Вероватно сте већ чули за (црвене) гоџи бобице. Оно што не знате јесте да постоји и црни гоџи (Lycium ruthenicum), који се користи у кинеској традиционалној медицини. Узгаја се у Кини (на Тибету) већ 6 миленијума, а као лековито средство користи се 2000 година.
Захваљујући својим лековитим својствима постао је познат и на Западу. Веровали или не, на целом Европском континенту тренутно се црни гоџи узгаја једино у Србији.
Лековита својства црног гоџија јесу да јача имунитет, елиминише слободне радикале у организму, спречава деградацију ћелија, убрзава њихов опоравак. Ово супервоће има јаку концентрацију аминокиселина, антиоксиданаса, антоцијанина, витамина.
Имала сам прилике да пробам производе од црног гоџија и могу вам рећи да су суве бобице црног гоџија веома укусне. Имају сувкаст, благо киселкаст укус, садрже минималне количине шећера, али су крцате здравим фитонутријентима. Постоји и багремов мед са млевеним црним гоџијем (има дубоку љубичасту боју), који је добар када хоћете, на пример, да засладите чај и додате здраве нутријенте у њега.
Препоручена дневна доза црног гоџија је свега 2 грама у сувом стању или 3-6 грама у свежем.
Пре пет година International Journal of Evironmental Research and Public Health објавио је истраживање у којем је тестирано ово супервоће на смањење утицаја радијације на организам.
Ово јединствено воће, због тога што је природан извор проантоцијанидина, антоцијанина и полисахарида, показало се као изузетно ефикасно у елиминисању слободних радикала. Истраживачи су се сложили да црни гоџи има заштитни ефекат од штетних зрачења, да убрзава опоравак периферних крвних судова, повећава садржај ДНК у коштаној сржи, смањује одумирање ћелија и појачава имуни систем организма.
Црни гоџи има, пазите сад, 12 пута више антоцијанина (снажног антиооксиданса) од боровнице, која је прва следећа по количини ове фитохемикалије.
Што се тиче грипа, ове моћне бобице имају снажна антивирусна својства која могу да помогну у превенцији, али и у лечењу грипозних стања.
Црни гоџи утиче на раст имунитета тако што подстиче производњу цитокина, протеина који учествује у регулацији имунолошке реакције у телу.
Ово мало супервоће има знатно већу концентрацију ресвератрола (такође антиоксиданса) од црног грожђа. Самим тим је бољи извор те супстанце. Она помаже кардиоваскуларном здрављу човека и елиминише слободне радикале. Такође, има противупално дејство. Испољава позитивно деловање у регулисању шећера у крви.
Црвени гоџи детаљно је испитан у више независних истраживања на Западу где су доказана његова лековита својства.
Црни гоџи је комерцијално мање познати рођак црвеног гоџија, али је далеко јачи по саставу и може се јести у 6-7 пута мањој количини. Једини састојак којег у црвеном има у већој количини од црног гоџија су каротеноиди.
Ако сте пробали црвени, пробајте и црни гоџи. Ако нисте, обавезно пробајте ову јединствену супервоћку. Уздравље!
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com