Meni

Srbija

Sava Savanović još čeka da postane brend

U Zarožju, kraj Bajine Bašte, opstaje oronula vodenica u kojoj je prema legendi obitavao najpoznatiji srpski vampir, kome je i Milovan Glišić posvetio pripovetku po kojoj je snimljen i kultni horor film „Leptirica”

Scenografija kakva se poželeti može: Jagodića vodenica na Rogačici (Foto S. Jovičić)

Zarožje kod Bajine Bašte – Tesna i mračna gudura pod izvorom rečice Rogačice, obrasla visokim bukvama, sva je neobična i tajanstvena. Uska staza do nje spušta se iz Zarožja, pravo sa seoskog puta. Tu rečna voda šumi kamenje preskačući, ali nekakav čudan mir vlada u ovoj dubodolini. Sovin huk, srećom, ne se čuje, pa barem jeza namernika ne podilazi. Ipak, činjenica da je baš tu, u prastaroj drvenoj vodenici na Rogačici, prema predanju, nekad boravio najpoznatiji srpski vampir Sava Savanović, malo koga ostavlja ravnodušnim. Svojevremeno je pripovedač Milovan Glišić (1847–1908) u priči „Posle devedeset godina” opisao Zarožje i dogodovštine tamošnjeg vampira Save Savanovića. Po motivima pripovetke nastao je i prvi srpski horor film „Leptirica”. Selo se po tom neobičnom junaku iz narodnih verovanja pročulo, pa gudura u kojoj je vodenica i sada mami posetioce. Zarožani se, ipak, još nisu setili da od „vampirovog mlina” naprave svoj turistički brend.

– Ma ne bojte se, kakav Sava Savanović, nema ovde vampira – kaže nam Radoslav Jagodić, jedan od naslednika vlasnika ove vodenice, koji odnekud izbi iz šume.

„Laknu” nam, jer smo se u ovu avanturu uputili bez glogovog koca i belog luka, a zna se da je to dvoje jedino efikasno protiv vampira.

– Ovo je ta čuvena Jagodića vodenica. Na nju se odnose priče o pojavljivanju Save Savanovića. Radila je do kraja pedesetih godina prošlog veka, njome su gazdovali moj deda Simeun i Miloš Jagodić. Sad je dotrajala, bez vodeničkog kamena i jaza, na suvom, rečna voda je zaobilazi – objašnjava nam šezdesetosmogodišnji Radoslav.

Zaista, krov stare vodenice se prolomio, daske istrulele. Kao kakva drvena utvara, stoji nad rečicom. Kad bi vampir sada u nju ušao i on bi se uplašio.

– Legenda o Savi Savanoviću odavno postoji u našem kraju. Vremenom, poneko bi priči nešto dodao, pogotovo u ona davna vremena, kada se u vampire još i verovalo. Ja se nikad nisam plašio. Noćio sam u ovoj vodenici bar 50 puta, potpuno sam, i, evo, nije mi ništa – veli uz osmeh Radoslav dajući nam svoje objašnjenje kako se priča o vampiru začela:

– Bilo je u ovom kraju onih koji su se bavili sitnim i nešto krupnijim krađama, sećam se, u to vreme sam bio dečak, ne prođe ni dve-tri nedelje a da se ne desi da je nekome obijen vajat, odneta slanina i beli mrs. Ovi što su rovarili po tuđem, širili su priče o vampiru koji bane u selo i odnese ovo ili ono, i tako su sebe štitili, jer potrage za lopovima posle toga nije ni bilo – seća se naš sagovornik.

Zarožje je u vreme Milovana Glišića i legendarnog Save Savanovića bilo neveliko selo, a danas je to malo naselje kraj puta od Bajine Bašte ka Valjevu preko Debelog brda, kad se kod Gnjile Priseke pođe makadamskim putem ka Vardi i Kosjeriću. Meštani gaje maline, seku šumu, obrađuju drvo, bore se da opstanu u ovom zabačenom kraju. Neretko, odlaze i u svet. Kažu da selo ima 300 gastarbajtera i da su svi na radu u Švajcarskoj.

– Zarožje ima blizu 1.000 stanovnika. Dobilo je ime (a i reka Rogačica takođe) po stenama na obližnjem uzvišenju zvanom Sokolina, po četiri kamena roga koja se vide i sa Kadinjače. Pripadamo bajinobaštanskoj opštini, a na granici smo sa opštinama Kosjerić, Valjevo i Ljubovija – objašnjava za naš list Ognjen Vujetić iz mesne kancelarije u Zarožju.

Selo je nekad imalo mnogo više domaćinstava, a sada je ostarelo, mladi, kao i svuda, čim stasaju odlaze u gradove. Seoska škola ima svega nekoliko đaka. Ipak, mit o vampiru Savi Savanoviću i dalje opstaje, baš kao i oronula vodenice u dubodolini oko izvorišta Rogačice...

Branko Pejović
objavljeno: 30/10/2008

Poslednji komentari

nebojsa cvetanovic | 21/02/2012 17:03

molim vas recite mi na odgovor.Koliko od Valjeva ima do Sela Zarozja msm do Savine Vodenice koliko je daleko to.Da li se cuju kakvi krici jos uvek msm da li su se pojavili u 2012 godini,i da li ima turista da posecuju vodenicu?i kada bi se tamo krenulo sta treba poneti sve,kako treba biti spreman da bi se krenulo na put,molim vas odgovorite mi tacno...

inan dragojlovic | 13/08/2013 15:45

i jos nesto turista ima ali vampira nema a krici se ne cuju pa druze ne zivimo mi u masti nego u realnosti

Esad Meštrić | 09/12/2013 21:47

Ljudi kad Vam kažem Sava je živ a Krici će se čuti te kad tanmo odeš. buhahaha

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije