Meni

Fudbal

Strane sudije 20 puta skuplje

Rade Đurović, nekadašnji fudbalski sudija, protiv stranaca. –Vukadinović: Imamo odlične sudije. – Stamenković: Čemu tolika sumnja u sudije

Suđenje pod pritiscima: Rade Đurović

Kada mu je 2001. godine, sat pre ponoći, a dan uoči „večitog derbija” u Humskoj, tadašnji komesar za suđenje Zoran Petrović saopštio da neće suditi derbi i da je umesto njega određen Miroslav Radoman iz Vrbasa, Rade Đurović je tada odlučio da prestane sa suđenjem. Time je izgubio i poslednju nadu da sudi „večiti derbi”.

Sada kada se pokrenula nova polemika da li derbi treba da sude domaće ili strane sudije, nekadašnji fudbaler prizrenske Lirije, sudija i predsednik Fudbalskog saveza Beograda, kaže da treba više da poštujemo naše sudije i da u ovom momentu nema potrebe za nikakvim eksperimentima.

– Ja sam protiv toga da naše najveće utakmice sude stranci. Takođe, smatram da treba otvoriti raspravu oko selektiranja sudija. Mišljenja sam da imamo dobre sudije i da bi dolazak stranaca, posebno iz okruženja, stvorio dodatne probleme, dok sudije iz ozbiljnih liga su dvadeset puta skuplje od naših – napominje Đurović.

Ako se ima u vidu da su troškovi za četvoricu sudija i delegata u Superligi negde oko 100.000 dinara (taksa za glavnog oko 22.000, pomoćnike 18.000, četvrtog 10.000 i delegata 10-15.000 onda je jasno koliko bi dolazak stranih sudija dodatno finansijski opteretio klubove. Naše sudije dele pravdu pod strašnim pritiscima. U javnosti je stvoren ambijent da je svaka njihova greška izrežirana a zaboravljaju da danas svi mi grešimo, reči su nekadašnjeg sudije Radeta Đurovića.

Dragoljub Vukadinović, potpredsednik FSS i član UO Partizana i glavni čovek superligaša iz Gornjeg Milanovca kaže povodom najnovije rasprave o suđenju:

– Ne trebaju nam stranci! Imamo odlične sudije. Ne mislim da je Milorad Mažić grešio u Subotici. Izjava predsednika Karadžića je zloupotrebljena, on nije rekao da derbi treba da sude stranci već da nema ništa protiv ukoliko se klubovi slože. Tvrdim da imamo dobru i darovitu generaciju mladih sudija koji odlično rade svoj posao.

Slično razmišlja i trener Slobode Point Sevojno Ljubiša Stamenković:

– Derbi treba da sude naše sudije ako želim ozbiljnu priču. Nedavno je Veselinović pokazao vrhunsko majstorstvo. Treba da više verujemo u naše sudije. Mogu slobodno da kažem da je poslednjih godina suđenje sve bolje i da je sve manje grešaka, i dokle ta sumnjičavost prema arbitrima.

Zajednica superligaša vodi takmičenje dok sudijski odbor FSS delegira sudije. Tako će po svemu sudeći predstojeći „večiti derbi” suditi domaći sudija!

Dragan Todorović

-----------------------------------------------------------

Taksa za četvrtog sudiju u Italiji čak 1.800 evra!

Najmanje sudijske takse u Evropi imaju Albanci a odmah do njih smo mi! Primera radi, četvrti sudija u italijanskom šampionatu zarađuje više nego kompletna službena lica u našoj superligi. Taksa za četvrtog sudiju u Italiji iznosi čak 1.800 evra, što je kada se saberu troškovi naših sudija i delegata praktično duplo više. Naš četvrti sudija po jednoj utakmici zaradi samo 10.000 dinara!

D. T.

objavljeno: 14.04.2011

Poslednji komentari

stop kriminalu u fudbalu | 14/04/2011 15:54

"Драгољуб Вукадиновић, потпредседник ФСС и члан УО Партизана и главни човек суперлигаша из Горњег Милановца "

Ljudi možete li Vi spojiti ove 3 funkcije kod ove individue?

Raša Rašić | 14/04/2011 23:48

Ako je ikako moguće treba dovesti strane sudije jer javnost ne veruje u dobronamernost naših sudija. Sumnjiva suđenja i razni "previdi" i produžerci koji utiču na rezultat su se smučili narodu pa je jedini put da se vrati pomerenje dovođenje stranih sudija za važnije utakmice.

zdravko maric | 15/04/2011 07:18

Mnogo su skuplji ovi nasi placenici,poput Mazica i kompanije.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije