Шумадија - спој винске и ИТ индустрије
Шумадија би могла да буде нова дестинација за дигиталне номаде јер је реч о региону који има одличне услове за рад и одмор, вест је која је недавно стигла са светске изложбе „Експо 2020. Дубаjи”. Делегација студената из наше земље у павиљону Србије представила је пројекат који је изазвао велико интересовање туристичких и ИТ компанија из целог света.
Реч је о ребрендирању Србије кроз пројекат Топола „Ворк фром хоум” Хуб, чији су аутори „Кејс стади” клуб Факултета организационих наука и „Т Фјучерс” клуб из Тополе. Како је за наш лист у име тима студената рекао Никола Радојевић представљање једне туристичке и пословне дестинације кроз студију случаја је иновативно и, испоставило се, врло занимљиво за тренутак у коме живимо последње две године пандемије.
– Шумадија је одабрана јер својим положајем и близином два највећа ИТ центра у Србији, Крагујевца и Београда, представља велики потенцијал за развој хибридног модела рада. Својом дугогодишњом традицијом производње вина, која се константно унапређује, и развојем „Мајнд” индустријског парка, Топола, као и читава Шумадија чине добар полигон за развој ових послова. Највећи бенефит Шумадије у односу на остале природне средине Србије је, поред здравог окружења и органске хране, инфраструктурна умреженост и близина аеродрома у „Мајнд” парку – објашњава Радојевић.
Пројекат је овај део Србије и Тополу у Дубаију означио као модеран и динамичан еко-систем винске и технолошке индустрије. Радојевић наглашава да је пројекат заснован на темељној анализи глобалних промена, трендова тржишта и потреба савременог начина живљења. Као главне предности наведени су чист ваздух и здрава храна, који омогућавају формирање окружења у којем су размена информација, повезивање знања и искустава делотворнији. Идеја је била и то да нова, ребрендирана Топола, уважавајући културно и историјско наслеђе, постане атрактивна и за младе људе који раде на даљину. За инвестирање у овај пројекат су се, кажу, заинтересовале стартап компаније из Србије и региона, а сарадња је могућа и са фирмама из Аргентине, Омана, Мађарске и Словеније са којима би се о Шумадији могло разговарати као о атрактивном месту за инвестиције. Упитан да ли места у Србији имају инфраструктуру за дигиталне номаде, у смислу неопходних услова за рад, Радојевић одговара да наша земља својом природном разноликошћу, историјским и културним наслеђем, гостопримљивим људима, добром храном и музиком, ствара позитивну и подстицајну атмосферу и окружење за рад и боравак.
– Ако свако од нас препозна потенцијале свог места и прилагоди их савременим технолошким потребама, Србија ће геометријском прогресијом постати једна од најпожељнијих дестинација за дигиталне номаде. Пандемија је убрзала неколико глобалних трендова као што су одрживи еко-туризам, децентрализација економске активности и хибридни модел рада. Рад од куће донео је могућност замене традиционалних пословних простора инспиративнијим окружењем и могућност да се више времена проводи у природи – наводи наш саговорник.
А када је реч о Тополи, њене винарије данас представљају идеално место за одмор и бекство од урбаног убрзаног живота. Топола, као и читава Шумадија нуде богат програм који посетиоцима даје могућност квалитетног и садржајног боравка. Близина „Мајнд” индустријског парка и аеродрома представља потенцијал Шумадије и Тополе, да се развијају попут калифорнијске Силицијумске долине, закључује Радојевић.
Топола као универзитетски град
Једна од идеја пројекта је и отварање пољопривредног факултета, одсек винарство. Тополу, коју још називају српском Тосканом, аутори виде као универзитетски град у који ће долазити студенти из целог света да се упознају са традицијом прављења вина која датира још из античког доба. Кроз спој традиционалног и модерног, студенти ће имати шансу да стекну практична знања како у „Краљевој винарији”, најстаријој у Србији тако и у „Александровић”, једној од најмодернијих и највише награђиваних на Балкану, али и у некој од нових винарија недавно саграђених у овој општини.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.