Meni

Magazin

Linijom zdravlja

Elektronikom do snage i lepote

Savršen izgled tela, lakoća pokreta i svežina duha mogu da se postignu bez obzira na godine i težinu, zahvaljujući specijalnim aparatima i programu kojim se razgrađuje masno tkivo i jača mišićno, bez gubitka vode

Duško Ilić aparatima ispituje kapacitet mišića

Kako istopiti masne naslage, a da se sačuvaju svežina lica, lepota tela i postigne odgovarajuća radna energija? Ovo pitanje postavili smo dr sc. Dušku Iliću, profesoru biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Beogradskog univerziteta, budući da već 15 godina istražuje ekonomičnost rada mišića i ispituje selektivno prestrukturiranje mekih tkiva, posebno natkolenica i stomaka. Rezultat njegovog dugogodišnjeg rada jesu programi mršavljenja kojima je moguće za mesec dana izgubiti i do 15 kilograma masti, a da se pri tome ne izgube vedrina i radna sposobnost. Do potrebnih podataka za program povećanja mišićne mase na uštrb masnih naslaga dolazi se posebnim uređajima.

Među tim aparatima je i bioelektrična impedansa (BIA), brza i neinvazivna tehnika za merenje strukture mekih tkiva i njihovog sastava, posebno masnog tkiva i slobodnih masnih čestica, kao i ukupne telesne vode. Ova metoda se zasniva na merenju otpora tkiva pri prolasku naizmenične struje. Ta aparatura takođe registruje u kojim delovima tela ima viška tečnosti i količinu vode u masnim naslagama. Beleži se i odnos ukupne tečnosti prema količini mišićne mase.

Zašto su ovi podaci važni? Naš sagovornik ističe da merenja iskusnom stručnjaku omogućavaju kreiranje individualnih programa kojima se lipolizom (razgradnjom) postiže gubitak enormnih količina masti, ali bez gubitka tečnosti i mišićne mase. Za te programe koje je osmislio naš sagovornik postoji veliko interesovanje naučne javnosti i trenera.

Povratak u mladost

– Posle detaljnog medicinskog pregleda, koji traje gotovo dva i po sata, sa kompletnim EKG monitoringom rada srca u mirovanju i stiker analizom na testu opterećenja, matematičkim i fizičkim proračunima sa primenom elektroneurografa i miografa (aparata koji registruje količinu električne aktivnosti pojedinačnih i grupnih mišića pri različitim mehaničkim zadacima) i neurofiziološkim ispitivanjima kretanja planira se individualan program vežbi koji se sprovodi pod stalnim nadzorom trenera.

– Gubitak tečnosti i minerala tokom smanjivanja težine najveći je razlog što se dijeta i vežbanja teško podnose i što osoba tokom redukcije telesne težine postaje preosetljiva i nervozna. Po tome se moj program razlikuje od velikog broja nestručnih metoda. U našoj Akademiji zdravog života „Profeks” već 11 godina imamo samo po četrdesetak klijenata dnevno, jer se sa svakim od njih radi pojedinačno, s posebnom pažnjom i precizno doziranom fizičkom aktivnošću – kaže prof. Ilić.

Veća težina, a manja masa

Trening s individualnim trenerom
Osim pomenutih merenja, navodi ovaj stručnjak, ispituje se i osetljivost mišića u mirovanju i tokom hodanja, da bi se utvrdilo da li se u tim procesima koristi dodatna mišićna aktivnost. Zbog čega je to važno? Neravnomernost i nedovoljna aktivnost mišića, objašnjava naš sagovornik, mehanički su preduslovi za pojavu različitih deformacija. Ta merenja se, zapravo, preduzimaju da bi se otkrile slabosti mišića i delova skeleta i da bi se u celini i pojedinačno unapredile njihove osobine, kod sportista pre svega mišićna sila, brzina i snaga, a kod gojaznih ujednačeni radni tonus. Ti podaci su u krajnjem rezultatu značajni za programiranje pokreta koji omogućavaju telu da stekne čvrstinu i odupre se negativnom uticaju sile Zemljine teže.

Detaljnom studijom mišićnog tkiva, prof. Ilić je izradio i programe vežbi kojima se mišićna vlakna mogu sabiti i učiniti kompaktnim. Posle takvog programa osoba koja ima 60 kg izgledaće kao da ima 50. Ovaj visokoestetski učinak postiže se smanjenjem slojevitih masti, obima natkolenica i abdomena i naglašenim povećanjem gustine mišića.

Zašto je korisno imati takve mišiće? U zgusnutoj mišićnoj masi sabijena su vlakna, a time i velika snaga koja obezbeđuje ogromnu energiju. To je i razlog što u Akademiju zdravog života „Profeks“, dolaze vrhunski sportisti, posebno teniseri, ali i televizijski voditelji i drugi koji se fizički i psihički iscrpljuju na poslu. Trening se uvek završava odabranim vežbama istezanja, posle kojih se iz teretane izlazi sa znatno povećanom energijom i vedrog raspoloženja. To je i znak da su vežbe bile pravilno odabrane. Ukoliko se posle vežbanja pojavi iscrpljenost i gubitak motivacije – vežbe su sigurno neodgovarajuće.

Vera Bošković

-------------------------------------------------

Proverite stručnost trenera

Profesor dr sc. Duško Ilić posebno naglašava važnost izbora prostora za vežbanje i stručnjaka kojem se poverava trening. Neophodno je, kaže, rukovoditi se teorijskim i praktičnim referencama koje trener poseduje u oblasti fizičke kulture. Upravo zbog toga, da bi zaštitio sopstvene visokoprofesionalne kriterijume, bio je prinuđen da prekine poslovnu saradnju sa pojedinim kolegama.

objavljeno: 08/03/2009

Poslednji komentari

marija jovanovic | 25/03/2011 10:36

jao,vi difovci ste zaista puni ljubomore...predlazem veronauku kao redovan ispit na fakultetu.

Srboljub Žunić | 26/04/2011 01:06

@bosko mitrovic: Poštovani kolega, niti sam zaljubljen u lik i delo prof. Ilića niti radim u PROFEX-u, još manje sam "eksploatisan" ! Naprosto sam spreman da potvrdim da je neko bolji od mene(prof. Duško Ilić), da sam od njega nešto naučio i da nemam toliku dozu sujete i gordosti da prethodno rečeno priznam! Teško je biti "prorok u svom selu", naročito u Srbiji, te iz tog razloga pokušavam da razumem negativne komentare! Uvek je lakše "pljunuti" na nekoga nego postići neki rezultat vredan pažnje! "Pljuneš u vis,onog iznad sebe, pa popljuješ sebe" kaže stara narodna poslovica!
p.s. Veronauka na FSFV? Obavezno!

Mili Veljkovic | 20/11/2011 16:48

Cenu obrazovanje kod izuzetnih strucnjaka je vrlo tesko odrediti. To i jeste razlog zasto du enormne skolarine na poznatim svetskim fakultetima. Ono što se može videti i naučiti kod recimo ovog profesora, znam da se ne može naučiti na fakultetu. Ne da nije bitno kolika vam je plata kod njega, nego da ste pametni, treba da platite da vas primi i da skuplate neprocenljivo ynanje koje ćete tamo steći. Sami - proći će vam silne godine da steknete takva saznanja.
Iskreno,
teniski trener i profa fizičkog

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije