Недеља, 02.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: професор др ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ, неурохирург и директор Института за онкологију и радиологију Србије

Вучић је институција

Верујем у памет наших младих људи, сматрам да су они најзначајнији ресурс који ова земља има и зато морамо наставити са улагањима управо у њих и њихове способности
(Фото Н. Марјановић)

Највише пажње у јавности ових дана изазвала је вест да ће професор др Даница Грујичић, неурохирург Универзитетског клиничког центра Србије и директорка Института за онкологију и радиологију Србије, бити прва на листи Српске напредне странке на парламентарним изборима који ће бити одржани 3. априла. Неки су ову њену одлуку са одушевљењем поздравили, а има и оних који кажу да их је разочарала тиме што је одлучила да пружи подршку једној политичкој опцији. У разговору за „Политику” др Грујичић каже да није никада лако донети такве одлуке, али да је, када је упоредила све аргументе „за” и „против”, превагнула решеност да се активно укључи у предизборну трку јер је убеђена да ова тенденција раста Србије, позитивних промена у њој и обнове наше државе мора да се настави. Како сте донели одлуку да прихватите понуду да будете прва на листи СНС-а за парламентарне изборе 3. априла?

Мој циљ је да улагање у здравство, које је последњих седам година знатно обимније него раније, буде још веће, да се изгради нова зграда Института за онкологију и радиологију, да се заврше започети клинички центри и пре свега зграда нове дечје болнице, популарно назване „Тиршова 2”, да кроз разне програме наставимо да запошљавамо младе лекаре и да генерацијски обновимо здравство. Поред тога, држава мора више да уложи у науку. Морамо задржати младе научнике и омогућити им да се развијају у Србији. То је будућност наше земље. Не волим када о себи говоримо како нисмо довољно способни да се бавимо најкомпликованијим технологијама и када себе представљамо као јефтину радну снагу. Верујем у памет наших младих људи, сматрам да су они најзначајнији ресурс који ова земља има и зато морамо наставити са улагањима управо у њих и њихове способности. Држава је препознала значај програма који омогућавају најспособнијим међу нама да остану у својој земљи и ту се развијају. Нека стварају пријатељства у иностранству, нека уче, али нека се врате у Србију.

Зашто сматрате да је то понуда која се не одбија?

Ако вам се пружи шанса да дођете у прилику да урадите нешто што је значајно не само за најтеже пацијенте већ и за све грађане Србије, немате права да устукнете и да се повучете пред том приликом. Знам да неће бити лако, али сваки велики подухват носи и своје ризике.

По вашем мишљењу, председник Александар Вучић је институција. Због чега?

То је изјава која се често употребљава у разним контекстима. Господин Александар Вучић је председник ове земље, самим тим представља и институцију наше државе. Једна ствар је да ли подржавате неког политички или не, али морате поштовати државу и њене институције, као што су институцију представљали и г. Томислав Николић, г. Борис Тадић, г. Војислав Коштуница. Као грађани, морамо имати државотворну свест и стављати интересе друштва и државе испред наших појединачних интереса и симпатија. Да, Александар Вучић је институција.

За шта ћете се залагати?

Пре свега за нову зграду Института за онкологију и радиологију с најсавременијом опремом. Иако је урађено заиста много у набавци најсавременијих машина за онколошке пацијенте – лекови о којима смо раније могли само да маштамо сада су на листи Републичког фонда за здравствено осигурање – тренутна зграда је апсолутно неусловна за број онколошких пацијената које сада лечимо. Морамо радити много више на превенцији болести и раној дијагностици. Нисмо довољно научили људе, поготово младе да се редовно прегледају и контролишу. Једна од идеја је реформа примарне здравствене заштите и спровођење пројекта породичног лекара, који би омогућио мојим колегама у примарној здравственој заштити да много више искористе своје знање, а с друге стране породични лекар би био далеко доступнији грађанима. Мора се наставити са улагањем у најсавременију опрему. Залагаћу се, такође, за наставак запошљавања младих лекара и улагања у њихово усавршавање. Морамо активирати програм скрининга и учинити све да бар оне малигне болести код којих је то могуће рано откријемо.

Очекујете ли нападе оних који подржавају листе других политичких опција?

Ако се одлучите да било шта урадите у животу, морате бити спремни и на похвале и на критике, на измишљотине, извлачење реченица из контекста, ругање, омаловажавање, тумачење ваших поступака болесном амбицијом и слично. Немам никакав проблем с тим. Оно што се мени не свиђа у нашем јавном животу то је начин на који се води дискусија, превише се говори о туђој приватности и непотребним стварима, а премало о идејама и резултатима. Што се мене тиче, немам намеру да учествујем у негативним кампањама. Толико ствари још треба да се уради и заиста немам ни времена, ни жеље да губим енергију на бесмислене дискусије. Позивам све политичке актере и људе из јавног живота да кренемо да говоримо о идејама и начинима како да унапредимо нашу земљу. Србији у јавном животу недостају људи с визијом и енергијом да се ствари мењају.

Да ли сте свесни тога да неки људи коментаришу како су увек подржавали ваше ставове, а да сте их сада разочарали?

Наравно да има и таквих. То је њихово право, не бежим ни од негативних критика, ни од похвала. Било би добро да престанемо да се делимо и навијачки посматрамо ствари. Нажалост, као народ смо врло склони томе. Не тражим да ме сви воле, нити да говоре само позитивно о мени. Желим да уведемо један манир у наше изношење мишљење јавно, а то је да када говоримо о некоме, говоримо о његовим делима, о биографији и о ономе шта је урадио. Када разговоримо о појавама, треба да треба да то чинимо помоћу аргумената. Може вам неко бити симпатичан или не, али морате признати оно што је добро урађено. Ако објективно погледате, и председник Вучић и ова влада су много учинили да Србија постане савремена и да се извуче из заосталости која је настала санкцијама и ратовима деведесетих година прошлог века.

Александар Шапић је рекао да сте му раније помагали на плановима за развијање здравства у Београду. Хоћете ли сада то активирати?

Истина је, Аца Шапић је неко ко је препознао програм породичног лекара, о коме говорим већ годинама, и његов значај за све грађане. Сматрам да је добро водио општину Нови Београд, у чему сам га и тада подржавала, урадио је много добрих ствари за општину, ако добије подршку грађана Београда 3. априла, моћи ће да имплеметира програм породичног лекара за почетак у неким општинама Београда. Нека то буде први корак у реформи примарне здравствене заштите, који се мора направити од Суботице до Призрена. Са задовољством ћу радити на томе и помоћи да се идеја породичног лекара спроведе у дело.

Очекујете ли да ће неко покушати да вам „смести” неку аферу, као што је био случај 2012. године, када сте се због тога кандидовали на председничким изборима? Колико сте гласова тада освојили?

Мислим да је сада то већ тешко, али никада се не зна. Када се трудите да радите ствари од општег интереса, увек можете да засметате онима који раде само за свој интерес. Неко сам ко иза себе није оставио никакве афере, трудим се целог живота да поштено урадим посао за који сам се определила. Врло је битно и с којим мотивом нешто радите, самим тим стварате и простор за могуће афере. Мој мотив никада нису били новац, нити функције, већ брига за пацијенте и стварање бољих услова у здравству у којима раде моје колеге. Што се тиче избора 2012. године, освојила сам нешто више од 30.000 гласова.

Уколико СНС победи на парламентарним изборима, коју функцију ћете ви имати? Да ли ћете наставити да оперишете пацијенте и руководите Институтом за онкологију?

Своју функцију видим у помоћи да се настави тенденција улагања у државно здравство која је започета последњих седам година. Много је урађено и, наравно, треба још доста да се уради, али је важно да тај раст који је започет новим зградама и апаратима наставимо. Такође, много је урађено и запошљавањем младих лекара и одобрено је око 11.500 специјализација и ужих специјализација. Мој приоритет је уз завршетак већ започетих радова свакако нова зграда Института за онкологију и радиологију Србије у Београду. Све остало што се тиче функција јесу формалности којима се не бавим у овом тренутку. Мени је остало још две и по године до пензије, а иза себе остављам сјајну екипу млађих лекара које сам научила да оперишу, и то сматрам можда и највећим својим успехом. Посао настављају бољи од мене.

Шта можете да учините да се повећају капацитети за лечење онколошких болесника?

Пре свега, то је изградња нове зграде Института за онкологију и радиологију на новом месту, преко пута „Тиршове 2”, јер морамо мислити на децу која ће се лечити код нас. То сматрам главним циљем свог тима. Тренутна зграда је у прилично лошем стању, зидана пре Другог светског рата, рушена за време рата бомбама два пута, 1941. и 1944, и дефинитивно неусловна за велики број пацијената који се лечи. Морамо направити нови институт за 22. век с најсавременијом опремом и условима лечења достојанственим за наше пацијенте. Поред тога, не смемо заборавити онколошке центре по општим болницама који према условима за лечење наших најтежих пацијената не смеју заостајати за новим институтом. Морамо и најкомпликованије терапије приближити болесницима, избећи непотребна путовања. Морамо вратити поверење људи у лекаре уопште. Сведок сам колико значе пацијентима и колико могу позитивно да утичу на њихово лечење посвећени онколози по општим болницама, као што су, на пример, у Суботици или Панчеву.

Корона је вештачки створен вирус

Да ли и даље сматрате да је корона вештачки створен вирус и да је ту заправо реч о биолошком рату?

Да, после две године убеђена сам на основу свега што сам видела и свега што сам прочитала из радова колега из иностранства да се ради о вештачки створеном вирусу. О томе ко је и с којим разлогом створио овај вирус, немам информације и могу се бавити само нагађањима. Да ли је случајно или намерно ослобођен, заиста не знам, али човечанство мора добити одговор на та питања. Овај вирус је однео много живота, променио начин живота и пуне две године онемогућио нормалну комуникацију међу људима. Све је постало дистанца, а ми смо социјална бића, и то није нормално. Какве ће бити психичке последице свега, у овом тренутку нико не може да претпостави. Ако не добијемо одговоре, између осталог, и о пореклу вируса, може се десити да ћемо на сваких неколико година имати нове вирусе или нове сојеве постојећих вируса. Нико нема права да изиграва Бога на планети и да се игра с људским животима.

Агресија НАТО-а на СР Југославију утицала на повећање злоћудних болести

Зашто је Србија прва у Европи по смртности од малигних болести?

Када погледате смртност у Европи од малигних болести за последњих неколико година, видећете да су земље Балкана и околине водеће. Србија, Мађарска и Хрватска смењују се на првом месту смртности од онколошких болести. Нешто се десило на Балкану што је узрок овакве тенденције, а за мене лично нема сумње да се великим делом агресија НАТО-а на СР Југославију и загађење животне средине које је тада настало могу довести у везу и са оболевањем и са умирањем од злоћудних болести.

 

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Радојичић II
Као кандидат за председника Србије на изборима у мају 2012, на листи од 12 кандидата освојила је 12. место са 0,78% гласова, а испред некакве квази-опозиционе комби странке под именом "Социјалдемократски савез". Као неурохирург и начелник одељења на Клиници за неуројхирургију прелази на место директора, али не на својој клиници, него на Институту за онкологију. Сада као кандидат СНС, претендује на место министра здравља, са програмом реформе примарног здравства и градње нове зграде Онкологије.
Dule Astro
Zašto uspešni lekari u svojoj oblasti srozavaju svoj ugled ulaskom u politiku? Zašto se bave stvarima koje ne razumeju? Gospođa ne razume nuklearnu energiju, ali je uverena da je uranijum kriv za povećanu smrtnost!? Zašto se ne zamisli nad ČINJENICOM da smo po obolevanju od kancera u evropskom proseku, ali smo po smrtnosti među prvima?! I laiku je jasno da je problem u zdravstvenom sistemu, a ne u NATO paktu.
nikola andric
Erudicija i profesija ne idu uvek zajedno.
Đura
O kojoj se novoj funkciji radi? Ministarskoj?
Kopčanje pozadi
I ja verujem u pamet naših mladih ljudi, i da će nastaviti da odlaze iz institucionalizovane Srbije. Ostatak će polako odumirati od starosti, zagađenja, izrabljivanja...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.