Meni

Moja kuća

Zvučna izolacija

Zvučna izolacija je u gotovo svim stambenim objektima stvar za dogradnju koju bi trebalo sami stanari da prilagode vlastitim potrebama. Efekat naknadne izolacije ponekada je veoma diskutabilan, jer može dati samo delimične rezultate.

Na tržištu postoji mnoštvo gotovih proizvoda u obliku ploča i rolni, pa već prilikom kupovine i sami prodavaci mogu vam reći koji su materijali najbolji. Kako su materijali i za toplotnu i za zvučnu izolaciju ponekada jedni te isti, bilo bi dobro uraditi izolaciju za obe namene, kao zvučno-toplotnu.

Prema teoriji akustike – ako svi slušaoci dobro „vide” izvor zvuka, tada su stolice akustički dobro postavljene – zvuk iz izvora se odbija o zidove pa može da zavara čulo sluha. Problem u rešavanju akustike nekog prostora je jeka ili reverbacija koja se javlja na udaljenosti od 11 metara (izvor zvuka – zid). Jačina glavnog, nosećeg zvuka na udaljenosti slabi, dok jačina odbijenog zvuka (jeke) ostaje skoro iste jačine i trebalo bi je upiti slabim provodnikom zvuka (sunđeri, stiropor, staklena vuna...). Nažalost, ne sasvim, jer takva soba zvuči neprirodno, pa je zato zovu „gluva soba”. Jačina jeke ne bi trebalo da bude jača od oslabljenog zvuka iz glavnog izvora – ne više od 12 decibela.

Skoro svi građevinski materijali su dobri provodnici zvuka, pa bi u svakoj prostoriji gde god je to moguće trebalo napraviti prekid. Kako osnovna konstrukcija ne može da se menja, u prostoriji koju nameravate da izolujete napravite „plivajuće” podove i „viseće” tavanice. Najbolje je napraviti „sobu u sobi”, čije se stranice ne dodiruju i koja leži na nekoj vrsti amortizera.

Ako krenete u ovaj poduhvat, možete prvo da napravite apsorbere za upijanje i oslabljivanje nekih frekvencija. Na primer, „bas apsorber” je specijalna i jednostavna kockica od šperploče sa dimenzijama stranica od 6 santimetara. 

Međutim, mogu se obložiti samo zidovi i pod nekim izolatorom kao što je stiropor, ili ugraditi jake metalne garnišne i staviti što deblje i teže zavese na prozore i vrata. Pa ako volite da „odvalite muziku do daske”, zvučnike i vufer stavite na parčiće gume ili tepiha, što bi bio minimum za mir komšijama.

Naravno, ako izolaciju svog stana želite da obavite sami, morate prvo proučiti neka pravila o akustici i građevinarstvu, ili se ipak obratiti stručnim licima.

A. Aleksić
objavljeno: 07/11/2008

Poslednji komentari

Ljiljana  | 03/02/2009 19:24

Potreban mi je savet u vezi zvucne izolacije. Naime, zid moje spavace sobe gde mi se nalazi uzglavlje kreveta delim sa suprotne strane sa susedovim kupatilom. Prilikom pustanja vode u tus kabini stvara se jak zvuk kao da je voda pustena pod velikim pritiskom. Zbog te buke nemam odmora.

Molila bih za savet ili od vodoinstalatera (ako je rec o ventilima ili slicno) ili od arhitekte (koju zvucnu izolaciju treba postaviti na zid koji deli moju spavacu sobu i susedovo kupatilo)? Takodje, posto nemam dobro iskustvo sa majstorima molim vas da mi preporucite strucno lice (iz Beograda) koje ce sigurno obaviti dobar posao u vezi ovog velikog problema.

Hvala puno.

Pozdrav,

Ljiljana iz Beograd

Dragan Markovic | 07/05/2014 15:46

Mnogo je vremena proslo od prethodnog komentara. Nadam se da je pisac komentara otisao gde treba, u MUP po pasos. Kod nas zgrade u kojima stanuje stotine stanara, nemaju adekvatnu izlaciju, mada ne bi bilo preterano skupo da je kod gradnje ulozen dovoljan trud. Naknadno je vrlo tesko uraditi nesto. U konkretnom slucaju bilo bi lepo ako bi komsija saradjivao pa da se zajednicki nadje neko resenje (ako postoji uopste - mozda i postoji).

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije