среда, 16.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55
ИСХРАНА

Дар с оријента

Плави патлиџан – здраво поврће у коме треба уживати
четвртак, 19.09.2019. у 20:00
(Фотографије Пиксабеј)

Ако сте у маркету угледали јајасто поврће величине веће и дебље тиквице, а боју шљиве – нема грешке – то је плави патлиџан. Можете да га пронађете и тамо где га не очекујете: рецимо у ајвару, поред паприка, које су основна сировина за израду овог традиционалног намаза. Ово не значи да сте преварени, а колико је патлиџан здрава намирница тек ћете сазнати.

У Србији се ово јајасто поврће узгаја неколико стотина година, а постојбина му је Кина и Индија. Те богате светске кухиње обилују рецептима у којима је ово поврће интегрални састојак. Управо сада се налазимо у сезони палтиџана, која почиње у августу и траје до краја октобра. Наравно, патлиџан је доступан током целе године и из увоза, а неизоставан је за сваки иоле озбиљнији вегетаријански роштиљ. Има специфичан, помало горак, укус и сунђерасту текстуру.

У сировом облику плави патлиџан даје 24 кцал на 100 г. Када се скува, енергетска вредност му је 35 кцал/100 г. Највећим делом је од воде (92 одсто), на угљене хидрате отпада шест одсто, масти 0,2 одсто, беланчевине један одсто. Не може се рећи да је богат минералима и витаминима, али има доста целулозе, што је добра вест ако патите од затвора. Такође, садржи и пектин, што утиче на смањење нивоа холестерола.

Због присуства калијума, патлиџан је права намирница за здравље читавог кардиоваскуларног система. Сапонини из патлиџана су фитохемикалије које имају велику улогу у борби против слободних радикала, упала и алергија. Антоцијанин и насунин такође су присутни у плавом патлиџану, а ови фитонутријенти су јаки антиоксиданси који чувају ћелије од дејства слободних радикала. Дијетална влакна присутна у плавом патлиџану су разлог што се ово поврће користи у дијеталној исхрани, јер она дају осећај ситости и утичу на бољи рад црева.

Када купујете плави патлиџан, проверите да ли је свеж, прво на декларацији, а онда и на основу њиховог изгледа. Најбоље је узети патлиџан средње величине који нема пуно семенки, које чине патлиџан горким. Споља, патлиџан не би требало да има оштећења, а кора би морала да буде глатка и чврста. Када дођете кући, ставите га у фрижидер у кутију за поврће, али даље од јабука.

Када се патлиџан пече на роштиљу, не гулите га, већ насеците на колутове, као тиквице. Можете га пећи и на тефлону или керамичком тигању пре него да га припремате у рерни. Када га печете у тигању, не стављајте уље или га веома мало ставите, јер због сунђерасте структуре патлиџан може пуно уља да упије, а пржење није здрав начин припреме. Припрема у рерни релативно дуго траје. Уколико се пече у рерни у комаду, пробушите га на неколико места да не би експлодирао. Ако га солите, количина воде ће му се смањити, као и горчина, али ће се изгубити и она сунђераста структура.

Рецепата за припрему јела од патлиџана има заиста пуно, а ево пар идеја: мусака од патлиџана, пуњени патлиџани са сиром или месом, пире од патлиџана, умак од патлиџана, патлиџан у воку с разним поврћем, гриловани патлиџан… Волите пицу? Пробајте надев од патлиџана с умаком од парадајза.

Слободно експериментишите и уживајте у овом необичном поврћу.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com


Коментари3
f8b5e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ralence
Нема ништа укусније кад домаћица испече свеже зелене паприке и испечен плави патлиџан ољушти их па онда заједно истуца у дрвеној вангли са доста белог лука. Све то са мало уља и соли.То смо звали свежи летњи Ајвар.
Predrag
Plavi patlidzan ili u narodu poznat kao plavi paradajz je poznato i jako staro povrce koje se u nasim krajevima gaji dugi niz godina. Ne razumem zasto nutricionista upoznaje citaoce sa patlidzanom kao da je u pitanju neka egzoticna biljka ? Zapravo patlidzan se kod nas odavno odomacio, i predstavlja nezamenljivi sastojak savremene Srpske kuhinje. Njegov nezamenljiv i jedinstveni ukus i aroma predstavljaju pravo uzivanje za svakog gurmana. Ja prosto obozavam plavi patlidzan !
dušan
Dobro je da se nekad neko seti da i domaće namirnice mogu biti izvor zdravlja a ne samo neka egzotika .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља