Уторак, 09.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Подршка и праведност у глобалном развоју

Кинески председник Си Ђинпинг је 23. јуна увече видео-везом председавао 14. састанком лидера БРИКС-а у Пекингу и одржао важан говор под називом „Изградња висококвалитетних партнерстава за почетак новог пута сарадње земаља БРИКС-а”. (Фотографија репортера новинске агенције Синхуа Рао Аимина)

Од 22. до 24. јуна успешно је одржан 14. састанак лидера земља БРИКС-а, дијалог на највишем нивоу о глобалном развоју и Пословни форум БРИКС-а. Представљајући време у којем је човечанство на врхунцу благостања, како би одговорио на изазове, кинески председник Си Ђинпинг, председавајући састанком БРИКС-а, настојао је да формира серију пионирских, водећих и институционалних достигнућа. Заједно, реформе земаља БРИКС-а и Кине дају свој допринос светском миру и развоју, јачајући њихову снагу и потенцијал.

Указивање јасног пута за одржавање мира у свету је наш императив

Већ неко време, менталитет хладног ратовања и блоковских политика су били на снази. Традиционалне и нетрадиционалне безбедносне претње су се смењивале једна за другом, а свет се суочио са стварним ризиком од поделе и конфронтације. Као одговор на тренутну глобалну безбедносну ситуацију, у циљу тражења трајног светског мира и безбедности, председник Си Ђинпинг је недавно предложио глобалну безбедносну иницијативу. Током састанка лидера БРИКС-а, председник Си Ђинпинг је даље објаснио конотацију и практични значај иницијативе коју су све укључене стране препознале. Председник Си Ђинпинг позвао је земље БРИКС-а да преузму одговорност и делују храбро, да унесу позитивне, стабилне и конструктивне напоре у боље сутра, да се супротставе хегемонији, да одржавају правичност, да се супротставе омаловажавању појединих народа, да одрже јединство, да се супротставе поделама и да промовишу „глобалну породицу са заједничком будућношћу за човечанство”. Глобална породица превазилази хегемонистички „мали круг”. Стивен Пери, председавајући Клуба групе 48 у Уједињеном Краљевству, верује да је свет, суочен са тренутном кризом, у потрази за новим правцем и смерницама. Председник Си Ђинпинг је поновио свој важан предлог о најбољем начину одржавања светског мира, пружајући принципијелан водич за превазилажење могућих конфликата.

Да би се постигао заједнички напредак, мора се обратити пажња на тренутну ситуацију. Последњих година, глобални економски опоравак је био отежан, а развојна питања су све више маргинализована у међународној агенди. У скоро 70 земаља 1,2 милијарде људи суочава се са изазовима епидемије, недостатка хране, енергије и сличним проблемима. Достигнућа у смањењу сиромаштва последњих деценија су недовољна. Као одговор на општи глас међународне заједнице, председник Си Ђинпинг је прошле године изнео глобалну развојну иницијативу. У овом дијалогу о глобалном развоју на високом нивоу, кинеска страна је даље предложила да се заједнички створи развојни образац који садржи свеобухватне користи, равнотежу, координацију и инклузивност. Подстицање новог замаха за глобални развој и заједничка изградња глобалног развојног партнерства су указали на јасан и одређен пут на којем је међународна заједница фокусирана на развој. Кина је такође најавила низ важних мера за спровођење глобалне развојне иницијативе, укључујући оснивање „Фонда за глобални развој и сарадњу југ-југ”, повећање улагања у Фонд за мир и развој Кине и Уједињених нација и оснивање „Глобалног фонда за мир и развој”. Луис Ендишу, политички аналитичар у кенијском Институту за афричку политику, рекао је да Кина предлаже „мапу пута” за решавање дугорочних развојних проблема и побољшања благостања целокупног човечанства.

Обезбедити интелигентне смернице за побољшање глобалног управљања

У данашњем свету, време промена се наслања на епидемију века, а међународни пејзаж се мења убрзаним темпом. Неке земље тврдоглаво спроводе хегемонизам и политику моћи. Отворени и инклузивни или затворени и искључиви, интегрисани развој или конфронтација, везани су за будућност и судбину целокупног човечанства. Председник Си Ђинпинг је нагласио да ако покушате да блокирате пут другима враћајући се уназад у историји, на крају ћете само блокирати свој пут. „Морамо се придржавати отворености и инклузивности и уклонити све баријере које ометају развој производних снага. Морамо одржати мултилатерални трговински систем са Светском трговинском организацијом као језгром. Морамо се придржавати опсежних консултација, заједничког доприноса и заједничке користи.” Реформа система управљања је разјаснила правац и прикупила снагу за опоравак светске економије. 14. састанак лидера БРИКС-а издао је и „Пекиншку декларацију”, у којој се изражава заједнички став о подршци мултилатерализму и унапређењу глобалног система управљања и излаже се предлог БРИКС-а за очување мира у свету. ЛАТАМ (земље Латинске Америке) сматра да самит БРИКС-а „уноси више стабилности у међународне односе”.Снажан подстицај сарадњи БРИКС-а

Председник Си Ђинпинг је на састанку лидера БРИКС-а изнео предлоге за будући развој БРИКС-а, позивајући земље БРИКС-а да се придржавају солидарности, сарадње и развоја, иновативности, отворености и инклузивности. Прагматична сарадња БРИКС-а у „ Години Кине” је узбудљива, а очекује се да ће главна достигнућа ове године достићи нове нивое сарадње БРИКС-а у квантитету и у квалитету. Постигнута је прва стратешка сарадње БРИКС-а за безбедност хране, успостављена је „Мрежа центара за трансфер технологија БРИКС-а” и постигнут је „Оквир партнерства за дигиталну економију БРИКС-а”. Сарадња БРИКС-а наставља да се продубљује, а утицај БРИКС-а наставља да се шири. Као одговор на недавне захтеве многих земаља да се придруже механизму БРИКС-а, Кина се залаже за промовисање процеса примања нових чланица како би истомишљеници могли што пре да се придруже породици БРИКС-а. Ове године, Кина је такође била пионир првог „БРИКС+” дијалога министара спољних послова, промовишући континуирано продубљивање механизама сарадње земаља БРИКС-а. „Као највећа економија међу земљама БРИКС-а, Кина је подигла сарадњу БРИКС-а на нови ниво”, рекао је Хуан Негри, шеф политичких наука и међународних студија на Универзитету Дитриа у Аргентини.

У критичном тренутку развоја људске историје, Кина је успешно била домаћин низа догађаја као што је 14. састанак лидера БРИКС-а, који је ефикасно одговорио на нека од актуелних глобалних питања, исписујући неизбрисиву страницу историје међународних односа. Кинеска мудрост је допринела продубљивању механизма БРИКС-а, трајном миру и развоју, те дала нови и већи допринос изградњи глобалне породице са заједничком будућношћу за човечанство.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.