Уторак, 09.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Нови ритам старог града Лиђанга

Древни град се спомиње од давнина у песмамаНа слици је пејзаж древног града Лиђанга усликан дроном 10. јуна 2022. (Фото репортер новинске агенције Синхуа Ванг Гуансен)

Лепе успомене не старе док се године нижу као најфиније перле. Основан у касној Сонг и раној династији Јуан, древни град Лиђанг, провинција Јунан, Кина, са историјом дугом више од 800 година је попут предивног драгуља, уметнутог у земљу северозападног Јунана.

Небо изнад овог древног града сведочи огромном културном наслеђу. Данас Стари град Лиђанг припада колекцији од четири „Златне визит карте”, односно светске културне баштине, националног историјског и културног града, националног сликовитог места на нивоу 5А и националног сценског туристичког подручја, познатог и у земљи и у иностранству.

Шетња овим древним градом без градских зидина, широких дворишта, жуборећих потока, глатких камених путева, древних камених мостова са прелепом вегетацијом, циглама и уличицама одише снажним културним шармом.

Углови кровова усмерени ка небу, црне плочице и бели зидови.

Двориште „Хенгјугонга” је дом Алија. Саграђено је 1875. године и његова породица ту живи и ради генерацијама.

Квадратно двориште има велику терасу у средини и четири мале терасе око себе. „Кућа задржава више од 80% свог првобитног изгледа, а резбарија је од непроцењиве вредности”, рекао је ујак Алију.

     

Али чита у Хенгјугонг народном музеју. Фотографија снимљена дроном 10. јуна 2022. (Фото репортер новинске агенције Синхуа Ванг Гуансен)

Године 2010. стара кућа чика Алија претворена је у музеј Хенгју и бесплатно је отворена за јавност, а 2016. године укључена је у подршку пројекту древног градског културног дворишта. „Ми живимо овде, двориште је живо, а историја се може додирнути.” Ујка Алију, који је кустос и преводилац, поносан је што је двориште постало место где ће туристи из целог света искусити живописну културу античког града.

Управа за заштиту древног града Лиђианга подржала је ископавање, сортирање и промоцију етничке културе древног града, те спровела пројекте као што су рестаурација реликвија некадашњих резиденција познатих личности, пројекте хуманистичке пејзажне изградње и изложбе народне културе. До сада је изграђено 27 културних дворишта, укључујући бившу резиденцију Фанг Гуојуа, познатог кинеског писца, дворану сликања пиктограма Наси, меморијалну дворану Сју Сјаке и Музеј каравана Тонгсинфу.

Модернизација старог града

На фотографији је представа „Лишуи Ђинша” снимљена 31. маја 2022. (Фото репортер новинске агенције Синхуа Ванг Гуансен)

Туристи имају прилику да уживају у шарму древног града, а потом и културним наступима. „Лишуи Ђинша” наступа већ дуже време, од премијере у мају 2002. године, користећи модерна уметничка средства у комбинацији са традиционалним културним елементима више од 10 етничких мањина и покрива 10 националних пројеката нематеријалне културне баштине.

„У протеклих 20 година изведено је више од 18.600 представа, са публиком од 15 милиона људи.” Ванг Хуасин, председник „Лишуи Ђинша” културног друштва, рекао је да је представа заснована на истраживању и побољшању традиционалне националне културе и одржавању аутентичности, редовне ревизије и нових програма. Глумци су етничке мањине, а костими, музички инструменти итд. су оригинални. Глумци настављају културу, а културна конотација се беспрекидно побољшава.

Уживање у планинама, водама и представама су неке од најлепших искустава у којима туристи могу да уживају у посети старом-новом граду Лиђангу.

У изложбеној сали историје и културе старог града у Лиђангу, савремене технологије као што су соматосензорна интеракција, холографска пројекција од 360 степени и вишеканални интегрисани простор за имеризацију одушевљавају све присутне.

На фотографији снимљеној 9. јуна 2022. године, 5Г беспилотни патролни аутомобил патролира у древном граду Лиђанг. (Фото репортер новинске агенције Синхуа Ванг Гуансен)

Џанг Југен, заменик директора Управе за заштиту древних градова Лиђанг, рекао је да се древни град Лиђанг ослања на 5Г, интернет трговину, велику базу података, вештачку интелигенцију, блокчејн и друге технологије за имплементацију пројеката паметних градова, изградњу паметног управљања, услуга туризма и иновативних система те оснаживање технологије. Живео стари-нови град Лиђанг!Лиђанг је такође град вечног пролећа

Донгба плес и донгјинг музика. У дворишту званом Тиандиуан, народне песме, игре и музика привлаче радознале туристе. До сада је више од 50.000 људи присуствовало овом предивном догађају.

На фотографији снимљеној 9. јуна 2022. године, глумци изводе Наси песме и плесове у дворишту Тианди. (Фото репортер новинске агенције Синхуа Ванг Гуансен)

Овде има више од 20 глумаца, од којих су већина стручњаци за певање, плес и наступе у оближњим селима и градовима. Сјанг Ђјангпенг, 22-годишњи Наси дечак, дошао је овде да учи и наступа. Рекао је да су његови преци створили сјајну националну културу, а његова је одговорност да је пренесе.

Уз подршку владе, туристи могу да бесплатно уживају у представама у стилу „мале баште” у којој извођачи комуницирају са публиком у древном граду и то у више од 20 културних комплекса.

Последњих година су се појавиле активности попут „Лиђанг форума” који се одржава на Академији Суешан и многи научници и познате личности из културе дошли су да предају историју, националну културу и друга наслеђа Лиђанга. Хе Рун Јуан је наследник Донгба сликарства националности Наси. Отворио је салу за искуство хијероглифског сликарства Наси у древном граду, објашњавајући туристима ликове Донгба, сликање и историју бесплатно и подучавајући туристе у сликању Донгба ликова. „Млади су такође заинтересовани, а често остају и по пола дана”, рекао је Хе Рун Јуан.

На фотографији снимљеној 11. јуна 2022. године, кустос музеја Наси пиктографског сликања Хе Рун Јуан слика Донгба слику. (Фото репортер новинске агенције Синхуа Ванг Гуансен)

„Култура је жила куцавица древног града. Пу Хонг је рекао да древни град Лиђанг треба да промовише савремени израз традиционалне културе, израз националне културе у свету, те да обликује слику Лиђанга са истанчаним културним укусом, тако да овај древни град може да покаже свету отвореност где иновација и традиција заједно стварају нови звук и нови ритам.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.