Среда, 19.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Тежина речи

„Политика”, најстарији дневни лист на Балкану, данас обележава свој 117. рођендан.

У времену када сви медији истичу да су објективни, независни, слободни, професионални, да имају највећи тираж и утицај, „Политика” је ненаметљиво остала синоним за аналитичност и озбиљност, којој и власт и опозиција, стране амбасаде и конкуренција, мере сваку реч и пажљиво траже грешке. 

Трајемо. Чувамо своје место на медијској сцени Србије, у борби против лажних вести, друштвених мрежа, фантомских портала без адресе и импресума. Наш опстанак у дигиталном добу доказ је да преузимање објава и садржаја са „Фејсбука”, „Инстаграма” и „Твитера” не може да замени живу реч. 

Успели смо да задржимо пристојност и одмереност у јавном простору којим преовлађују површност, примитивизам и агресија. У доба оштре поларизације српског друштва и поделе медија на тајкунске и режимске, бирамо средњи пут.

Тежина речи аутора који пишу за „Политику”, као и људи који за њу говоре, учинила је да оно што објавимо и данас цитирају и преносе на свим странама света. Не одустајемо од ћирилице и покушавамо да одржимо чистоту српског језика. Желимо да сачувамо поштовање према традицији, али и да утабамо пут за будућност.

У свом трајању, делили смо судбину народа – били смо сведоци промена граница и имена наше државе, облика друштвеног уређења, политичких система и режима. „Политика” је доказала да је новина за сва времена.

Данашњој генерацији новинара „Политике” јасно је да некритичност и цензура могу да доведу до неповратног губитка поверења читалаца. Радимо под бременом и жигом историје, свесни уредничких и новинарских грешака из прошлости. Учимо на њима и живимо са њима.

„Политика” може и много више. Као српски бренд и значајна институција, заслужује шансу да се у 21. веку приближи читалачкој публици новим садржајима у савременим форматима.

Предуслов за то је коначно решавање питања нетранспарентних власничких односа који годинама ограничавају могућности за развој нашег листа. Зато би у предстојећем периоду држава Србија морала да има визију и довољно мудрости да се одлучи за модел власништва којим ће бити сачувано и унапређено оно што су генерације стварале.

 

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.