Среда, 28.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Родољуб Шабић

sabic.jpg

Рођен 1955. године.
Правник, магистар права, по основном професионалном опредељењу адвокат. Дуго година је био на челу адвокатске канцеларије са седиштем у Београду, која је окупљала већи број адвоката и деловала у више правних области.
Био је народни посланик, потпредседник Народне Скупштине Републике Србије и министар за државну управу и локалну самоуправу у две Владе Републике Србије.
Аутор је великог броја текстова објављених у научним и стручним часописима, и у дневној штампи.
Народна Скупштина Републике Србије, 22. децембра 2004. године га је изабрала за првог Повереника за информације од јавног значаја у Републици Србији. Народна Скупштина Републике Србије га је 5.децембра 2011. године поновно изабрала за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у Републици Србији.

За рад као Повереник за информације добио је добре оцене и бројна признања стручне и шире јавности, укључујући и формална годишња признања и награде - 2006 „Специјална повеља (Удружења новинара Србије), 2007 „Личност године у борби за слободу медија” (Мисија ОЕБС-а), 2008 „Најевропљанин” (Прва европска кућа), 2009 „Витез позива” (Лига Експерата – ЛЕX), 2010 „Реформатор године” (Национална алијанса за локални економских развој - НАЛЕД), 2011. Награда за допринос борби против корупције (Мисија ЕУ и Савет за борбу против корупције), „Личност године” (Мисија ОЕБС -а) и Почасни члан Независног удружења новинара Србије. 2012. Награда за допринос Европи (Европски покрет у Србији и Међународни европски покрет), 2013 Награда за институцију са највишим степеном антикорупцијског интегритета (БИРОДИ)

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.