Шећера има довољно, али не у паковањима од килограм
Килограм шећера у ринфузу претходног викенда у „Дису” у Младеновцу коштао је 149.99 динара, а у трговинама у Раљи и Сопоту од 174 до 193 динара. Паковања од килограм, чију је цену држава ограничила уредбом и која коштају између 80 и 90 динара, готово да је немогуће наћи, а и кад се појаве у трговинама, распродају се врло брзо.
Србија, кажу у Министарству трговине, производи и има довољне количине шећера. Објашњавају да је због велике разлике у цени паковања од килограм и оних већих (на џакове) дошло до поремећаја на тржишту, те да се тражи решење.
– Недвосмислено, шећера имамо довољно, али се у пракси тренутно дешава да је цена паковања од килограм, коју је држава ограничила уредбом, много нижа него истог производа који се продаје у већим пакетима. Сви који су до сада куповали шећер на џакове, од индустрије до посластичара и ресторана, пазаре овај јефтинији шећер, због чега га нема довољно на полицама. Иако произвођачи шаљу веће количине, оне се брзо продају због велике разлике у цени – каже за „Политику” Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине.
Напомиње да су од великих трговаца стигли подаци да су у првих двадесет дана маја од добављача добили дупло више шећера у паковањима од килограм него у истом периоду прошле године, али да су полице и даље празне.
Из Министарства трговине наводе да је цена шећера који се продаје у ринфузу у овом тренутку између 130 и 140 динара по килограму, док је онај у паковању између 80 и 90, у зависности од тога колико је коштао 15. новембра, кад су цене замрзнуте.
Паковања од килограм, чију је цену држава ограничила уредбом и која коштају између 80 и 90 динара скоро да је немогуће наћи, а и када се појаве у трговинама, распродају се веома брзо
Шта држава може да уради?
Интервенција из робних резерви не би имала никакву сврху, јер шећера има довољно, али би измена уредбе сигурно стабилизовала ситуацију на тржишту. На пример, по угледу на цену млека, где је држава из истог разлога изашла у сусрет произвођачима и утврдила максималну цену, док је трговачку маржу ограничила на највише 12 одсто. На овај начин би се и у случају шећера цене уједначиле и не би било проблема са снабдевањем, односно купци би опет пазарили паковања од килограм, а индустрија и остали већи потрошачи као и пре овог поскупљења.
Слободан Кошутић, генерални директор компаније „Суноко”, највећег домаћег произвођача и извозника шећера, потврдио је за наш лист да ове намирнице има довољно на тржишту и да је реч о логистичком проблему.
– Испоручујемо шећер по уредби коју је донела влада и не видим никакав проблем. Што се тиче производње и потрошње, све је у реду – каже Кошутић.
Упитан да ли је разлог за несташицу то што индустрија купује шећер у паковањима од килограм јер је много јефтинији, одговара да је то неприхватљиво кад се зна да је држава уредбу донела у интересу заштите стандарда грађана.
– Индустрија не би требало да купује тај шећер чија је цена ограничена уредбом, иако је нижа и инспекција би требало да реагује. Понављам, постоји разлог зашто је држава донела овакву уредбу за поједине основне животне намирнице – објашњава Кошутић. Додаје да би Министарство трговине и влада требало да реагују и заштите потрошаче, ако је то решење, и променом уредбе.
Наводи да имамо шећера и више него што можемо да потрошимо те да би Уредбу о ограничавању цена основних животних намирница можда требало прилагодити, па чак и на неки начин ограничити куповину, како би се спречиле злоупотребе.
И у унутрашњости Србије претходних дана је, као и у главном граду, било несташица, а како преносе локални медији, грађани праве залихе у страху да основних намирница неће бити, али и због тога што се плаше поскупљења. Зато се у маркетима ограничава куповина ових намирница како се не би правиле вештачке несташице.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.