Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Несташица јунади у Европи

(Фото Агропрофит)

Због поста и високих цена, потрошња јунетине у Србији пала за трећину, очекује се раст промета пред туристичку сезону На европском тржишту и у региону влада тотална несташица за утовљеном јунади и овом врстом меса. Пример за то је и податак да је Пољска, као велики узгајивач, почела да увози живу јунад што је до сада незапамћено. Све ово поново ће подићи цене, што иде наруку овом сектору у Србији. Из удружењу „Агропрофит” наводе да су ово сигнали да треба остати у овом послу иако извоз у Албанију, што се очекивало, још није реализован јер купац из те земље покушава да снизи цену.

– Понуда квалитетне утовљене јунади у Србији се смањује. Прошле недеље, после застоја, тржиште се отворило, иако још није почела набавка јунећег меса за туристичку сезону – кажу у овом удружењу.

Напомињу да су одгајивачи товних раса који су прихватили препоруку удружења „Агропрофит” задовољни саветом да сачекају са продајом док купци нуде ниске цене, јер мисле да ће забрана извоза житарица на то утицати. Са ценом од 2,8 евра, по килограму живе мере они се углавном уклапају у трошкове.

Чедомир Кецо, представник овог удружења наводи да због одмеравања нашег тржишта компанија „Казази” из Албаније још није почела откуп, а број јунади који је за њих био намењен је знатно смањен. Они нису били задовољни понуђеном актуелном ценом за протеклу недељу од 2,8 евра за килограм.

Истраживање тржишта, које редовно спроводи „Агропрофит”, показује да у региону и у Европи има све мање утовљене јунади и телади за тов и да је у овим земљама цена повећана са 2,8 до 3,10 евра по килограму. И даље се највише тражи тежа јунад, а главни купци су Либан, Израел, Либија и Италија.

– Протеклих дана догодило се „трговачко чудо”. Пољска, велики извозник јунади и јунећег меса, увози живу јунад из Хрватске за три евра по килограму. Купац, који је у Хрватској намеравао да пуни брод са живом јунади за Израел, определио се да то покуша да учини у Бару, очекујући да преузме јунад из Србије. Да ли ће у томе успети, видећемо ускоро – наглашава наш саговорник. Застој који је настао у откупу због шпекулација купаца јунади они ће сада, изгледа, то ипак платити.

Фармери који имају квалитетну јунад у Србији имају најнижу цену, а и поред тога компанија „Казази” из Драча у Албанији одбила је цену од 2,8 евра, због чега тај потенцијални купац више није приоритет за ту производну групу.

– Поручено им је да понуђена количина од 400 грла из това више не постоји, а да фармери шаролеа, које су из поменуте кланице видели на северу Бачке, имају веће цене – напомиње Кецо.

Удружење „Агропрофит” својим члановима препоручује да сачекају већу цену од извозника. Наводе да кланичари одавно малопродајне цене меса формирају према откупној цени од три евра, по килограму живе мере.

– То су добре зараде и за кланичаре и за трговце. Ипак, тешко је надокнадити слабу тражњу. Продаја јунећег меса у домаћој малопродаји је због виших цена, али и поста, пала за трећину. Очекујемо да ће доћи до раста продаје пред почетак туристичке сезоне – закључује Кецо.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lillah
Na redu je veganstvo, ili, alternativno, insekti.
dusan1
Interesantna analiza ! Ovde u Italiji cena junećeg mesa može da bude od 4 pa do preko 40€ za kilogram ! Odavno ( još pre pandemije ) se mediji utrkuju ko će više da zaplaši potrošače u vezi cena , kvaliteta i 'ekologije' u vezi hrane kako za ljude tako i za životinje ! Pominju se i goveda kao veliki ekološko socijalni problem jer je sad moderno da ljudi budu vegetarijanci a da se životinje hrane koncentratima koji se dobijaju od ribljeg i klaničnog otpada .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.