Meni

Srbija

Obnova grada Magliča

Italijani obezbedili novac, a domaći majstori će za mesec i po dana obnoviti unutrašnjost i dogodine urediti staze do srednjovekovne tvrđave

Srednjovekovni grad u Ibarskoj klisuri (Foto M. Dugalić)

Maglič kod Kraljeva – Prema narodnom predanju srednjovekovni grad u Ibarskoj klisuri, udaljen tridesetak kilometara od Kraljeva, na uzvisini iznad Ibra, gradilo je lokalno stanovništvo pod nadzorom Jerine, odnosno batine i biča, zbog čega je ona kasnije i nazvana prokletom.

Narod i danas ovu tvrđavu naziva Jerininim gradom, a istorija demantuje da je ona „ktitor“ (misli se na Irinu, ženu despota Đurđa, prim. M. D.) navodeći da su je nepoznati graditelji podigli u 13. veku i bila je neka vrsta vojnog uporišta... U svakom slučaju građevina je privlačna za turiste ali, uprkos tome što je pre skoro tri decenije ovde bilo obimnijih konzervatorskih radova, nije sigurna za posetioce.

Najpre, unutrašnjost, koju čine ostaci crkve Svetog Đorđa, palate i neki drugi manji objekti, prilično je urušena. Drvena konstrukcija, namenjena šetnji turista i razgledanju duž zidova tvrđave, istrulila je tako da je ovom „stazom“ zabranjeno kretanje ljudi. Uz to, Maglič je i do danas, na neki način, ostao teško osvojiva tvrđava, pošto je i sada teško pristupačan. Najpre, preko Ibra se može na sopstveni rizik, most je zabranjen za upotrebu, procenila je inspekcija „pokrivajući“ svoju odgovornost. Ko se, ipak, ohrabri da tu pređe preko reke, dalje mora kozjom stazom do vrha kupastog brda na kome je grad Maglič.

Stoga će 8. septembra početi radovi na delimičnoj obnovi grada. Najpre će biti zamenjena pomenuta drvena konstrukcija i biće učvršćeno sve što na zidinama za posetioce predstavlja opasnost. Prema projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, radovima rukovodi Služba za upravljanje projektima grada Kraljeva, a Mirjana Prodanović, rukovodilac te službe, kaže da će ovaj posao obaviti kraljevačke firme „Građevinar“ i „Ring“ za 45 dana. Zanimljivo je da je novac u iznosu od 45.000 evra obezbeđen zahvaljujući domaćoj nevladinoj organizaciji „Sodalis“ i njihovim italijanskim partnerima „Tavolo trentino kon Kraljevo“ iz Trenta.  

– Italijani će i dogodine uložiti još 45.000 evra za izgradnju pešačkih staza do tvrđave Maglič. Ovo je samo jedan segment u realizaciji šireg projekta stvaranja eko-muzeja u Ibarskoj klisuri, koji će se sastojati od još niza „tačaka“ zanimljivih za turiste na ovom području – kaže Lazar Nišavić iz kraljevačke organizacije „Sodalis“. Međutim, što se popravke mosta tiče, to ostaje za kasnije. Neophodno je znatno više novca, a možda će i nova ćuprija biti građena o trošku Italijana, jer je baš tu, ispod tvrđave, predviđena i jedna od deset brana za buduće hidroelektrane na Ibru.

M. Dugalić
objavljeno: 19.08.2011.

Poslednji komentari

Vladimir Tasic | 22/08/2011 16:10

Konacno! Pa ako Srbija jos nezna ko je taj grad zidao i to je sramota. Zasto to nije za vladavine srpskod kralja tog i tog/ Zasto je Prokleta Jerina imala toliko moci da sazida taj grad a ne neko pre nje? Neki Kralj Milutin ili Car Dusan ili.
Ovaj grad bi mogao biti hotel ili deo hotela iz nekog drugog mesta koji moze taj hotel da prodaje. Nema Srbina koji nebi spavao u hotelu Cara Dusana ili nekog kralja ! I jos nesto, to je redak spomenik srpskog gradjevinarstva i mora se urediti za upotrebu Mi adaptiramo rimske gradove i znamo sve ko ih je gradio, kada i koliko je bio veliki a svoje ne znamo jer to nije za pokazivanje ili ko je taj kralj? Ne neko namerno sprecava da se ti spomenici odrze i drugi
kojih ima po Srbiji. To prvo uradite pa onda pozvati turiste. Pokazite to Ministru Turizma jer se ne javlja.

Anduril Andurilović | 23/08/2011 10:16

Jednom prilikom sam se noću vraćao kući. Bila je zima padala je kiša, autobus je išao očajno polako i tamo iznad mraka blesnuola je tvrđava. Svuda okolo tama samo Maglič sija kao vilnski grad! Neviđen prizor napravljen sa svega par jakih reflektora, ali prizor od koga zastaje dah. Eto zato treba obnoviti svaku staru građevinu.

Михаило Шумадијски | 28/08/2011 21:46

Као прво добро се зна ко је подигао утврђење Маглич.Српско утврђење.Сада се покушава и тај српски драгуљ истргнути из српске историје.Не би ме зачудило да сутра шиптари кажу да је Маглич историјско арнаутско утврђење.Друго,прилаз овом утврђењу није ни најмање компликован,пењао сам се до њега,преко пута ресторана Јеринин град мостићем преко Мораве,за 15 минута сам био у граду.И треће нико нормалан неби од свог средњевековног драгуља правио хотеле и куплераје,

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije