Meni

Hronika

Nova mreža sudova Srbije

Srbija će imati 72 osnovna suda sa 14 sudskih jedinica

Mapa sudova u Srbiji biće znatno drugačija kada u martu bude usvojen zakon o uređenju sudova, ali konačan predlog vlade uslediće tek posle posete stručnjaka Venecijanske komisije Saveta Evrope, koji krajem januara dolaze u Beograd.

Radna grupa usvojiće njihova mišljenja i konstruktivne predloge na tekst koji im je dostavilo Ministarstvo pravde i državne uprave.

Najviši sud u Srbiji i dalje je Vrhovni kasacioni sud, a po žalbama će odlučivati četiri Apelaciona suda – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Ponešto će biti promenjeno u nadležnostima ovih sudova, pa će na primer Viši sud u Pančevu, zajedno sa osnovnim sudovima u Pančevu i Vršcu, pripasti Apelacionom sudu u Beogradu, umesto Apelacionom sudu u Novom Sadu. Neizvesno je da li će područje Višeg suda u Negotinu, sa osnovnim sudovima u Negotinu, Kladovu i Majdanpeku, ostati u nadležnosti beogradskog apelacionog suda ili će pripasti Apelacionom sudu u Nišu.

Prema nacrtu radne grupe, Srbija će imati 72 osnovna suda sa 14 sudskih jedinica (sada imamo 34 osnovna suda i 103 sudske jedinice). Razmatra se mogućnost ponovnog otvaranja suda u još nekim mestima. Broj viših sudova ostaće nepromenjen.

Svi sudovi u Srbiji već tri godine imaju vršioce funkcije predsednika, iako je trebalo da predsednici budu imenovani u martu 2010. godine. Tek kada se uspostavi nova mreža sudova, Visoki savet sudstva imenovaće i predsednike sudova, kako već postojećih, tako i novih, a predstoji i posao raspoređivanja sudija, kako ranije izabranih, tako i onih koji su vraćeni na posao posle odluke Ustavnog suda.

A. Petrović
objavljeno: 10.01.2013.

Poslednji komentari

Nikola  | 21/01/2013 14:22

@žarko

U okviru Osnovnog suda u Senti, postojaće sudske jedinice u Adi i Kanjiži, kao što su postojale i te jedinice dok su ove tri opštine pripadale Osnovnom sudu u Subotici. U sudskim jedinicama su se i sada sudile parnice, a krivični predmeti u sedištu suda.

Nema to nikakve veze sa nacionalnim manjinama, pa i Senta je u većini naseljena Mađarima.

zoran petrovic | 28/01/2013 23:42

Dzabe sve to kada i dalje nema pravde,kada se ne postuju rokovi,kada razvlace parnice totalno bezakonje, STRASNO!

Jelena  | 20/03/2013 18:37

Ukinuti 3 suda u Sremu, sadašnje sudske jedinice u Irigu, Pećincima i Inđiji, nastaće haos, inače su svuda gužve, i sve se odvija teško i sporo... Građani treba da putuju preko 50 km u jednom pravcu da bi recimo overili ugovor, izjavu...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije