Meni

Некретнине

Соларна земуница

Самогрејна еколошка кућа обезбеђује уштеду у грејању до 85 одсто, у осветљењу око 30 посто, а утрошак грађевинског материјала је мањи за 18-40 процената

(Фото документација Вељка Милковића)

Еколошка кућа уместо класичног крова има земљану заштиту која штити објекат од ниских зимских и високих летњих температура, а поред тога зидови су заштићени и од ерозије. Еко-кући нису потребни дубоки темељи, велика остава за огрев, знатне грејне инсталације и друго. Самогрејна еколошка кућа Вељка Милковића штеди грејање до 85 одсто, осветљење око 30 одсто, а уштеда у грађевинском материјалу је од 18 до 40 одсто.

До сада је изграђенo десетак оваквих кућа у Новом Саду (четири), Сомбору, Зајечару, Љигу. Прваоваква кућа је настала 1979. године.

Уштеда у грејању заснива се на рефлектујућим површинама. Под овим се подразумевају површине које у великој мери рефлектују директно зрачење сунца. То су сјајни премази (лакови и боје), алуминијумске фолије и лимови на чврстој подлози, а по жељи се може користити и млечнобела боја, која је такође прихватљива јер се због дифузије не губи много пошто су рефлектујуће површине непосредно уз прозор.

Горња рефлектујућа површина је уграђена у стреху објекта и она је најчешће фиксна, док се доња налази испод прозора, покретна је и служи као капак. Рефлектујућим површинама треба посветити посебну пажњу јер су оне најфинији соларни уређај који поред топлотног дејства служи и за повећање унутрашње осветљености објекта.

Сјајне фолије, лимови или премази на чврстој површини могу да се поставе испод или изнад. Горња рефлектујућа површина је фиксна и уклопљена у стреху, а доња је покретна преко дана у подешеном положају, па се може потпуно затворити и као капак.

Рефлектујуће површине представљају најфинији соларни уређај који, поред топлотног дејства, служи и за повећање унутрашње осветљености објекта. На тај начин се остварује уштеда у осветљењу од око 30 процената.

Узор да осмисли овакву једну еколошку кућу проналазачу Вељку Милковићу била је Петроварадинска тврђава, а има много лепих природних окружења у нашој земљи у којима би ова кућа могла да се сагради. Штедљива и здрава, еколошка средина идеална за становање.

Драгица Бајић
објављено: 26/09/2008.

Последњи коментари

Mirjana Metlic | 19/10/2008 19:54

Molim vas da me uputite kome da se obratm u vezi izgradnje ekoloske kuce.Hvala i pozdrav,Mira

dunja nedeljkovic | 06/11/2010 22:56

koliko kosta solarna zemunica u novom sadu il okolini?ja sam zainteresovana za takvu kucu.hvala

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније