onako, i sa u i sa o.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije