Meni

Magazin

Porodični lekar

Zašto gležnjevi „rastu”?

Otoci na nogama i drugim delovima tela su uobičajena pojava u letnjim mesecima, ali često mogu biti i znak bolesti od kojih neke zahtevaju hitno lečenje. Kako ih razlikovati?

Podignite noge iznad srca

Letnje vrućine pogoduju pojavi otoka na nogama, rukama, čak i na licu, ali se posle rashlađivanja i odmora oni brzo povlače. Ukoliko se, međutim, nakupljanje tečnosti u koži, potkožnim tkivima i zglobovima ustali – to je razlog za odlazak lekaru, jer takvi otoci mogu biti znak različitih bolesti od kojih neke značajno narušavaju zdravlje.

Najčešći uzrok oticanja nogu je povišeni pritisak u venama, popuštanje venskih zalistaka i izlazak tečnosti, prvo u okolinu gležnjeva i drugih zglobova stopala, a napredovanjem bolesti i u druga tkiva potkolenice. Ovi otoci su česti kod osoba koji posao obavljaju stojeći, kao što su ugostitelji, prodavci, fizički radnici, ali su isto toliko česti i kod osoba koje obavljaju sedeća zanimanja. Hronični zastoj krvi u venskom sistemu potkolenice osim otoka izaziva i osećaj težine i bola, naročito pri stajanju.

Otečeni od lekova

Od prim. dr Petrovke Borovičanin, specijaliste opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja „Voždovac”, saznajemo da otoci mogu biti prateća pojava oboljenja srca, pluća, bubrega, jetre, štitaste žlezde, oboljenja prostate i zadržavanja urina u bubrezima, kao i urođeno suženih limfnih sudova. Kod bubrežne i srčane slabosti otok je „testast”, jer pritiskom na otok ostaje u njemu otisak kao u testu, koji se povlači tokom noći. Smanjenje ovih otoka se može postići uzimanjem diuretika, ali samo po savetu lekara.

 Doktorka Borovičanin naglašava da i uzimanje lekova za lečenje povišenog pritiska iz grupe blokatora kalcijumovih kanala (amlodipin dugog dejstva) može kod pojedinih bolesnika da izazove otoke na nogama.

Oticanje je moguće i zbog upotrebe nekih antidepresiva, kontraceptivnih pilula i drugih hormonskih preparata (steroidi). U trudnoći otoci nastaju zbog pritiska ploda na venske krvne sudove ili povišenog pritiska koji se mora odmah lečiti da bi se izbegla opasnost od eklampsije. U starijem životnom dobu često se pojavljuju bezbolni otoci na zglobovima stopala i nogama.

Sa otocima se suočavaju i oboleli od malignog tumora zbog uklanjanja limfnih čvorova i oštećenja limfnih sudova.Dugoročno oticanje tkiva može ponekad da izazove i dijabetes, gladovanje kod nepravilnih dijeta, nedostatak belančevina u ishrani  i kalijuma. U mnogobrojne uzroke otoka ubraja se i poremećena statika tela koju izazivaju ravni tabani, čukljevi i visoke potpetice. Važan činilac u pojavi otoka je i povećana telesna težina koja značajno opterećuje krvotok.

Posebna vrsta otoka je limfedem koji je izazvan suženim limfnim sudovima i prekomernim nakupljanjem proteina u tečnosti. Jedini način oslobađanja viška tečnosti je limfna drenaža kojom se tečnost potiskuje u područja gde limfotok normalno funkcioniše.

Šta se može učiniti da bi se sprečila pojava otoka?Pre svega trebalo bi izbegavati slanu hranu (ukupan unos soli tokom dana ne bi trebalo da bude veći od tri grama) jer natrijum hlorid zadržava tečnost u organizmu, savetuje doktorka Borovičanin. U suprotnom, povećava se volumen krvi, a prepunjene vene nisu kadre da dopremaju krv ka srcu i tečnost se zadržava u tkivima. Posledice nisu samo otoci, već i propadanje kože, venske rane i povećan rizik za moždani i srčani udar.  

Više šetajte

Sedenje je veliki neprijatelj našeg zdravlja, čak i kada nemamo otekline na nogama. Zato je neophodno što češće ustati i prošetati bar nekoliko koraka. Hodanjem mišići potiskuju krv ka srcu i time sprečavaju zadržavanje tečnosti u tkivima. Tokom dugih putovanja avionom i vozom trebalo bi takođe povremeno ustati i protegnuti noge, ili bar svakih 15 minuta pomerati stopala gore-dole. Za vreme vožnje automobilom zaustavite se na svakih 100 kilometara i malo prošetajte.

Kad god možete boravite na otvorenom. Hodajte bar jednu autobusku stanicu, ili brzim korakom 20 do 30 minuta dva puta dnevno. Vozite bicikl. I plivanje je izvrsna limfna i venska drenaža.

Otoci kod gojaznih će se povući smanjenjem težine, jer je višak kilograma teret za srce i vensku cirkulaciju.

Prestanite sa pušenjem! Duvanski dim oštećuje sve krvne sudove.

Alkoholna pića konzumirajte kao lek: dnevna doza je čašica žestokog pića ili čaša crnog vina.

Ne nosite visoke potpetice, ni preuske čarape.

Podignite noge jednom dnevno iznad visine srca u trajanju 10 do 15 minuta. Postavite jastučiće ispod stopala.

Za smanjenje venskih i drugih otoka najvažnije je delovanje na uzrok njihove pojave, jer ublažavanjem tegoba otoci ne iščezavaju. Lekaru treba obavezno otići kada se pojavljuju i povećavaju ujutro ili uveče i kada uz otoke imate bolove, pritisak, stezanje u grudima, smanjeno izlučivanje urina, ili otečene, crvene i sjajne potkolenice.

-----------------------------------------------------------

Prirodni diuretici

Jelovnik protiv oticanja trebalo bi da sadrži namirnice koje na različite načine pomažu eliminaciju tečnosti iz organizma. Dobro je uzimati čorbe i supe od crnog luka.

Preporučuju se i špargle jer sadržeaspargin, aminokiselinukoja podstiče radbubregaipoboljšavacirkulaciju. Rotkvice i bela repa se takođe ubrajaju u prirodne diuretike.

Prokeljima ista svojstva jer sadrži mineralekojistimulišu radbubrega. Za izlučivanje viška tečnosti dobro je uzimati i šargarepu i kupus. Korencelera podstiče metabolizam i izvrstan je diuretik, a može se uzimati i u svežem stanju kod reumatskih i drugih otoka. Krastavac sadrži minerale koji podstiču bubregenavećelučenjemokraćnekiseline i smanjuje otoke od gihta. U izvrsne diuretike ubrajaju se i ren i zelena salata.

Paradajz i bosiljak su dobar diuretik za osobe kojebolujuodreume, upalezglobova i gihta. Prirodni diuretici su čaj od koprive, koren i lišće peršuna: po pet supenih kašika korena i lista peršuna kuvati pet minuta u pola litra vode, procediti za pola sata i uzimati tri puta dnevno. Za ovaj čaj može se koristiti i zamrznuti peršun. Isto dejstvo na krvne sudove ima i heljda. Redovnim uzimanjem namirnica od heljdinog brašna može se smanjiti propustljivost kapilara.

-----------------------------------------------------------

Preparati protiv oticanja

Postoje i mnogobrojni preparati protiv otoka, u obliku krema i gelova, koji se pripremaju od ekstrakta divljeg kestena, cvetova nevena, ruzmarina, divljeg limuna. Escin iz divljeg kestena i sastojci kore divljeg limuna povećavaju otpornost kapilara, smanjuju zapaljenja i proširenja vena na nogama. Eterično ulje eukaliptusa pomaže kod otoka izazvanih artritisom ili gihtom. Proizvode se preparati i s drugim ekraktima (ginko) a pomaže i uzimanje vitamina Ce.

-----------------------------------------------------------

Vežbe za bolju cirkulaciju

Jačanjem mišića stopala i nogu ubrzava se kretanje krvi iz nogu prema srcu. Jutarnje vežbe izvode se u uspravnom položaju. Raširenih ruku dižite i spuštajte stopala, a zatim kolena lagano savijte i ispravite. Tokom dana na poslu vežbe se izvode u sedećem položaju. Vrhove stopala rastavite i ponovno ih približite. Stopala lagano podignite tako da prsti ostanu na podu, a pete su okrenute spolja, a potom ih približite.

Povremeno izmasirajte potkolenice. Stavite desnu ruku na Ahilovu tetivu leve noge, a zatim stegnite članak palcem i kažiprstom. Povlačite prste prema naviše, blago masirajući listove.

Vera Bošković
objavljeno: 30/08/2009

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije