Meni

Nekretnine

Pravni savet

Ugovor o doživotnom izdržavanju

Ugovorom o doživotnom izdržavanju, obavezuje se jedno lice – davalac izdržavanja, da vas do kraja života izdržava, a vi mu za uzvrat ustupate svoju imovinu, najčešće je to stan, s tim da će navedena imovina postati njegova tek posle vaše smrti.

Ova vrsta ugovora postaje veoma popularna tek nakon masovnog otkupa stanova. U to vreme ljudi su ga često zaključivali a da nisu u potpunosti znali koja sve prava i obaveze iz njega proističu.

Međutim veoma je potrebno upoznati se sa njegovom suštinom.

Ugovor o doživotnom izdržavanju je jedan od retkih ugovora koji overava lično sudija, što jasno ukazuje na njegovu važnost.

Ovaj način overe predviđen je kako bi se sudija uverio da stranke tačno znaju šta potpisuju. Zato postoji posebna obaveza sudije da upozori primaoca izdržavanja da nakon njegove smrti, naslednici ne mogu da nasleđuju stan koji je ustupljen ugovorom o doživotnom izdržavanju.

Upravo iz ovih razloga naslednici su često nezadovoljni, te je ova vrsta ugovora najčešće obaran ugovor u praksi. Naslednici koji smatraju da su na ovaj način oštećeni nakon smrti davaoca izdržavanja pokreću tužbe za poništaj ili raskid ovog ugovora. Razlog koji naslednici najčešće navode je da je davalac izdržavanja bio nesposoban za rasuđivanje ili da primalac izdržavanja nije ispunjavao svoje obaveze. Ovo možete sprečiti unapred. Pribavite zvaničan nalaz lekara neuropsihijatra da ste sposobni za rasuđivanje i pišite redovne potvrde davaocu izdržavanja da ispunjava svoje obaveze.

Važno je znati da obaveza izdržavanja ne podrazumeva samo materijalno izdržavanje. Moguće je da davalac izdržavanja pomaže primaocu tako što će ga negovati u bolesti i starosti, brinuti se o njemu, organizovati mu lečenje, hranu, odeću i slično.

Pažljivo birajte sa kim zaključujete ugovor, neka to bude neko u koga imate poverenja.

Ukoliko se slučajno desi da davalac izdržavanja umre pre primaoca, ugovor se ne smatra raskinutim. On ostaje na snazi, a sva prava i obaveze davaoca izdržavanja prelaze na njegove naslednike.

Poželjno je da se nakon smrti primaoca izdržavanja sprovede ostavinska rasprava, kako bi se svi naslednici upoznali sa postojanjem ovog ugovora.

Postojanje ugovora o doživotnom izdržavanju može se upisati u zemljišne, odnosno katastarske knjige odmah nakon zaključivanja. Porez na prenos apsolutnih prava plaća se tek nakon smrti primaoca izdržavanja, a nakon regulisanog poreza, u zemljišnim knjigama se sprovodi promena vlasnika.

Advokat

Nina Štiglić
objavljeno: 14.05.2010.

Poslednji komentari

Lidija T. | 23/01/2014 06:21

pratim komentare na ovoj temi,jer me zanimaju iskustva.Drago mi je da procitam da je neko uspeo da ponisti ugovor i istera pravdu!Bravo.Ali,neke osobe su ovde stvarno smorile 100x ponavljajuci isto

ćerka @ | 27/03/2014 15:29

Kada sam ja sklapala ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa roditeljima sudija je upozorila na nuzni deo za brata i takodje pitala roditelje da li je on upoznat sa postojanjem ovog ugovora. Sve je to stvar odnosa roditelja i dece-da li neko oseca moralnu obavezu prema roditeljima da im se u starosti nadje pa za to dobije i adekvatnu materijanu dobit, ili "nema vremena" za stare roditelje!

ЗАШТИТА ИМОВИНЕ | 11/04/2014 20:09

Од 01.09. 2014. требало би да у Србији почну са радом јавни бележници у чију надлежност ће спадати и ови уговори. Планирано је да у свим општинама Србије буде 400 канцеларија са по 3-4 запослена, како би сви грађани имали стручну и ефикасну правну помоћ, пре свега приликом располагања својом приватном имовином:
- купопродаја непокретности, а и покретне имовине,
- брачни уговори, тестаменати, уговори о доживотном издржавању или располагање имовине за живота,..
- овере потписа, докумената,
- депозит,

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije