среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 24.09.2019. у 16:31

Вучић: Меркел и Макрон желе интензивне разговоре Срба и Албанаца

Сусрет Ангеле Меркел и Александра Вучића у Њујорку (Фотографије Председништво Србије)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је задовољан после разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Њујорку и да нема сумње да Европа жели решавање проблема између Београда и Приштине и да Немачка на томе инсистира.

„План и идеја француског председника Емануела Макрона и немачке канцеларке Меркел је да се направи регионални скуп и да кренемо у интензивне разговоре Срба и Албанаца”, рекао је Вучић после састанка са немачком канцеларком на маргини Генералне скупштине УН.

Он је додао да је Ангела Меркел велики лидер и то показује пажњом коју посвећује малим земљама, али да је Европа њен пројекат и она жели стабилност на дуги рок, и зато ће „сав свој труд да уложи да сачува ту стабилност и тражиће да разговарамо док не пронађемо решење”.

Вучић рекао да је опредељеност канцеларке Меркел да се решавање ствари на Балкану убрза.
„Немачка жели стабилност и од нас тражи да разговарамо, и разговарамо да нађемо решење”, рекао је Вучић.

Он је рекао да су разговарали и о појединим економским пројектима и да је он „кукао” што је Фолксваген отишао у Турску. Меркел је одговорила да се и бугарски премијер жали на то.

Вучић је рекао да то није крај и да верује да ће Србија да успе да се избори за нове немачке инвестиције. Рекао је да је са Меркел имао коректан и добар разговор. Вучић је рекао и да је замолио Меркел да дође у Србију и да је она рекла да ће доћи до 2021. године, преноси Танјуг.

Није ми проблем да разговарам са Тачијем

Председник Александар Вучић каже да у седишту Уједињених нација у Њујорку, где се одржава Генерална скупштина, није видео Хашима Тација, нити је било предлога за њихов сусрет, мада му не би био проблем да са њим разговара.

„Нисам га видео, да сам га видео, ја немам проблем да причам са њим 1. 000 пута. Да су ме звали, ја бих се састао са њим. На жалост, нисам имао још тај позив”, рекао је председник на констатацију новинара да је Тачи у седишту УН иако тзв. Косово није члан УН, нити има статус посматрача.

Вучић је нагласио да Тачи није члан званичне делегације, те да се у УН креће и разговара, како се то каже, „по кулоарима”.

„Тачи је овде као Вук Јеремић, по кулоарима - шетају се, једу смоки и кокице и кога ухвате да се сликају... Није он овде званично, није то званична делегација. Него су добили да могу да се шврљају”, рекао је Вучић.

Упитан шта очекује од разговора са америчким званичницима Филипом Рикером и Метјуом Палмером, он је рекао да су то, после канцеларке Немачке Ангеле Меркел и сусрета са француским председником Емануелом Макроном, веома важни састанци.

„Важни су састанци са Рикером и Палмером, да видимо какав је амерички план и шта је америчка идеја (за КиМ)”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Са Заевом и Рамом о „малом шенгену”

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Њујорку са премијерима Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом, са којима је, како је рекао, покренуо идеју о даљем уклањању различитих баријера у пословању на територији наше три земље, те слободнијем протоку робе, људи и услуга.

Тај договор требало би да буде конкретизован на скупу у Новом Саду, 9. и 10. октобра, на којем очекује Заева и Раму, а где ће главна тема бити конкретизација планова за јаче повезивање тржишта у региону, односно креирање својеврсног „малог шенгена”.

„То што смо разговарали синоћ, то ћемо да конкретизујемо. Хоћемо политички и економски дубље да се повезујемо и да излазимо као блок пред Европску унију и друге, а не појединачно”, рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

То ће бити први корак, а циљ је да повучемо и друге у региону, рекао је Вучић и додао да би за нас било важно, због слободног протока робе и услуга, да се у то „увуче” и Приштина, да све буде на још вишем нивоу економских интеграција него у оквиру Цефта, те да се привуку и БиХ и Црна Гора.

Он је уверен да су сви у региону схватили да су појединачно мали и слаби на другим тржиштима, те да би, уз успостављање јединственог тржишта, заједно били неупоредиво јачи у наступу пред светом и пред ЕУ.

„Те идеје данас можда не изгледају много важне, али гарантујем да бисмо драматично увећали ниво наших инвестиција, који је већ велики, помогло би и другима... такво окружење би све нас подигло”, уверен је Вучић.

Отворени смо, каже, за нешто што неки зову „мали шенген”, али како год га звали, за нешто где ћемо имати пуну слободу кретања, промета робе и услуга.

Вучић је рекао и да је данас имао добар састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутересом,који је похвалио опредељење Србије за мир и стабилност и одговорност Србије у понашању .

„То је рекао пред свима и пред Розмери ди Карло (која се својевремено у Стејт департменту бавила Србијом и Балканом)”, рекао је он.

Што се тиче састанак са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом Вучић каже:

„Важно је да Грчка, упркос различитим гласинама, остаје при свом ставу. Мицотакис ми је рекао: 'Александре, не брини' и потврдио да Атина жели да Београд и Приштина дођу до компромисног решења, али пре него што дође до тога, ако дође, Грчка неће мењати свој став по питању независности”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Хрвати би добро говорили о мени да је Србија слаба

Хрвати би све најлепше говорили о мени да је Србија слаба и унижена, да се клања за оно што није учинила, а пошто економски снажи и држи до себе, онда сам, наравно, ја крив, и то прихватам са одушевљењем, прокоментарисао је председник Александар Вучић анкету у Хрватској у којој је оцењено да је он најодговорнији за то што две земље немају добре односе.

Како је додао, Хрвати имају „непогрешив њух” за оног ко ради у интересу Србије и увек ће га, каже, ставити на прво место као свог противника.

„Непогрешив нос имају да вам јасно покажу ко је тај ко добро ради за Србију”, истакао је Вучић.

„Хрвати су направили анкету и закључили да је Србија крива за то што немамо најбоље могуће односе. А онда, ко би био крив него Александар Вучић, иако ја годину дана нисам никакву изјаву дао о Хрватској, све до пре неки дан”, рекао је Вучић српским новинарима у Њујорку после састанка са Ангелом Меркел.

На коментар председничког кандидата у Хрватској Мирослава Шкора, да српски шеф државе говори о будућности, зато што, како је рекао, има проблема да се сети прошлости, Вучић му је поручио да прочита књиге из психологије у којима пише да о будућности говоре управо они којима је чиста прошлост, а да се на прошлост враћају они којима савест није мирна.

„Што се Срба и Србије тиче, мало тога имамо шта да 'перемо', нисмо ми анђели, ни свеци. Да ли је било наших људи који су вршили злочине? Јесте. Нисмо анђели и свеци - у односу на њих, и анђели и свеци. Нисмо ми правили Јасеновац него они, и немој они некога да враћају у прошлост”, рекао је Вучић.

Србија, каже, жели да прича о будућности, а ако они желе да говоре о прошлости онда су, каже, у врло тешкој позицији, преноси Танјуг.

Нема одлагања избора

Нема одлагања избора, држава није играчка, поручује данас председник Србије Александар Вучић, поводом предлога СзС да се избори на пролеће посебним законом помере за јесен.

Парламентарни избори ће бити одржани на време, у складу са Уставом Србије, каже Вучић.

„Не пада ми на памет, није држава играчка. Пало на памет Драгану Ђиласу, Бошку Обрадовићу и Вуку Јеремићу да одлажу изборе, па да укидамо демократију у Србији, зато што они не могу да победе на изборима, па рачунају да ће за шест месеци моћи... Пустите те приче”, рекао је Вучић новинарима, преноси Танјуг.

Објавићу тачан износ новца дат Партизану и Звезди

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће по повратку из Њујуорка објавити тачан износ новца дат Партизану и Звезди и да ће се тада знати који је клуб наводно нечији љубимац.

„Да не бих улазио у те одвратне приче где државу користе за правдање пораза или величање успеха, по повратку у Београд лично ћу изаћи са комплетним цифрама, а брдо пара смо дали и Партизану и Звезду. Да види народ ко је чији љубијмац и колики је Вучић педер”, рекао је председник новинарима упитан ко је љубимац државе - Звезда или Партизан и где је више новца одлазило:

„Цифре ћу изнети због правих навијача Паритзана, и правих навијача Звезде, а не због политичких активиста да заиста знају шта се десава и колико смо новца дали”.

„Увек је лакше да имате изговоре за своје неуспехе да будете велике жртва или велики јунак за свој успех. То ћете убудиће манути преко грбаче државе јер ћемо једном завуке да изађемо са сивм подацима”, рекао је председик.

Председник, кога навијачи често „криве” за ситуацију у фудбалу, јер је више пута нагласио да навија за Црвену Звезду и тиме је фаворизује, рекао је да ће саопштити конкретне цифре, јер је то важна ствар.

„То је важно да виде зашто сам педер, а колико би требало некима да дам да не бих био педер”, прокоментарисао је председник алидирајући на последњи дерби и сканидања навијача Партизана „Вучићу педеру”.

Са тачним цифррама ће изаћи управо због тих, како је навео, шупљих прича о фаворизовању једног или другог клуба. Многима ће бити непријатно када чују и виде те податке, рекао је Вучић.

Подсетио је да је и он био део стадиона и да зна да млади људи увек мисле антирежимски, да мисле да су снага и да ће се борити против власти, без обзира да ли је она њабоља или најгора те да зна да сви неће поштовати оно што каже.

„Када буду чули колико смо новца дали народ ће рећи шта сте им давали толике паре”, рекао је председник и додао да ће се сви изненадити, јер народ мисли да држава не даје паре, да они умиру од глади и да им је много тешка ситуација, преноси Танјуг.

 

Коментари20
22001
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Славиша Гавриловић
Ја наиван, мислио сам да се са страним државницима разговара о мешудржавним односима, а Вучић упорно форсира разговоре о унутрашњим питањима Србије. Неко је ту скренуо са путање.
Данило
Прошло је време када се "Звезда" могла рвати са славним Бајерном, а и тада ко хоће да призна био је тежак бункер, Бинић трчи напред да завара, Дејо прође тада...Политика је нешто друго, нема случајности која може значајније утицати на исход. То кад стегне, не пушта. Пустио бих ја њега али неће он мене. И велики Бајерн је друга лига, а ми смо "музару" дали трећелигашу и само продужили агонију, ништа нисмо решили. Нисмо имали утрениране политичаре да ангажују "Месија" правог играча.
Александар Симовић
Не може бити разговора на ову тему између Срба и Албанаца. Ми никаквих територијалних проблема са Албанијом немамо. Наша јужна покрајина, Косово и Метохија, је под окупацијом и ми можемо да преговарамо само о враћању пуног суверенитета Србији од стране КФОР и ЕУЛЕКС. Устав Србије и резолуција 1244 су наш правни аргумент над аргументима. О историјском, духовном и културном праву не може се ни дискутовати.
Dusan T
@ Александар Симовић Mi imamo teritorijalni problem sa Albanijom. Nasu vojsku, koja je oslobodila deo srpskog mora, odatle su isterale topovnjace nepostojece Austrougarske, i tamo oformili izmisljenu drzavu koja nikad nije postojala. Sta ce Grci da rade sa delom ispod Belgrada, to Toske treba da vide sa Grcima. Ostalo je nase.
Marko
Vidi se da hoće sve da učini u korist države i naroda.
Slavko Stanisavljevic zp Strpce,KiM
@Marko:"Vidi se da hoce sve da ucini u korist drzave i naroda".Ja mislim gospodine Marko da ste u pravu.Nemacka kancelarka Angela Merkel zeli resenje problema izmedju Beograda i Pristine.Na tome Nemacka insistira od prvoga dana.U razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem uvek je naglasavala da"podela Kosova nije opcija i nije dobra ideja".I na kraju da vam kazem da je vase zapazanje o A.Merkel tacno,ona sve cini u korist svoje drzave i naroda.Srdacno vas pozdravljam iz Vankuvera.
Jovan ©
Ko ?
slamkamenac
Oni podrzavaju razgovore jer kroz razgovore oni sve vise uvlace Srbiju u zagrljaj NATO ali ne i EU. EU je za Srbiju na dugom stapu ali je zato NATO vec prisutan. Kroz razgovore se nista nece postici jer zasto bi Albanci popustili, kad ih nista ne kosta. Dobitak Srbije, bi takodje znacilo da je bombardovanje Srbije 1999. bilo neosnovanosto oni nikada nece priznati zbog stete i odstete. pregovori su zamazivanje Srbiji ociju da ne bi u Srbiji trajnije izgubili uticaj ali bez ikakvih obaveza.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља