Трендови, па и они у вези са исхраном мењају се према многим критеријумима, па ће тако бити и за 2021. годину. Прошла, 2020. донела је потешкоће и драстичне промене многим људима широм света, а наше свакодневне навике и понашања променили су се заувек.
И наши приоритети су се променили – многи се поново фокусирају на своје здравље и пазе на оно шта једу. Као резултат тога, храна и здравствена култура су се променили.
Хипократ је давно рекао „Нека храна буде ваш лек, а лек ваша храна”. Овако је на свима разумљив начин поручио да треба да једемо храну која нас храни и физички и ментално.
Због великог утицаја ковида 19, на физичко и ментално здравље многих, очекујем раст интересовања за функционалну храну која даје позитиван утицај на здравље.
Иако је вакцинација против ковида 19, већ почела, трендови исхране у овој 2021. дефинитивно ће ићи у правцу веће понуде суплемената за јачање имунитета. Такође, очекујем и стварање нових производа са већим нутритивно вредним садржајем. Све ово требало би позитивно да утиче на имунитет, јер је здравље у 2021. први приоритет.
Од природних нутритивно вредних намирница већ сад је очигледна боља понуда ђумбира у нашим продавницама, као и сезонског воћа јагоде, боровнице, сви цитруси, личи, итд.
Исхрана богата антиоксидантима, витаминима А, Це, Де, Е, минералима (цинк, магнезијум, селен), влакнима, здравим мастима (омега-3) и другим биоактивним једињењима, попут пробиотика, повезана је са бољим менталним способностима.
У 2021. очекујем да на тржишту буде више производа са састојцима који утичу на смањење стреса и побољшање сна.
Иако узимање ових производа може смањити стрес и подржати ваше ментално благостање, они нису замена за терапију прописану од лекара. Уместо тога, ваша исхрана требало би да буде допуна постојећој терапији за боље ментално здравље.
За многе су дани крајности из 2020. већ прошли. Након свих ових недаћа, а затим и слава и прослава у којима доминира храна животињског порекла, очекује се да лагано изменимо исхрану и повећамо конзумирање нутритивно богатије биљне хране.
Наш народ, некако, када се скину орграничења пусти себи на вољу и повећава употребу меса. С друге стране, трендови здраве исхране предвиђају да повећамо унос хране биљног порекла. Није жеља да од месождера правимо вегане, али да је потребно уравнотеженије да се хранимо, то свакако.
У овом прелазном периоду велику улогу имаће миленијалци, који и иначе лакше прихватају светске трендове. Потрошачи могу да замене неколико оброка на бази меса сваке недеље онима на бази биљака и рибе. Такође, могу да смање удео животињских производа у својим рецептима и додају више састојака на биљној бази. Дакле, мање шницли, више броколија.
Многи нутриционисти и лекари који су у 2020. злоупотребљавали друштвене мреже у циљу популарисања суплемената, имаће проблеме, јер лаж никада није била добар савезник. Јасно је да само природна нутритивно вредна храна обезбеђује здравље организма, а пилуле профит продавцима.
Као што сам то писала и пре 11 година, умереност је кључ свега. Није циљ да особа замрзи чоколаду до краја живота и храни се искључиво по неким усвојеним медицинским правилима. Уместо тога, важно је остати умерен и прихватити и друге важне аспекте хране, као што су традиција, култура и уживање у храни.
Схватите да је свака насловна страница било којег часописа прошла кроз фотошоп, па не гледајте на то као идеал лепоте којем стремите. Немогуће циљеве прецртајте, а дајте приоритет здрављу уместо броју на ваги.
Трендови доставе хране ће се у 2021. свакако повећати, јер једноставно, начин живота диктира и брже оброке. Ако поручујете, бирајте нешто здравију алтернативу популарној брзој храни. Избор је велики, само је потребно мало истраживања.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com