Meni

Nekretnine

Pravni savet

Ugovor o doživotnom izdržavanju

Ugovorom o doživotnom izdržavanju, obavezuje se jedno lice – davalac izdržavanja, da vas do kraja života izdržava, a vi mu za uzvrat ustupate svoju imovinu, najčešće je to stan, s tim da će navedena imovina postati njegova tek posle vaše smrti.

Ova vrsta ugovora postaje veoma popularna tek nakon masovnog otkupa stanova. U to vreme ljudi su ga često zaključivali a da nisu u potpunosti znali koja sve prava i obaveze iz njega proističu.

Međutim veoma je potrebno upoznati se sa njegovom suštinom.

Ugovor o doživotnom izdržavanju je jedan od retkih ugovora koji overava lično sudija, što jasno ukazuje na njegovu važnost.

Ovaj način overe predviđen je kako bi se sudija uverio da stranke tačno znaju šta potpisuju. Zato postoji posebna obaveza sudije da upozori primaoca izdržavanja da nakon njegove smrti, naslednici ne mogu da nasleđuju stan koji je ustupljen ugovorom o doživotnom izdržavanju.

Upravo iz ovih razloga naslednici su često nezadovoljni, te je ova vrsta ugovora najčešće obaran ugovor u praksi. Naslednici koji smatraju da su na ovaj način oštećeni nakon smrti davaoca izdržavanja pokreću tužbe za poništaj ili raskid ovog ugovora. Razlog koji naslednici najčešće navode je da je davalac izdržavanja bio nesposoban za rasuđivanje ili da primalac izdržavanja nije ispunjavao svoje obaveze. Ovo možete sprečiti unapred. Pribavite zvaničan nalaz lekara neuropsihijatra da ste sposobni za rasuđivanje i pišite redovne potvrde davaocu izdržavanja da ispunjava svoje obaveze.

Važno je znati da obaveza izdržavanja ne podrazumeva samo materijalno izdržavanje. Moguće je da davalac izdržavanja pomaže primaocu tako što će ga negovati u bolesti i starosti, brinuti se o njemu, organizovati mu lečenje, hranu, odeću i slično.

Pažljivo birajte sa kim zaključujete ugovor, neka to bude neko u koga imate poverenja.

Ukoliko se slučajno desi da davalac izdržavanja umre pre primaoca, ugovor se ne smatra raskinutim. On ostaje na snazi, a sva prava i obaveze davaoca izdržavanja prelaze na njegove naslednike.

Poželjno je da se nakon smrti primaoca izdržavanja sprovede ostavinska rasprava, kako bi se svi naslednici upoznali sa postojanjem ovog ugovora.

Postojanje ugovora o doživotnom izdržavanju može se upisati u zemljišne, odnosno katastarske knjige odmah nakon zaključivanja. Porez na prenos apsolutnih prava plaća se tek nakon smrti primaoca izdržavanja, a nakon regulisanog poreza, u zemljišnim knjigama se sprovodi promena vlasnika.

Advokat

Nina Štiglić
objavljeno: 14.05.2010.

Poslednji komentari

Jessica Brown | 22/06/2014 06:47

Juče sam poslala komentar istinit i sa izrazima iskrenog oduševljenja za istrajnost i izborenost za pobjedu pravde u slučaju Ane A. Antonić, koji je veoma sličan mom slučaju gdje je neminovno istaći i osnovanu sumnju da je ugovarač u ugovoru koji je tema ovog sajta isplanirao i smrt primaoca izdržavanja samo da bi se što prije gramzivo domogao imovine primaoca, gazeći grubo osnovna ljudska prava, prije svega pravo na život bića sa kojim je ugovor sklopljen, a zatim i pravo svih drugih, za ugovarača očigledno nižerazrednih lica, kojima je ugovarač samoinicijativno uskratila ta prava i to samo zato, što se nalazi na nekoj "moćnoj" poziciji, zbog čega, za sada, ima neosnovanu i nezasluženu podršku pravosudnih organa. Moja borba za rasvjetljenje zločina i nepokolebljiv cilj do pobjede pravde ničim se ne može zaustaviti, jer i dalje vjerujem u prave ljude i u onaj dio pravosuđa, gdje rade pošteni i profesionalni zaposlenici, te sam ubijeđena da će i u mom slučaju pravda pobijediti

Ana A.A. | 23/06/2014 04:34

Gospodjo Jessica B., zahvaljujem se na saosecanju i primam sa velikom emocijom Vase reci koje mi ukazuju, da je moj slucaj delovao inspirativno na slicne teskoce koje prozivljavate i cija ste zrtva.Slicnost je i sto je moja majka/(ugovarac), kada je povela parnicu da obori ugovor o poklanjanju imovine(povuce svoj potpis) bila fizicki i mentalno zlostavljana od str.primaoca "poklona". Narusenog zdravlja protiv njene volje, smestili su je isti u staracki dom, sudskim putem oduzeli poslovnu sposobnost .Sve to ucinila ista dva lica koja su kroz ugovor se domogla celokupne imovine !Jedno lice od potpisnika ugovora o poklanjanju imovine , izdejstvovalo je da bude staratelj majci i na taj nacin zrtva biva stavljena pod kontrolu svog predatora!Nakon toga sledi zatvaranje parnice od str.nametnutog staratelja , ustvari prevaranta. Kao Vasa majka i moja je ne samo izgubila imovinu vec i svoju slobodu a skracen joj je bio i goli zivot!
Trajno sam oborila ugovor ali prevaranti nisu kaznjeni!

Lidija Lukovac | 15/10/2014 15:53

Ovaj zakon je velika sramota jer se njime veoms cesto narusava svjesno pravo na zaostavstinu zakonskih nasljednika.znam primjer gdje covjek sklgdje covjek sklapa ugovor sa djetetom iz 3 braka o doz.izdrzavanju samo da bi djecu iz prva bva braka ostavio bez nasljestva iako su te zene imale ucesca u gradnju kuce cak i njihova rodbina a ova 3 niciglu nije stavila.sta zakon kaze u takvim slucajevima.?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije