Meni

Posao

Završni račun – veliki posao

Početak nove finansijske godine, pravi je trenutak za pravljenje bilansa stare

Početak nove kalendarske godine u poslovnom smislu donosi brojne administrativne obaveze pravnim licima. Kada je o njima reč najbitnija stavka su završni računi koji se moraju predati najkasnije do 28. 2. 2009. godine. Važna informacija je da se u slučaju kašnjenja sa predajom finansijskog izveštaja plaća i taksa za kašnjenje o čijoj visini je moguće informisati se na zvaničnom sajtu APR-a.

Primera radi, za kašnjnje finansijskog izveštaja 2008. godine plaćalo se 5.400 dinara. Kašnjenje, doduše, nije jedini problem koji se javlja kada je predaja finansijskog izveštaja u pitanju. Neka preduzeća, prosto prekasno ulaze u poslove od kojih zavisi blagovremenost predaje finansijske dokumentacije nadležnim službama. Ekonomisti zato predlažu da se računovođe u preduzećima odmah nakon praznične pauze prihvate posla na sastavljanju ove dokumentacije.

Za mala preduzeća završni finansijski račun mora sadržati stavke bilansa stanja, bilansa uspeha, kao i aneks uz finansijske izveštaje. Sa druge strane velika preduzeća u obavezi su još da pribave pored gore navedenih dokumenata i izveštaj promenama na kapitalu, uz izveštaj o neto novčanim tokovima.

Veliki privredni sistemi koji su obveznici revizije najkasnije do 30. aprila 2009. godine moraju predati stručno mišljenje revizora. Ovaj posao nije ni malo jednostavan i brz pa je poželjno da poslovodstva preduzeća već u prvim radnim danima nove godine obrate posebnu pažnju i angažuju se na realizaciji ovog posla od vitalnog značaja za operativnost firme u sveri administrativnih poslova. Uz to velika preduzeća pored navedenih finansijskih izveštaja moraju imati i note ili beleške koji služe kao pomoć u tumačenju stavki unetih u dokumenta završnog izveštaja.

Završni račun moguće je poslati poštom ili ga lično predati u Agenciju za privredne registre APR. Takođe njega je potrebno proslediti i Centru za bonitet Narodne banke Srbije. Nakon što se sve ovo obavi, konačna verzija završnog računa šalje se poreskoj upravi opštine na kojoj je preduzeće registrovano. Uz njega je potrebno priložiti i odgovarajući primerak bilansa overenog pečatom Centra za Bonitet NBS-a čiji sadržaj zavisi od toga da li je reč o malom ili velikom preduzeću.

Miloš Milić
objavljeno: 15/01/2009

Poslednji komentari

mirjana mitić | 16/01/2009 23:18

molim za informaciju - kakav je postupak za zavrsni racun sindikalne organizacije u zdravstvenoj ustanovi? Da li je potrebno predati ga u Agenciju za privredne registre, Centru za bonitet NBS, ili samo konacnu verziju poreskoj upravi opštine na kojoj je registrovana zdravst. ustanova a takodje i sindikalna organizacija? Ili drugacije, i kako? Prvi put ove godine imamo obavezu da predamo zavrsni racun, i nemamo nikakvo iskustvo.
Unapred zahvalna, predsednik sindikalne organizacije .

Isidora Djuric | 17/01/2009 17:40

Ovom prilikom zelela bih da pohvalim autora. Tekst je od velike pomoci, i pruza potrebne osnovne informacije, upotpunjene i konkretnim cinjenicama (gde, koliko novca... ).
Puno pozdrava Milose

Milos Milic, autor  | 21/01/2009 14:03

Поштована читателјко, када је реч о вашим обавезама према измиривању пореских дуговања и достављању завршног рачуна надлежној институцији морате знати да сте баш као и друга правна лица у обавези да ваш завршни рачун предате у законском року. Када је реч о садржају извештаја и обавезама које морате извршити најподесније је да се обратите матичној пореској управи у којој је ваша синдикална организација регистрована. Тамо ћете на једном месту бити информисани о конкретној природи обавеза ваше организације односно предузећа што је у директној вези са статусом под којим је предузеће основано и послује. Да би све ваше недоумице биле разјашњене пожељно је консултовати се и са овлашћеним книговођом који обавља административне послове за вашу фирму. Хвала на поверењу које нам указујете!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije