Органска производња и здравље
У једној радио-емисији изнет је податак да се у Србији на око 33 одсто земљишта врши органски начин производње хране. Ово подразумева храну за исхрану људи и животиња, од којих се користе месни и други производи. Истакнута је важност оваквог начина производње не само за извоз и зараду него и за здравље нaших грађана.
Такође, у истој емисији је наглашено да се величина површина за органску производњу код нас може двоструко увећати ако се искрчи и очисти још 33 одсто земљишта, које је сада у парлогу. Тиме би се и овај део земљишта привео овом виду производње, а након обимних и прописаних припрема.
Речено је да је преосталих 33 одсто земљишта под производњом хране на конвенционалан начин (употреба пестицида, хербицида...).
Стручњаци кажу да би такав вид производње био директна подршка подизању свести о значају здраве исхране, јачању одговорности грађана за сопствено здравље, а посебно деце и младих у Србији.
Наглашен је и значај подизања имунитета организма (заштита од вируса корона, папилона вируса и др.) кроз здравију храну, као и потреба хитног увођења здравственог образовања деце и младих у школи, ради јачања личне одговорности за сопствено здравље свакога од нас.
Илија Везмар,
дипл. инж.
Земун
Подели ову вест







Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.