Meni

Srbija

Srušila se vodenica vampira Save

Srušila se stara Jagodića vodenica u Zarožju, projekat njene obnove čeka ostvarenje (Foto S. Jovičić)

Bajina Bašta – Tek što su u zabačenom Zarožju kod Bajine Bašte, postojbini najpoznatijeg srpskog vampira, počeli da snevaju snove o „turističkoj slavi zahvaljujući Savanoviću Savi“, pa i put do Jagodića vodenice na rečici Rogačici asfaltirali, kola su im krenula nizbrdo. Srušila se nedavno Jagodića vodenica, prastara dotrajala daščara u mračnoj guduri kraj vode. Glišićev književni junak vampir Sava, vele ovde, postao je beskućnik.

– A svraćali nam posetioci s raznih strana u selo celog leta i jeseni, posebno u vreme „Drinske regate“, pitali gde je vampirova vodenica, kako da siđu do nje. Mene sramota, ne znam šta da im kažem. Kako ljudima reći da je srušena, da nema šta da vide – žali nam se Ognjen Vujetić iz Zarožja, jedan od začetnika ideje da selo od priče o vampiru napravi turistički brend.

Minulih godina, pošto su se u javnosti pročule te namere Zarožana, znatiželjnici su počeli sve češće da svraćaju u to posustalo selo. „Mlin straha i vampira“ pobudio je interesovanje kod mnogih. I odmah je u Zarožju krenulo pravljenje planova: da se popravi tada još uspravna Jagodića vodenica i asfaltira put do nje, postave informativne table, promoviše ova neobičnost, uredi smeštaj, razvije seoski turizam. Nešto je od toga i urađeno, ali glavna atrakcija, Jagodića vodenica, nije odolela zubu vremena. Još prošle godine dotrajalošću je nagoveštavala pad („kad bi vampir u nju ušao i on bi se uplašio“ govorili su ovde), a u ovoj se i sručila, zaustavivši ostale turističke planove.

– Valjalo bi Jagodića vodenicu što pre obnoviti, postoji projekat o njenoj rekonstrukciji plaćen sredstvima mesne zajednice. Nova će biti potpuno ista kao stara, od temelja, badnja i čeketala do zidova i krova, s tim što od opštine Bajina Bašta očekujemo da nam pomogne u njenoj obnovi. Zahvalni smo opštini što nam je pre nepun mesec završila asfaltiranje tri kilometra dugog puta do vodenice. U planu je da se taj put sastavi sa regionalnim pravcem Bajina Bašta – Valjevo. Zaista, šteta što je mlin pao, jer je na hiljade ljudi dolazilo da ga vidi i treba hitno nešto preduzeti – dodaje za naš list Dragoman Jagodić, predsednik mesne zajednice Zarožje.

Ovo selo, uz vampirov mlin ovakav kakav je, ima još zanimljivosti: kamene rogove planinskog masiva Sokolina nalik Đavoljoj varoši, davnašnju crkvu u kojoj se, po predanju, pričestila srpska vojska iz Bosne polazeći u Kosovski boj, predele izuzetne lepote. Ovde hoće da, zarad obezbeđenja smeštaja za goste, zgradu napuštene škole preurede u planinarski dom, ali od svega je sada ipak preča obnova Jagodića vodenice.  

B. Pejović
objavljeno: 20.11.2012.

Poslednji komentari

Prosrpski Hrvat | 20/11/2012 16:15

Баша Мркаљ | 20/11/2012 15:32
Pa valjda isto sto i o Rumunima, njima je glavna atrakcija Grof Drakula.

Шатро Еуропејац | 21/11/2012 09:44

Да ли би Београд, тј. Ђилас могао да помогне? Пре пар година је писало да је и његов деда учествовао у лову на тог вампира.

bogdan poparic | 03/12/2012 21:10

zovite emira kusturicu da snimi film jer mislim da je samo on pravi covjek za to. u ova vremena samo tako moze postati atrakcija.ako on ne proslavi vodenicu nece niko.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije