Пангасијус безбедан
Ванредна контрола пангасијуса (вијетнамског сома) која је спроведена после писања „Политикиног” „Потрошача” показала је да су узорци ове рибе исправни и безбедни по здравље људи.
Веома скупе анализе у којима су испитани микробиолошка слика, присуство тешких метала, ниво радиоактивности и органолептичка својства попут укуса, мириса, боје, изгледа, Ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде и трговине обавила је на Институту за технологију и хигијену меса у Београду.
„Приликом контроле рибарнице ’ДТД рибарство’ на Цветковој пијаци, шестог маја ове године, републички ветеринарски инспектори су узорковали рибу – глазирани филет сома пангасијус пореклом из Вијетнама. По лабораторијском извештају број 3853, који је достављен 11. маја 2011. године, наведени узорак глазираног филета сома пангасијус испуњава прописане услове за наведену врсту производа. На основу ових резултата, глазирани филети сома пангасијус се могу наћи у промету, безбедни су за употребу и квалитативно исправни” – закључили су у Ветеринарској инспекцији Министарства пољопривреде и трговине.
Контролу пангасијуса наш лист је иницирао због великих сумњи у исправност и квалитет ове рибе у Европи. Податак да је вијетнамски сом био под знаком питања у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Белгији, Норвешкој и Данској указивао је да је било неопходно спровести ванредну контролу и утврдити да ли је у Србији безбедна риба која често није добра за Европу. А како ниједна од многобројних организација за заштиту потрошача није иницирала такве контроле, наш лист је преузео ту улогу.
У надлежним инспекцијама кажу да су резултати лабораторијских анализа само потврда тврдње да грађани Србије купују исправне намирнице.
– Осим што смо сада обавили ванредну контролу пангасијуса, ми све то проверавамо и на граници приликом увоза и небезбедна храна не може легалним путевима да уђе у нашу земљу. Ми имамо стални мониторинг безбедности хране на нашем тржишту и потрошачи могу да буду мирни – истиче Звонко Рот, заменик директора Управе за ветерину.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.