Meni

Sportski dan

Skandalozan transparent navijača Novog Pazara: „Živela žuta kuća"

Vučić najavio reakciju države povodm transparenta u Pazaru

Foto Tanjug

 Navijačka grupa „ekstremi” fudbalskog kluba Novi Pazar juče je na utakmici osmine finala Kupa Srbije protiv beogradskog Rada na tribinama istakla skandalozan transparent sa natpisom „Živela žuta kuća”.

Na transparentu je pisalo „rešen rebus, srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća”, što je uvredljivo aludiranje na srpske žrtve iz perioda ratnih sukoba na Kosovu.  

Transparent je navodno odgovor na sličan incident na Banjici u martu, kada su navijači Rada vređali žrtve Srebrenice.

Uvredljivi transparent na tribinama u Novom Pazaru

Današnjim transparentom „ekstremi' su se podsmevali srpskim žrtvama trgovine organima na Kosovu i Metohiji kojima su na lokaciji „Žuta kuća”, po navodima međunarodnih i domaćih zvaničnika, vađeni organi nakon što su ih zarobili pripadnici tadašnjih albanskih formacija.

Navijačaka grupa „Junajted fors' fudbalskog kluba Rad u martu je istakla transparent sa natpisom „Rešite rebus” ispod koga su bili nacrtani nož i žica, kao i hemijska oznaka za srebro i zenica, aludirajući na skandiranje „Nož, žica, Srebrenica”.

-------------------------------------

Vučić najavio reakciju države povodom transparenta u Pazaru

TITEL – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zgrožen transparentom navijača Fudbalskog kluba „Novi Pazar” kojim se izvrgavaju ruglu Srbi žrtve zločina na Kosovu i Metohiji.

„Zgrožen sam kao građanin ove zemlje, a sa druge strane sam užasnut činjenicom da niko nije reagovao od državnih organa. Siguran sam da će u budućnosti, ali i povodom ovog slučaja, državni organi umeti da reaguju”, rekao je Vučić novinarima po završetku združene vežbe „Reka 2012” u Titelu.

------------------------------------

Policija radi na identifikaciji navijača

BEOGRAD/NOVI PAZAR – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprava policije u Novom Pazaru, u dogovoru sa tužilaštvom, preduzimaju neophodne aktivnosti na identifikaciji osoba koje su učestvovale u izradi, unošenju i isticanju transparenta „Rešen rebus, srce, burbreg, pluća, živela žuta kuća” na fudbalskoj utakmici Novi Pazar - Rad, u Novom Pazaru.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, za sada, nema izjašnjenja tužilaštva u ogledu kvalifikacije dela, pa će to biti učinjeno naknadno, nakon sačinjavanja izveštaja.

Transparent koji se porukom podsmeva srpskim žrtvama trgovine organima na Kosovu i Metohiji razvili au navijači Novog Pazara iz grupe „Ekstremi”, kao odgovor na sličan incident na Banjici u martu, kada su navijači Rada vređali žrtve Srebrenice.

Prema svedočenju očevidaca, sporni transparent je tokom utakmice podignut na svega 20, najviše 30 sekundi, a pokušaj policije da ga pronađe prilikom izlaska navijača sa stadiona, ostao je bezuspešan. Policija, međutim, ima video snimak transparenta i većine navijača koji su ga držali.

Inače, prilikom prestresa pri ulasku navijača na stadion kod Eldara Dautovića (33) pronađen je pištolj marke „CZ” sa devet komada municije i on je zadržan u policijskom pritvoru.

Takođe, tokom utakmice napadnut je redar koji je zadobio lakše telesne povrede. Njega je napao Husović Haris (19), od ranije poznat policiji.

----------------------------------------------

Novi Pazar: Ograđujemo se od ovakvih navijača

Fudbalski klub Novi Pazar saopštio je da se ograđuje od parole istaknute na tribinama na utakmici Kupa Srbije protiv beogradskog Rada i da se zalaže da izgrednici budu najoštrije kažnjeni.

„Iako se naši fudbaleri i navijači na gostovanjima stalno susreću sa nacionalističkim, uvredljivim uzvicima i parolama to neodobrava apsolutno nikome da uzvrati sličnim ili još težim parolama i vređanjima. Ne mogu martovske parole na stadionu Rada, kojima su vređane žrtve Srebrenice, da budu opravdan razlog za pominjanje Žute kuće. Svako ko ima iole ljudskog dostojanstva osudiće ovakve događaje ma gde se oni desili”, navodi se u saopštenju Novopazaraca.

Na vanrednoj sednici Upravnog odbora Novog Pazara zatraženo je da se krivci pronađu i kazne, kako ostalih 99 odsto navijača tog kluba ne bi bili taoci izgrednika.

„Atmosfera na utakmici je bila prava fudbalska, viđena je jedna od najboljih utakmica Novog Pazara u novije vreme i umesto da se o tome govori, zbog neodgovornih pojedinaca, tema smo svih crnih hronika. Prosečan građanin Novog Pazara navikao je da živi u multikulturalnoj sredini, poštujući sebe i druge, pa je šokiran ovom parolom kao i svi pravi navijači”, dodaje se u saopštenju.

Klub iz Novog Pazara upozorava da za rešavanje ovakvih problema nisu dovoljni samo klubovi i Fudbalski savez Srbije (FSS), već da moraju da se uključe svi nadležni državni organi - policija, tužilaštvo i sudstvo.

„U cilju sprečavanja nasilja na terenima održali smo niz sastanka sa policijom, sudstvom, tužilaštvom i komesarom za bezbednost ispred FSS. Bili smo u stalnom kontaktu sa FSS i želeli da protekne u najboljem redu i zbog toga nam je još više žao što je šačica neodgovornih gledalaca pokušala da poništi sav naš trud”.

Agencije
objavljeno: 25.10.2012

Poslednji komentari

demokratija  | 26/10/2012 11:11

Obozavaoci demokratije treba da znaju da demokratija stiti sve vrste izgrednika.Mozete ih kaznjavat ali veoma blago,u suprotnom postupku Srbija ce odgovarati za napad na etnicke grupe.

Prosrpski Hrvat | 26/10/2012 12:50

Nesto mi ovi iz Pazara mnogo cesto odgovaraju na navodne tudje provokacije u vezi svega i svacega, ovdje na slici vidimo i nacisticki pozdrav, kao i nedavno na protestima znak jednakosti izmedju ''svastike'' i Davidove zvjezde, nije li ''malo'' previse, i ne izlaze li ''malo'' previse iz regionalnog okvira kada navodno odgovaraju na provokacije??

analitičar amater | 26/10/2012 13:26

Jest! Ovo je ružno. Ali, pogledajmo se u ogledalo. Šta su policija i pravosuđe uradili da sankcionišu naše idiote? Možda ne bi ni bilo ovakve neljudke reakcije. Nema čuđenja.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije