петак, 22.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:57

Деверика печена у рерни

петак, 20.09.2019. у 22:31
(Фото Славица Ступарушић)

Потребно је:

 

  • 1,5 до 2 кг рибе деверике
  • главица црног лука
  • веза листа першуна
  • зачин од сушеног поврћа
  • уље

Рибу добро очистити од крљушти (од репа ка глави), извадити утробу, опрати и обрисати сувом крпом. Ножем зарезати на свака два центиметра укосо према репу. Затим рибу посути зачином. Лук исецкати и помешати са сецканим першуном, па надевом пунити рибе и слагати у плех обложен алумофолијом.

Прелити рибе уљем и пећи у рерни 45 минута на 200 степени, да порумене.

Овај једноставан и брз рецепт за љубитеље речне рибе добили смо од београђанина, страсног пецароша, Југослава Милисављевића.

Деверика је укусна и јефтина риба. Може се наћи код аласа. Најбоље је купити већ очишћену.


Коментари1
f6123
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ЗОРАН ШУНДИЋ
ДОБАР РЕЦЕПТ Деверика и бандар (гргеч) из ципринидних река су најслађе врсте риба. И, по мом личном мишљењу, припремање рибе је веома пожељан и здрав хоби. Нарочито ако сте уз то и риболовац, а посебно ако рибу припремате у природи. Из рибњака и уопште мирних низијских вода, најслађи је печени шаран (и кувана шаранска глава) и обавезно пржени лињак, код кога је најслађа реш пржена кожица. Ја рибу држим на врелом уљу тачно 12 минута. Од морских врста толико дуго пржим и скушу. Кромпир обавезно.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља