Meni

Хроника

Најављена нова мрежа судова

Нећемо наручивати хапшења, поштоваћемо претпоставку невиности а променићемо и мрежу судова, рекао јуче Данило Николић, државни секретар Министарства правде,на скупу кривичара на Златибору

Данило Николић

Промењена судска мрежа више ће личити на стару него на нову. Дугови Министарства правде мере се милијардама, јер су трошкови путовања због укинутих судова огромни, речено је јуче на скупу кривичара на Златибору, коме присуствује око три стотине судија, тужилаца и адвоката.

– Министарство правде затрпано је предлозима да Србија поново има 125 основних судова. Вратићемо већину судова. Није оправдано да судије и запослени из Алексинца сваког дана путују 30 километара до Ниша и назад, а да при томе седе једни другима у крилу, док судска зграда у Алексинцу зврји празна и греје се – рекао је државни секретар Министарства правде Данило Николић, некадашњи председник Окружног суда у Нишу и један од неизабраних у општем избору судија 2009. године.

Најавио је да ће Виши суд у Београду бити подељен на два суда, јер је тешко управљати судом у коме ради 120 судија, а притомепокрива огромну територију, на којој је више од милион становника.

– Са четири апелациона суда не може се успоставити јединствена судска пракса. Зато се сада размишља о једном апелационом суду, чије ће седиште и служба судске праксе бити у Београду, а одељења у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу – рекао је Данило Николић.

У име Министарства правде, Николић је поручио судијама на Златибору да суде без „аутоцензуре” и да сваки судија који пресуђује храбро, на основу закона, може рачунати на заштиту министарства.

– Нећемо наручивати хапшења. Нећемо коментарисати судске одлуке. Поштоваћемо претпоставку невиности. Држава не сме да дозволи да људи буду неосновано у притвору – казао је Николић и навео податак да су 32.000 дана притвора провели људи који су касније ослобођени оптужбе.

Истакао је да ће министарство учинити све да укине „транзитни туризам у правосуђу”, за који судије нису криве, јер многи против своје воље проводе радну недељу у другом граду, одвојени од породице.

– Они који су одлучивали о томе нека то носе као свој крст. Питање њихове одговорности вероватно ћете постављати управо ви судије. Јер, не може бити неодговоран неко ко је на  највишим функцијама доносио одлуке које су сто одсто поништене – рекао је Николић.

Семинар кривичара на Златибору посвећен је изменама кривичног законодавства. Основана је радна група која „поправља” одредбе Законика о кривичном поступку (ЗКП). Одлагање примене и преиспитивање одредаба овог законика био је, како се чуло јуче на Златибору, део коалиционог споразума за састав Владе Србије.

Због пасивне улоге суда у извођењу доказа на главном претресу и немогућности да тужилачка истрага заживи у садашњим условима, ЗКП неће моћи да се примењује од 15. јануара 2013. године, како је било предвиђено. Сада се примењује само у поступцима против окривљених за организовани криминал и ратне злочине.

А. Петровић
објављено: 21.09.2012.

Последњи коментари

пајсије пајсије | 22/09/2012 20:56

Zar posle ovoga , najodgovornij za ovu situaciju treba krivično da odgovaraju. I lepa Nata ali i prelepa Malovićka.

advokat  | 21/12/2012 01:25

fala bogu daje razum preovladao. Licno sam bio prisuta kada je na sudjenje Beograd moralo da dodje 17 ljudi iz Lazarevca, sudija i zapisnicar iz Mladenovca a tuzilac iz Obrenovca Celu reformu je osmislio podmitljivi Homen i uzeo procenat za informacioni sistem zajedno sa Malovickom i plus uterao pare advokatskom lobiju iz Beograda idrugih centara

miso misovic | 10/01/2013 19:28

pre reforme ministarstvo treba da isplati dugove vestacima i sluzbenim braniocima,koji su se nagomilali,cini mi se da ce opet biti isto,zasto ne vrate sudove u opstine kako je najracionalnije,ti sudovi ne postoje zbog ministarstva i politicara vec zbog gradjana,zar ce opet zavisiti od vlasti u opstini,zasto je bitan broj predmeta,bitno je zadovoljstvo gradjana,posle se cudimo sto se gradjani sele u gradove a za njima skole i sudovi ,advokati ,lekari, nastavnici, popovi i tako redom a u provinciji ne ostaje niko a u naseljima se nastanjuju lisice i divlje svinje a jos malo i vukovi

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније