Meni

Srbija

I seljacima potrebna vazdušna luka

Velika očekivanja u zapadnoj Srbiji od civilnog aerodroma „Morava” u Lađevcima

Čačak – Pretvaranje vojnog aerodroma u Lađevcima u civilnu luku „Morava” jeste prilika za razvoj i napredak poslova u gradovima i opštinama zapadne Srbije, počev od velikih izvoznih fabrika i izletišta do malih povrtara u Pomoravlju. To je bila i centralna tema zasedanja gradonačelnika Kraljeva i Čačka i predsednika opština Vrnjačka Banja, Raška i Gornji Milanovac, juče u Čačku.

Čelnici ovih mesta sastali su se na poziv Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i zajedno sa direktorom misije te agencije, Suzan Fric, potpisali sporazum o međuopštinskoj saradnji. Ovome sledi izrada studije tehnološko-ekonomske opravdanosti izgradnje kargo centra na „Moravi”, zatim i planskih dokumenata, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Gradonačelnik Čačka, Velimir Stanojević, saopštio je da će aerodrom u Lađevcima kao treći civilni u državi, pored beogradskog i niškog, postati osnova za nove turističke i razvojne poslove čitavog kraja. Njegov kolega iz Kraljeva, Ljubiša Simović, naveo je da je Vlada Srbije u opremanje ove vazdušne luke uložila 20 miliona evra, a potrebno je još 10 miliona za produženje i proširenje staze na koju bi mogli da sleću i veliki avioni kao što je „boing 737”.

– Kraljevo će, sa svoje strane, obezbediti još jednu pristupnu saobraćajnicu do aerodroma – istakao je Simović.

Milisav Mirković, predsednik opštine Gornji Milanovac, kaže da je ta sredina, kao najveći izvoznik u ovom delu Srbije, izuzetno zainteresovana za opremanje i otvaranje transportno-logističkog centra u blizini vazdušne luke „Morava”. U prilog tome pomenuo je velike milanovačke izvoznike, fabrike „Metalac”, „Tetrapak” i „Zvezda”, kao i Rudnik olova i cinka na Rudniku.

Vrnjačka Banja, kao važna turistička tačka na srpskoj mapi, dobila je za svoje goste aerodrom na samo 30 minuta vožnje kolima, a sa Lađevcima ima još jednu interesnu vezu.

– Mašinska industrija našeg područja je deceniju i po u krizi, skoro se gasi, pa su se mnogi ljudi iz tih fabrika vratili zemljoradnji. Međutim, mera za gajenje povrća sada je naše tržište, koje je malo. Ali, izgradnjom kargo centra udruženi pomoravski povrtari dobiće veliku priliku da izvoze svoju robu – rekao je Zoran Seizović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Prvi čovek opštine Raška, Dragiša Ilić, ocenio je da je „Morava” zajednički potencijal za ove predele, proizvodnju i turizam, i naveo:

– Iz ugla Raške i Kopaonika napredak je izuzetan. Sada će turisti imati aerodrom na sat i po od Kopaonika, dok im je za put do beogradskog aerodroma bilo potrebno pet sati. Evo prilike da se sezona na čuvenoj planini, sa sadašnja četiri, produži na zamišljenih 11 meseci godišnje.

G. Otašević

objavljeno: 07.12.2011

Poslednji komentari

Drina K. | 08/12/2011 01:26

Seljacima?!?...

Beogradjanin Schwabenländle | 09/12/2011 01:42

@ Mata Labor, u principu ste u pravu, mozda zato sto ste samo na privremenom radu u GB. Ako Vam nesto ostane ne zatvoreno u racunaru desice se belaj, bice izgubljeno. I covek nema uvek mogucnosti i strpljenja da skace sa jezika na jezik, nadam se da cete nama oprostiti.

Gordana Markovic | 11/12/2011 01:57

To je nasa Nojeva barka...Nama u tudjini,je ovo najsrecnija vest,da vidimo cesce nase rodno mesto,nase staze,i sljivike...!Mi se ne stidimo sto smo seljaci iz Kraljeva,vec se ponosimo sto odatle poticemo..Nek vam je sa srecom,i zelim vam puno srece i uspeha!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije