Недеља, 03.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: доцент др ПРЕДРАГ САЗДАНОВИЋ, државни секретар у Министарству здравља

Вакцине су за труднице и децу апсолутно безбедне

Први гинеколог који буде добио пријаву јер није препоручио имунизацију опаметиће све остале лекаре да то не чине
(Фото А. Васиљевић)

Лекари који препоруче пацијенту да се не вакцинише против ковида 19 одговараће пред Судом части Лекарске коморе Србије, а могли би због тога и да изгубе лиценцу, изјавио је ових дана министар здравља др Златибор Лончар. Сличан став изнео је и доцент др Предраг Саздановић, државни секретар у Министарству здравља, коментаришући случајеве преминулих трудница у нашој земљи којима су, према речима породице једне од њих, гинеколози саветовали да не приме вакцину. Он је рекао да ће први гинеколог који буде добио пријаву јер није препоручио имунизацију опаметити све остале лекаре да то не чине.

Иза др Саздановића је борба за животе оболелих од короне дужа од годину и по дана коју је водио с места првог човека Клиничког центра Крагујевац, а коју наставља у ресорном министарству као државни секретар. У тренутку када водимо разговор за „Политику” доцент др Предраг Саздановић каже да у Министарству здравља очекују да радну седмицу заврше с достизањем „платоа” у ковид болницама: изједначавањем броја пријема и отпуста. Епидемијску ситуацију описује као веома тешку и непредвидиву, а као главна оружја у борби против короне истиче ефикасан надзор над спровођењем мера и – вакцинацију. Осврнуо се и на наводне препоруке својих колега, лекара гинеколога акушера – да будуће мајке не приме цепиво против короне.

– Потпуно ми је несхватљив такав став. Ту се не ради ни о опортунизму ни о незнању, ради се о елементарној непрофесионалности. Свако од нас има право на своје мишљење, али ван радног времена. Кад смо на свом послу, онда треба да поштујемо препоруке које је Министарство здравља прописало. Иза тога стоји озбиљна медицина заснована на доказима, која је донела такву врсту препоруке да труднице треба да се вакцинишу. О томе не одлучују лекари гинеколози. О томе одлучују саме труднице. Имамо сијасет примера да су се труднице вакцинисале упркос погрешним упутима гинеколога да не треба. Не постоји ниједан доказ штетности вакцине за труднице, али постоје искуства и код нас и из света да су невакцинисане труднице високоризични ковид пацијенти. Све остало што можете да прочитате у коментарима најобичнији је страх и незнање. Уз то, с времена на време појављује се и препотенција појединих медијских посленика, здравствених посленика који желе да дају себи на важности – каже у разговору за „Политику” др Предраг Саздановић.

Потресне вести о трудницама и породиљама које су изгубиле битку с короном читамо ових дана. Како ви гледате на ове случајеве, због чега је до тога дошло?

Таквих случајева нисмо имали у досадашњем току епидемије. Провео сам годину и по дана на командном месту у КЦ Крагујевац и труднице су биле врло ретко заступљене с компликованим клиничким сликама. Међутим, та се ствар променила с појавом делта соја и сада су труднице високоризични пацијенти у ковиду. Претпостављали смо да ће се тако нешто десити јер смо пратили шта се догађа у Великој Британији и Израелу, који имају велики број вакцинисаних и где се у јулу и августу појавио делта сој. Они су одмах пријавили да су имали велики број заражених трудница с тешком клиничком сликом, што раније није био случај. Вирус је мутирао, променио је патогеност, променио је популацију где може да прође и он иде увек тамо где нема вакцинисаних, а труднице су вакцинисане у малом проценту. У овом таласу релативно мали број деце школског узраста је био хоспитализован и оно што ме посебно плаши јесте да ће нека нова мутација бити врло агресивна према деци и да ћемо овакве тужне информације да имамо и из те популације. Морам да упозорим да је ово врло непредвидив вирус, то је свуда у свету тако. Мутирани вирус који сада имамо потпуно је другачији од оног који је био у циркулацији прошле године, било у марту, априлу, било у децембру или марту ове године. Основна порука је да вакцинација штити од тешких последица и то се показало на безброј примера. Можемо да правимо процене шта би било у Србији да није било имунизације, колики год да је достигнути проценат вакцинисаних. Да тога није било, данас не бисмо имали 6.500 хоспитализованих, него можда и од 12.000 до 15.000 пацијената у ковид болницама. Зато још једном понављам: вакцине су апсолутно безбедне, и за труднице и за децу, и ту нема никакве дилеме.

Какве су званичне препоруке што се тиче имунизације деце?

Већ од јула месеца постоји препорука да и деца могу да се вакцинишу, за сада „Фајзеровом” вакцином, и то је велика препорука да се заштите од овог и будућих таласа ковида 19. Можда овај сој неће изазвати тешку клиничку слику код деце, али морамо да размишљамо о томе да ће се можда појавити мутагени тип вируса који ће бити врло агресиван према деци. Можда ћемо за неколико месеци имати сличну ситуацију као сада с трудницама, али не желим да будем у праву да ће се то десити. Ја сам оба своја сина тинејџера вакцинисао, то је, надам се, довољна порука за све који размишљају да ли да вакцинишу своју децу.

Колико вакцине против короне штите, шта нам о томе показује искуство из ковид болница?

То се у ковид болницама врло јасно види. Од укупног броја хоспитализованих пацијената, око 30 одсто је вакцинисано и око 70 одсто невакцинисано и то је наше, али и искуство из света. Тих 30 одсто углавном врло брзо одлази кући, а 70 одсто је имало многобројне компликације, укључујући и интензивну негу. Велика студија која је рађена у Крагујевцу, а која је обухватила око 120.000 људи, показала је да је однос 1 : 22 и 1 : 24 у интензивним негама у корист вакцинисаних. Пацијенти у интензивним негама траже изузетну респираторну потпору. Ми смо у једном тренутку имали врло јасну поделу: оних 30 одсто вакцинисаних били су на пет до осам литара кисеоника, а оних 70 одсто на 15, 20, 45 литара кисеоника. На интензивним негама 95 одсто пацијената било је невакцинисано. Пет одсто вакцинисаних било је с додатним оптерећењем, компликованим придруженим болестима. Не можете да их сматрате да су само ковид. Док код ових 95 одсто то су најчешће врло тешке компликације искључиво ковид пнеумоније.

Може ли се подићи степен имунизације код нас и на који начин?

Анализирали смо ко су људи који не желе да се вакцинишу, не желим да кажем антиваксери, желим да кажем да су то уплашени људи. Сви смо уплашени, само смо у том страху рационални или ирационални. Они који су рационални вакцинисали су се и заштитили и, на неки начин, имају спреман организам за све будуће мутације. Они који су ирационални, они су у две велике групе. Има оних који су свој страх генерализовали, претворили га у отпор вакцинацији, сматрајући је проблематичном. То је замена теза, да је вакцина крива, а не вирус, чак и негирају вирус. Та група је свуда у свету велика, готово 20 одсто популације по државама је такво. Остаје и једна популација од 20 до 25 одсто неодлучних, такође ирационалних, такође у страху, и не треба због тога никога осуђивати. Људима треба прићи, објаснити, изнова и изнова, шта је вирус, како убија, разговарати да је најбоља заштита вакцинација. Управо таквим непосредним разговорима успели смо у КЦ Крагујевац да подигнемо степен вакцинације запослених на више од 70 одсто.

Шта је с осталим противепидемијским мерама? Јесмо ли њих потпуно потиснули у други план с обзиром на велики број масовних скупова, бројне грађане који не носе маске у градском превозу, тржним центрима, продавницама?

Познат сам као неко ко је увек заговарао врло рестриктивне превентивне мере по цену да понекад и економија, мислећи на угоститељску индустрију, доноси мање зараде. Али, није проблем у угоститељској индустрији. Проблем је у контроли, у инспекцијским органима. Санитарна инспекција која је у ингеренцији Министарства здравља написала је 40 пута више казни од комуналних полиција у Србији, осим две комуналне полиције: у Београду и Крагујевцу. Мора да се зна где је извор инфекције, а то је свако неконтролисано окупљање. Док је било топло време могли смо да размишљамо о отвореним просторима. Сада долази још тежа ситуација, улазимо у затворене просторе. Одавно је доказано да ако имате скуп од стотинак људи, једна заражена особа на отвореном заразиће од пет до седам људи. Ако ту исту заражену особу имате у затвореном простору, она ће заразити између 60 и 70 људи.

После последње седнице Кризног штаба стекао се утисак да постоје снажна размимоилажења између медицинског дела штаба и оног владиног. Да ли постоји јединствена политика у борби против епидемије?

Ако имате размимоилажења, онда је то преблага реч за медије. Много лепше звучи да то прогласите сукобом. Када сте у Кризном штабу, морате да сагледате све аспекте. Тачно је, ми можемо да заговарамо мере, али с друге стране, да ли су оне реалне? Кризни штаб мора да сагледа целокупну ситуацију. Сукоб је, свакако, прејака реч. Свако има одговорност за свој део посла. Та прича о размимоилажењима је медијски одвукла пажњу са онога што је суштина, а за мене су то надзор и инспекција. Да су надзори и инспекција радили свој посао како је требало, били бисмо у бољој ситуацији. Има, међутим, и до нас самих. Свако од нас мора да се упита шта је учинио да би спречио ширење вируса. Друга ствар која ми јако смета јесу поделе, а ми у Србији волимо да се делимо. Сада се делимо на вакцинисане и невакцинисане. У овом тренутку, када је велика опасност за целокупну заједницу која се зове Република Србија поделе су увек контрапродуктивне. А ми изгледа уживамо у поделама да бисмо оптужили другу групу за евентуални неуспех. Већ имамо информације да је у појединим фирмама дошло до сукоба између вакцинисаних и невакцинисаних радника. То је страшно и опасно. Страх постоји код свих. Нема поделе, сви смо у страху и треба да кроз тај страх прођемо заједно.

Какво је расположење међу здравственим радницима после више од годину и по дана борбе с короном која још увек траје?

Медицински радници осећају да ковид постоји само у болничким круговима, а да се становништво ван болничког круга, на улици, понаша као да ковида нема. То што смо ми и даље хероји у скафандерима значи да ми врло професионално обављамо свој задатак. Али целокупно становништво мора да схвати да смо сви заједно у проблему и да покаже степен рационалног приступа према страху, да зна да овде вакцина решава проблем. Доказали смо и са оваквом ипак недовољном вакцинацијом да смо имали мањи степен хоспитализације и мање умрлих у овом таласу.

 

Коментари25
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lillah
Do pre kratkog vremena se preporučivao aspirin od 100 mg kao preventiva moždanom i srčanom udaru; po najnovijim preporukama se odbacuje, a preporučuje sa samo onima koji su veće imali navedene bolesti. Pojam "apsolutno" je isključivo predmet proučavanja u filozofiji, teologiji i fundamentalnim naukama.
Весна
Премало је вакцинисаних у нашој земљи а много вируса у оптицају. Зато се заражавају и вакцинисани.
dr Slobodan Devic
Na stranici Britanske enciklopedije (Encyclopedia Britanica) postoji lepo i uprosceno (za siroke narodne mase) objasnjenje o tome sta su i kako rade vakcine. Ako bi ste procitali ovaj tekst, videli bi da Vas zakljucak spocitan u poslednjoj recenicci nije tacan ...
Сазаданост од челика
Народна мудрост вели да не пада снег да покрије брег, него да свака зверка свој траг покаже. Чини ми се да је данас превише "зверки", а свака од њих би да себи да на важности, што већој, притом задовољавајући своје, готово неутаживе жеље. За моћи, за важношћу, за материјалним богатством, као и за "сигурношћу" која из тога "проистиче".
Kopčanje pozadi
Мутирани вирус треба прићи, објаснити, изнова и изнова, шта је вирус, како убија сви смо у страху невакцинисане труднице високоризични ковид пацијенти и деца могу да се вакцинишу, за сада „Фајзеровом”
др Милан Лекић
Дакле, у Крагујевцу је рађена "студија на 120.000 грађана"! Медицинској заједници у земљи познато је да се оне широм Србије спроводе у контексту тзв. вакцинације. Експериментисање је омогућено посебном уредбом владе Србије (А. Брнабић и А Вучић (?), док је главни циљ уговора З. Лончара (у име Србије (?) и Ханса Клугеа (бивши дир. ЕУ-СЗО Канцеларије) - свеобухватна "вакцинација" становника Србије, посебно најмлађих, и тестирање "иновативних лекова" против ковида - 19? Шта ради Етички одбор СЛД?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.