Meni

Живот и стил

Православни Холивуд

Том Хенкс, Џенифер Анистон су само неки од светски познатих глумаца који су чланови православне цркве као што су то били и Натали Вуд и Јул Бринер

Џенифер Анистон

Протојереј Александар Лебедев, старешина руске цркве Преображења у Лос Анђелесу, већ 30 година брине о душама филмских уметника који су ангажовани у холивудској „фабрици снова“.

„Многи од мојих парохијана раде у филмским студијима као режисери или глумци, а неки од њих су активни у црквеном животу. Звезде као што су Натали Вуд и Сандра Ди такође су били моји парохијани. Близак сам био и са Јулом Бринером, који је био члан православне цркве у Њујорку“, прича отац Александар за руску агенцију Интерфакс.

Отац Александар ипак каже да су међу данашњим холивудским звездама најпознатији православци Том Хенкс и Џенифер Анистон. Анистонова је одрасла у православном окружењу, јер је њен отац Јанис Анасакис, Грк рођен на Криту. Том Хенкс, који се активно брине о цркви Свете Софије која припада Цариградској патријаршији, прешао је у православље пошто се оженио Ритом Вилсон.

Хенкс је својевремено за магазин „Џорџ“ о свом религијском животу рекао: „До 10. године био сам под утицајем католицизма. Моја маћеха је постала мормон. Тетка с којом сам дуго живео припадала је назаренима, а у средњој школи сви моји добри пријатељи су били Јевреји“.

Откако је постао православни хришћанин, главни протагониста у филмовима „Форест Гамп“ и „Спасавање редова Рајана“ каже да грчко православље сматра својим духовним наслеђем. „Венчао сам се у истој цркви у којој је моја супруга крштена, а моја деца су крштена у истој крстионици у којој и моја супруга. Ипак, на црквена богослужења не идемо баш често“, прича Хенкс за Интерфакс.

Свештеник Александар Лебедев каже да су многи познати Американци упознали православље тек после брака са супругама које су родом из Грчке или Русије. Као најбољи пример наводи случај америчке бејзбол звезде Алекса Родригеза који је прешао у православље тек пошто се оженио Гркињом Синтијом.

У Холивуду има и руских глумаца. Лебедев као једног од најактивнијег парохијана наводи Павела Личникова који га је недавно позвао да освешта студио пре снимања новог филма у којем глуми.

Старешина ове православне цркве у Лос Анђелесу истиче да православна духовност подстиче холивудске глумце да воде мање распустан живот.  „Помажем им духовним саветима да пронађу равнотежу у животу. Понекад ме и послушају приликом избора сценарија за филм како би одабрали улогу чији карактер промовише хришћанске моралне вредности“, каже протојереј Александар Лебедев.

М. Пешић

објављено: 28/02/2010

Последњи коментари

svetlana  | 01/03/2010 20:32

Tom je poreklom Srbin, i o tome je javno govorio. Svest

P.P.Nj.  | 01/03/2010 21:04

Pored pomenutih licnosti, valjalo bi pomenuti jos neke poznate pravoslavce u Americi. Na prvom mestu to je Troy Polamalu, najbolji defanzivac americke fudbalske NFL lige, koji igra za Pittsburgh Steelers. To je igrac polinezanskog (Samoa) porekla koji je ozenio Grkinju Teodoru takodje cerku jednog nekadasnjeg NFL fudbalera. Polamalu je veoma istaknut pravoslavac, posti sve postove, redovno ide u crkvu, redovno se moli i krsti cak i na terenu tokom utakmica, rado govori o pravoslavlju, a njegov i Theodorin sin se zove Paisios po starcu Pajsiju Svetogorcu. Troy i Theodora odlaze i u Grcku na hodocasca - Patmos, Egina itd. U Americi on je jedan od najpoznatijih NFL igraca, narocito po svojoj kosi i reklami za sampon koja se svuda prikazuje. Najzasluzniji je za titulu Steelersa u 2009. Valjalo bi pomenuti i licnosti kao sto su John Belushi (jedan od Blues Brothers), glumica Tina Fey, George Tenet bivsi direktor CIA, Spiro Agnew bivsi potpredsednik SAD, George Stephanopoulos sa ABC itd.

Milos Bojkovic | 10/03/2010 04:52

Da li je neko vec unapred predodredio ili je to samo splet okolnosti, ali cinjenica je da niko ne moze da bira koju veru ce dobiti kada dodje na ovaj svet. Kasnije, tokom zivota, sticuci brojna iskustva mozemo se samoopredeliti koje cemo vere biti i kog Boga slaviti. Ja sam umereni ateista tj. za mene Bog ne postoji kao licnost i bice, vec kao... nesto. Nesto sto bdi nad nama. Ako makar i pomislite da toga nema, da li makar na trenutak imate osecaj izgubljenosti i samoce? Zbog toga za mene razlicite vere predstavljaju samo drugacije tumacenje jednog te istog Boga. Da li shvatate da su se toliki ratovi vodili samo zbog filozofije - suprostavljenih stavova i principa tumacenja Svevisnjeg?!

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније