Meni

Magazin

Porodični lekar

Kiselina nagriza jednjak

Učestala gorušica izaziva promene u jednjaku, iz kojih se ponekad razvija maligni tumor. Oštećeno tkivo se otkriva endoskopskim pregledom i uspešno leči radiofrekventnom terapijom

Dr Predrag Dugalić u sali za radiofrekventne intervencije

Gorušica je jedna od najčešćih pojava u inače zdravoj populaciji. Procenjuje se da je sedam odsto osoba ima svakodnevno, više od 15 odsto najmanje jednom nedeljno, 40 odsto jednom mesečno. Javlja se kao rezultat vraćanja (refluks) hlorovodonične kiseline, pepsina i žuči iz želuca u jednjak, a stanje koje izaziva naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB. Prati ga niz simptoma kao što su gorak ukus u ustima, žarenje u grudima, nelagodnost u trbuhu, bol iza grudne kosti, mučnina, povraćanje, nadimanje, podrigivanje. Bol od kiseline javlja se najčešće sat posle jela. Ponekad je toliko jak da podseća na infarkt, a događa se da osobe tokom srčanog napada pomisle da ga je izazvala kiselina. Prisustvo kiseline u gornjim organima za varenje može da se ispolji i netipičnim simptomima kao što su kašalj, astma, promuklost, erozija zuba.

Smatra se da je gorušica samo neprijatna i prolazna pojava koja ne stvara naročite zdravstvene posledice. Sluznica jednjaka se, međutim, razlikuje od sluzokože želuca, veoma je osetljiva na delovanje želudačnog soka i reaguje bolom i zapaljenjem kada sa njim dođe u dodir. Ako se gorušica retko pojavljuje, sluzokoža jednjaka se brzo oporavlja. Ali kad ovi simptomi potraju i ustale se, stalnim nagrizanjem kiseline i drugih činilaca u sastavu želudačnog soka, pre svega žuči, nastaju promene u ćelijama sluznice jednjaka. Obično su takve promene lokalizovane na mestu gde se spajaju želudac i jednjak. Ovo stanje sluznice nazvano je Baretov jednjak, prema doktoru koji ga je prvi opisao, saznajemo od mr sc. med. Predraga Dugalića, šefa jedinice za endoskopiju i ERCP u KBC „Zemun”, asistenta na Medicinskom fakultetu.

Kakav će biti ishod Baretovog jednjaka zavisi i od veličine promene. Kada je veća od tri santimetra, povećan je i rizik za transformaciju u rani kancer jednjaka.

Ishod terapije

Kada treba posumnjati na gorušicu? Osobe koje imaju dispepsiju, odnosno loše varenje duže od dve nedelje (pojačano lučenje kiseline, osećaj pečenja, bol iza grudne kosti, nadimanje i mučnina), trebalo bi da odu svom lekaru koji će im dati odgovarajući savet. Ukoliko promene životnog stila nisu donele poboljšanje, ili osoba nije bila istrajna u njihovom sprovođenju, lekar može da prepiše i odgovarajuće medikamente.

– Ako obični antacidi, lekovi za neutralisanje želudačne kiseline, nisu delotvorni, mogu da se koriste medikamenti iz grupe blokatora protonske pumpe (lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol, rabeprazol, omeprazol) koji blokiraju lučenje kiseline i smiruju upalu i prateće simptome. Ovo je najčešće korišćena udarna terapije koja počinje upotrebom najjačeg leka. Alternativa je upotreba H2 antagonista koji deluju na histaminske receptore (cimetidin, ranitidin, famotidin, tanotidin). U pojedinim slučajevima pomažu i prokinetici, lekovi koji utiču na crevnu peristaltiku i ubrzavaju rad creva (cisaprid, domperidon) – kaže doktor Dugalić.

On savetuje osobama s učestalim tegobama – češće od dva puta nedeljno – koje ne prolaze ni posle osam nedelja terapije, da obavezno odu na pregled. Preporuka se posebno odnosi na osobe koje su starije od 50 godina, a kod kojih se ove tegobe prvi put javljaju.

Centar za edukaciju

– Ukoliko simptomi traju duže, lekar će uputiti pacijenta kod gastroenterologa na endoskopski pregled, tokom kojeg se malom kamerom ulazi u jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo i snima sluzokoža. Ukoliko se na njoj ili drugim organima primete promene, odmah se uzima delić tkiva koji se šalje na patohistološku analizu. Zavisno od nalaza, preduzima se i lečenje.

Nadutost je prateća pojava GERB-a
Dugo vremena se Baretov jednjak, kao najčešća prekanceroza jednjaka, lečio samo lekovima među kojima su i pomenuti inhibitori protonske pumpe, objašnjava dr Dugalić. Pratilo se da li su promene na sluznici jednjaka metaplazija, odnosno dobroćudno prilagođavanje ćelija na hronični hemijski nadražaj, bez displazije ili sa njom. Faza metaplazije traje do pet godina i tad obično ne dolazi do napredovanja bolesti, ali kada je metaplazija prešla u displaziju, svaki drugi ili treći bolesnik će u tom periodu razviti prekancerogene promene iz kojih se razvija maligni tumor. Bolesnici s visokom displazijom moraju se radikalno lečiti endoskopskim ili hirurškim putem – naglašava naš sagovornik.

Uvedeni su i novi modaliteti endoskopskog lečenja Baretovog jednjaka. Prva je endoskopska mukozalna resekcija (EMR) kojom se mehanički uklanja bolesno tkivo, druga argon plazma koagulacija (APG), odnosno termičko spaljivanje patoloških promena, a odnedavno je u primeni i treća metoda, poznata kao radiofrekventna ablaciona terapija. Specijalnom elektrodom na endoskopu u oštećenu sluznicu se pušta radiofrekventna struja do precizno određene dubine, kojom se ona prvo spaljuje, a zatim odlubljuje. Ova metoda je počela da se koristi 2004. u SAD, dve godine kasnije u Holandiji, a ove godine i kod nas u Kliničko bolničkom centru „Zemun”. Naš sagovornik ističe da smo prva zemlja na Balkanu koja je primenjuje i zato smo dobili ponudu da postanemo Evropski trening centar za sve zemlje centralne i istočne Evrope. Uspešnost radiofrekventne terapije je potvrđena kod 98 odsto bolesnika.

Da li ova intervencija zahteva anesteziju? Od našeg sagovornika saznajemo da se fokalna radiofrekventna ablacija izvodi specijalnom elektrodom i primenjuje na manje oštećenoj sluznici, a druga radiofrekventna terapija pomoću specijalnog balona (cirkumferentna radiofrekventna ablacija). Primenjuje se u lečenju većih oštećenja sluznice jednjaka u kratkotrajnoj intravenskoj opštoj anesteziji. Traje od 20 minuta do jednog sata, a posle operacije bolesnik oseća jedan do dva dana slabiji bol u grudima. Trenutno je ova metoda u fazi legalizacije.

U Kliničko bolničkom centru „Zemun” otvorena je i ambulanta za lečenje Baretovog jednjaka koja radi svakog ponedeljka, i gde bolesnici mogu doći sa uputom, a zakazivanje pregleda se obavlja na telefon 011/377 27 28 i to od 13 sati do 14 sati i 30 minuta.

----------------------------------------------

Kako smanjiti kiselinu?

Preterano lučenje želudačne kiseline nastaje kao posledica stresa, pušenja, preteranog i halapljivog uzimanja hrane, neodgovarajuće pripreme namirnica (pržena, pohovana, masna hrana), konzumiranja kisele hrane i određenih gaziranih i alkoholnih pića, soka od pomorandže i kafe na prazan želudac. Lekovi koji mogu da utiču na pojavu gorušice su nesteroidni antizapaljenski lekovi (acetilsalicilna kiselina), pojedini antidepresivi, neki medikamenti za smirenje i lekovi za astmu. Trebalo bi ih zameniti drugima koji ne izazivaju smetnje u želucu.

Neophodno je i promeniti navike u ishrani: preporučuju se češći i manji obroci bez mnogo začina i s malo masnoće kao i dobro sažvakana hrana. Treba izbegavati ljuto (pa i beli i crni luk), jela na bazi paradajza, čokoladu, alkohol i pepermint bombone, a poslednji obrok uzeti tri do četiri sata pre spavanja (u ležećem položaju se kiselina lako pretače iz želuca u jednjak i zato se preporučuje spavanje na uzdignutom uzglavlju). Uzimanje čaše obične vode ili gume za žvakanje može doneti trenutno olakšanje. Smanjite telesnu težinu: prevelika masnoća oko struka pojačava pritisak na želudac i potiskuje kiselinu u jednjak.

Vera Bošković
objavljeno: 05/07/2009

Poslednji komentari

zoran kadunc | 20/02/2010 01:20

clanak vam je predivan i svaka cast. Jedna molba ako znate gde ima pregled sa onom kamericom kod privatnika i koja bi bila otprilike cena. radi se o tekstu kiselina nagriza jednjak. Unapred sam vam zahvalan i sve najbolje

gordana bungin | 08/03/2010 14:44

Tekst je vise nego fenomenalan,detaljan.Ja imam otprilike problem sa jednjakom trenutno sam zavrsila I hemoterapiju na VMA 05.03.2010 ali nisam uspjela da razgovaram sa onkologom koji je trebao da me vodi samo mi je napisao da sam dobro podnijela terapiju dao mi lijekove za mucninu a da se nije ni konsultovao samnom.
Treceg dana terapije sam dobila lupanje srca,ostajem bez dah na par sekundi svakih 20-25 min.glas mi se mijenja i imam osjecaj da mi se kiselina spusta niz jednjak non stop pravi mi mucninu i hladi mi grlo, u stomaku kao u kosnici,ali to nisam imala kome reci doktor me ignorisao napisao da ponovo dodjem za 4 nedelje a prvi dan kad mi je dao terapiju dogovor bio 15 dana odmora do druge terapije.Posto sam prinudjena da promijenim ljekara molila bih kontakt sa dr. Dugalicem.Ako treba poslala bih svoje nalaze ili vama ili direktno dr.Dugalicu.Imam 54 god.i prvi put se susrecem sa ovakvom bolescu iako sam devet puta operisana poslije saobracajne nesrece prije 31 god.

nevenka milankov | 11/09/2014 07:32

iz Zrenjanina sam,lečim se kod doktora Dugalića od 2010 god,svak čast i sve pohvale što izlazi u susret pacijentima iz unutrašnjosti

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije