Meni

Svet

Zviždač sa Volstrita

Pad akcija banke Goldman Saks posle teksta njenog već bivšeg direktora o pohlepnoj korporativnoj kulturi

Greg Smit

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Do pre dva dana anonimni direktor, jedan od 12.000 zaposlenih (od ukupno 33.000) sa titulom potpredsednika, Greg Smit (33) postao je medijska zvezda, posle svog teksta „Zašto sam napustio Goldman Saks” objavljen u „Njujork tajmsu”, u kome je sasvim razgolitio „pohlepnu” korporativnu kulturu najveće banke sveta.

Na ono što je izneo ovaj „zviždač sa Volstrita”, odmah su reagovali osetljivi seizmometri berze: akcije banke Goldman Saks su u sredu pale za 3,4 odsto, a firma je zbog toga vredela 2,15 milijardi manje.

Ali glavni učinak Gregovog teksta jeste „usijana blogosfera”, velika debata koju je pokrenuo o tome koliko se centar američke i globalne finansijske industrije (nije) promenio posle finansijske krize iz 2008, koju je izazvao svojim bezobzirnim poslovanjem.

Konsenzus je da je zadat novi udarac banci Goldman Saks, čija je do pre krize zlatna reputacija uveliko okrnjena tužbom agencije za berzanski nadzor da je tokom krize dezinformisala klijente, prodajući im vrednosne papire za koje je znala da su bezvredni. Spor je rešen vansudskom nagodbom po kojoj je Goldman Saks državi platio 500 miliona dolara.

Priličan broj komentatora nije međutim iznenađen onim što je iznetu u tekstu Grega Smita. Za njih je to kao da je neko obelodanio „prostituciju u Las Vegasu”, ili, kako bi se reklo kod nas, otkrio rupu na saksiji.

To što je izneo Smit – da je profit banci Goldman Saks mnogo važniji od služenja klijentima – „simptomatično je za mnoge, ako ne i većinu banaka širom sveta”, citira „Biznis vik” Toma Kirčmajera iz Londonske škole ekonomije. „Može jedino biti da je Goldman Saks, budući da je najuspešniji, u tome i najekstremniji.”

Smitovi opisi korporativne kulture u kući u kojoj je proveo 12 godina, i u kojoj je, u poređenju sa menadžerskim vrhom, koji godišnje prima milione dolara, zarađivao skromno, oko 500.000, bili su povod da se ponovo citira čuveni opis banke Goldman Saks iz pera novinara Meta Tajbija objavljen u novembru 2009. u magazinu „Roling stoun” – da je to „velika finansijska hobotnica koja se obmotala oko lica čovečanstva, zarivajući svoje sisaljke za krv u sve što miriše na novac”.

Senator Karl Levin, demokrata iz Mičigena, koji je predsedavao anketnom odboru za ispitivanje uzroka krize iz 2008, bio je svojevremeno podjednako oštar, nazvavši banku Goldman Saks – „finansijskim zmijarnikom”.

Smit je svakako dirnuo u taj zmijarnik i biće zanimljivo pratiti kako će da se provede pošto je postao osvedočeni neprijatelj korporacije čiji advokati sat konsultacija naplaćuju 1.000 dolara.

Ostao je bez uobičajene otpremnine, ali to će, kako se prognozira, višestruko nadoknaditi kad potpiše ugovor za knjigu, jer nema sumnje da izdavači već spremaju darežljive ponude.

M. Mišić
objavljeno: 16.03.2012.

Poslednji komentari

Momir  | 16/03/2012 20:43

Nastavak 6
O svemu sam ih upoznao i obavestio kako usmeno tako i pisanim putem. Na zahtev SUD-a 2004. god NBS-e je morala dostaviti obaveštenje Br. III/143-489/1 u kom je pisalo:
" Uvidom u postojeću dokumentaciju Sektora za poslove kontrole, utvrđeno je da tokom 2002. godine nije primljen ni jedan dopis od mene"
Pokrenuo sam pitanje utvrđivanja njihove odgovornosti preko NBS-e, Ministastva finansija, Vlade Srbije, Narodne kancelarije Predsednika Srbije.
Jedino je Ministarstvo finansija dostavilo predmet Agenciji za osiguranje depozita sanaciju stečaj i likvidaciju banaka kao nadležnoj za dalje postupanje. Agencija se samo pro forme radi obratila Generalnom direktoru i predsedniku UO na izjašnjenje i dalji postupak opstruisali radi se o Miloradu Džambiću u to vreme Izvršnom direktoru.
Predsednik Vlade Vojislav Koštunica je o svemu bio obavešten pismenim putem. Umesto da pokrene pitanje utvrđivanja njegove odgovornosti oni Bjelicu 2004. godine izaberu za predsednika Saveta NBS.

пајсије пајсије | 16/03/2012 21:04

Па ко су највеће светске силеџије и лопови - зна се. АМЕРИ.

miki maus | 17/03/2012 20:44

Isto je i kod nas! Samo, mi nemamo mudo... da kaže istinu. Navukli su ljude na CHF dokazujući sebe glavešinama u centralama u BGD. Niko se sad ne javlja, malo im para ove godine... nema isplaćenih kredita...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije