Meni

Politika

Sedam regiona za ravnomerniji razvoj

Srbija će biti podeljena na Vojvodinu, Beograd, zapadnu, istočnu, centralnu, južnu i oblast Kosova i Metohije, utvrđeno je vladinim zakonskim predlogom. – Trenutni odnos u razvijenosti među pojedinim delovima zemlje čak jedan prema 15

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o regionalnom razvoju sa ciljem da se smanje razlike u razvijenosti među pojedinim regionima i izvrše pripreme za korišćenje pretpristupnih fondova EU, kada Srbija postane zemlja kandidat. Prema ovom zakonskom predlogu, Srbija će biti podeljena na sedam regiona – region Vojvodine, Beograda, zapadni, istočni, centralni, južni i region Kosova i Metohije.

Kako je naglašeno, regioni i oblasti uspostavljaju se u skladu sa standardima EU i predstavljaju statističke, a ne administrativne regione i oblasti, tako da ne dobijaju pravni subjektivitet.

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić naveo je da je trenutni odnos u razvijenosti među pojedinim regionima u Srbiji čak jedan prema 15, i zbog toga je vlada donela predlog zakona da bi omogućio ravnomerniji privredni razvoj. Đelić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da će Srbija kada dobije status kandidata za prijem u EU, a pogotovo kada postane punopravna članica Unije, moći da konkuriše za korišćenje sredstava iz fondova EU.

Prema Predlogu zakona, regioni i opštine biće razvrstani prema stepenu razvijenosti. Opštine će se razvrstati u četiri grupe, a u kategoriji najnerazvijenijih biće one koje imaju ispod 60 odsto republičkog proseka bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Regioni se razvrstavaju u dve grupe – na one iznad 75 odsto republičkog proseka BDP-a po glavi stanovnika, i one ispod tog procenta.

Tanjug
objavljeno: 05/06/2009

Poslednji komentari

Monika Holcner | 08/06/2009 10:07

Vojvodinu je trebalo podeliti u tri dela na Srem Bačku i Banat. Ostalo je dobro, sem reči region. Švajcarska je podeljena na kantone i svaki kanton ima posebne zakone. Najbogatiji je Sen Galen kanton.

student  | 08/06/2009 17:28

Mislim da je bilo dovoljno 5. regiona. Centralna Srbija je ovim previse usitnjena. Mogli smo imati severni (Vojvodina); zapadni (Sumadija sa Raskom); istocni (Krajina sa Nisom) ; juzni (Kosovo i metohija) centralni (Beograd). Mislim da bi to vec bila ozbiljnija podela a sami regioni bi medjusobno bili uravnotezeniji.

vuk  | 09/06/2009 17:19

U kojoj regiji je Pirotski okrug? Juznoj ili Istocnoj? U medijima se pojavljuju kontradiktorni podaci.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije