Meni

Вести дана

Преминуо диригент и композитор Оскар Данон

БЕОГРАД – Прослављени диригент и композитор Оскар Данон, први директор Опере и Балета Народног позоришта после Другог светског рата и послератни оснивач Београдске филхармоније, преминуо је јутрос у Београду у 96. години, саопштио је национални театар.

Данон је био директор Опере и Балета Народног позоришта од 1944. до 1959. године, а након тога и уметнички директор и стални гост диригент.

Прошле године, у фебруару, у овој кући маестро Данон је прославио 95. рођендан. Представљен је ЦД са опером „Дон Кихот”, из ризнице Опере Народног позоришта, снимак направљен у бечкој Штац опери, јанура 1964. године као подсећање на „златне године” Опере и Балета Народног позоришта, за које је био веома заслужан.

Поводом смрти маестра Данона, национални театар је саопштио да је он својим знањем, уметничким и професионалним радом довео београдску оперу и балет у сам врх европског извођачког стваралаштва.

По одласку из Народног позоришта остварио је и значајну самосталну међународну каријеру од преко 2.000 наступа у најугледнијим оперским кућама и концертним салама широм Европе, у Америци, Јапану и многим другим земљама, а снимци његових интерпретација великих оперских и концертних дела светске и домаће музике са оркестрима као што су Лондонска и Ческа филхармонија и данас су доступни у продукцији познатих светских музичких кућа.

Данон је рођен у Сарајеву 7. фебруара 1913. године у грађанској јеврејској породици.

Дипломирао је дириговање и композицију на Прашком државном конзерваторијуму, а филозофију је докторирао на Карловом универзитету у Прагу.

Познат по изузетној енергији, Данон је у току своје богате уметничке каријере био шеф диригент Љубљанске филхармоније и Симфонијског оркестра Радио Загреба, редовни професор Музичке академије у Београду. Наступао је широм света, од Миланске скале до Бечке опере и снимао за најпознатије дискографске куће.

До самог краја живота Данон је будно пратио све важније музичке догађаје на којима се могао срести у Београду.

Датум и време сахране биће накнадно објављени.

Танјуг
објављено: 18/12/2009

Последњи коментари

spasenija kolček | 19/12/2009 11:39

Rasla sam uz radio, učila muzičku školu i prihvatala ozbiljnu muziku kao svoju... I svaki dan, jutro kada se sprema u školu, doručkujem i virim kroz prozor na put koji me čeka, sa radija dopire: "Delo Simfonija broj 6 Ludwiga van Bethovena, izvodi Beogradska Filharmonija, dirigent Oskar Danon". I svako veče, dok radim domaće zadatke, na radiju se oglasi:"Čuveni Bolero Morisa Ravela, izvodi... i opet Beogradska Filharmonija, diriguje Oskar Danon"... Odrastanje, mladost, dalji dani zemaljski, ljudski... Trajna i duboka vrednost, radost i sećanje, ugrađeni u dušu i život moj i mojih generacija, to je (i) Oskar Danon.
Sve se menja sem promena. Sarajevo je Vas porodilo, i, opet će poroditi novog Oskara Danona. Svjetlost je ljudskog Dobrog Činjenja neuništiva... Slava Vam i hvala Gospodine Oskare Danon!!!

Prof.Petar Jovanovic,V.Cellist | 19/12/2009 22:14

Kao rodjenom Sarajlija Oskar ce mi ostati
u secanju kao veoma samokritican i iskren
sagovornik pogotovo kad je u pitanju
umetnost.
Kao dirigent je strasno "iscrpljivao"
muzicare ali krajni efekat su bili koncerti i
interpretacije za pamcenje.HVALA TI OSKARE NA
SVEMU I POCIVAJ U MIRU!
Prof.Petar Jovanovic M.A.

Daca Bgd | 19/12/2009 23:40

RIP, uvazeni MAESTRO!

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније