Субота, 28.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа
МОГУ ЛИ РОБОТИ ДА ЗАМЕНЕ ПОЛИТИЧАРЕ

Вештачка интелигенција у трци за гласове бирача

Све је извесније да ће убудуће одлучивати алгоритми, а судбина света бити препуштена машинама, сматра бивши државни секретар САД Хенри Кисинџер
(Драган Стојановић)

Живот без корупције, еколошки чиста држава, са развијеном здравственом заштитом и где ће услови живота сваког грађанина бити на првом месту је политички кредо Синтетичке партије. Овом политичком организацијом управља вештачка интелигенција и она ће  највероватније учествовати на изборима у Данској у јуну следеће године. Оснивање странке покренуо је крајем маја дански уметнички колектив „Компјутер Ларс” и у току је прикупљање потписа да би могла за мање од годину дана да се нађе на гласачком листићу. Њени творци кажу да је странка замишљена као својеврсни одговор на апстиненцију Данаца, јер је њих свега око 15 одсто гласало на последњим општим изборима.

– Обједињавајући писане публикације свих маргиналних странака у земљи од 1970. године, странка нуди политички програм који представља „политичку визију обичног човека” – рекао је за АФП уметник Аскер Брилд Ставнес из колектива „Компјутер Ларс”. Практично, предизборна обећања „осмишљава” и лансира софтвер и алгоритам, а не политички лидер. Синтетичка партија представља изазов за стотине маргиналних партија које постоје у Данској, од којих многе нису озбиљне конвенционалне странке.

Последњих година на западу или и на истоку све је заступљенији тренд технократизације политике. У првом плану нису више идеолошке расправе, капитализам или социјализам, суверенизам или либерална демократија, већ је најважнија ефикасност управљања.

За тему вештачке интелигенције Хенри Кисинџер се заинтересовао 2016. после једног предавања на Билдерберг конференцији. Човек је који је своју богату дипломатску каријеру темељио на способности дипломатије да креира светски поредак, било путем рата или мира, али на основу људских мотива и потреба. За протекла више од два миленијума прерасподела моћи се догађала на мировним конференцијама, уз дипломатско умеће и интелектуалну снагу. После озбиљних промена у Кини, али и на западу, све је извесније да је могуће да ће убудуће о миру одлучивати алгоритми, а да ће судбина света бити препуштена машинама које ће се самоусавршавати.

Кисинџер упозорава да сада вештачка интелигенција, производ људске генијалности, поништава примат људског разума јер истражује и опажа аспекте света много брже од људи. И то чини другачије од начина на који то људи раде, а у неким случајевима, чак и на начин који они не разумеју. „Улазимо у нови период људске свести који још не разумемо у потпуности. У просветитељству је постојао концептуални свет заснован на вери. Тако су и Галилеј и касни пионири просветитељства имали преовлађујућу филозофију против које су морали да тестирају размишљање. Можете пратити еволуцију тог размишљања. Живимо у свету који, у ствари, нема филозофију, нема доминантног филозофског гледишта. Тако да технолози могу да ’дивљају’”, упозорио је Кисинџер.

Станко Црнобрња, теоретичар и публициста у области масовних комуникација, каже да су нас скандинавске земље навикле на отвореност према новим животним решењима и стиловима. За „Политику” наводи да су Данци, вероватно, дошли на ову идеју измучени неинтелигентним политикама које нуде њихове домаће партије. „Али не само њихове, локалне, већ и партије широм ЕУ. Будућност свакако укључује вештачку интелигенцију у све области живота. Политички и партијски живот ту не може остати изузетак”, каже Црнобрња.

Наводи да компјутери могу да воде рачуна о интересима обичних људи управо зато што су сасвим супротни од онога што људи јесу, и то у следећем: неподељена пажња према безбројним детаљима – имуни су на ‘скретање пажње’ – прецизни су и поуздани – обављају најкомпликованије калкулације. „Потпуно лако, без грешке, у милионитом делу времена које је потребно човеку – немају емоције (бар за сада) – не познају досаду или умор – довољно је да им се наложи само једном – после тог једног налога памтиће перфектно све док им се не наложи да забораве – заборављају тренутно и апсолутно. Са интелигентним алгоритмима овакве машине су идеалне за налажење политичких путоказа у свим могућим ситуацијама”, истиче Црнобрња.

У питању је убрзање времена и информација, што превазилази људске капацитете. За еру која предстоји људи нису створени. Дакле, у крајњем случају, преоптерећеност информацијама ће вероватно премашити нашу способност да човек обради све што се дешава. „Нове технологије се развијају муњевито. Питања, данас, су – шта нам оне доносе? Шта нам намећу? На шта нас обавезују? Важно је да се схвати да су то хибридне справе (отуд назив Синтетичка партија) које, нама обичним људима, намећу додатна важна питања а то су: да ли су те справе алати, да ли су територије, да ли су органи (организми)”, наводи Црнобрња.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић истиче да ма колико на први поглед деловало шокантно, контроверзно и чудно, тај дански експеримент није нешто што не треба озбиљно разматрати. За „Политику” каже да често грешке које праве политичари су веће, опасније и фаталније него што би биле грешке које би правили роботи. Они, уз одговарајуће импуте, вероватно су ефикасније и оперативније спроводили оно што је њихов програм.

„Често имам утисак да су таква решења колико год била бизарна много боља од демагогије коју слушате од човека. Степен декаденције у политици је толики да је боље да се препустимо вештачкој интелигенцији. Сумњам да би многе одлуке нашег политичког живота, да се њима бави вештачка интелигенција, уопште биле спроведене. Мени та идеја уопште није рђава”, каже Дејан Вук Станковић.

А професор Филозофског факултета у Београду Владимир Вулетић, пак, сматра да је то, пре свега, маркетиншки атрактивна најава. За наш лист наводи да се из образложења види да је реч о идеји да се осмисли неки нови „Левијатан” који може да обједини интересе мноштва грађана који нису репрезентовани у политичком животу – што због апстиненције, што због расутости гласова на мноштво малих странака које не могу да пређу цензус.

„Замисао је, дакле, да се на неког, наизглед непристрасног, а истовремено рационалног пренесе суверенитет те огромне већине од 85 одсто грађана који из поменутих разлога нису репрезентовани у парламенту. Врх те ‘странке’ не би чинили ‘кварљиви’ политичари, већ вештачка интелигенција, односно суперкомпјутер који би безлично и безинтересно посредовао и обезбедио постављање и реализацију ‘опште воље’ која би била производ идеално прорачунате комбинације појединачних и партикуларних интереса”, каже Вулетић.

Таква замисао полази од претпоставке да је политика рационална делатност усмерена ка постизању рационално постављених циљева. Наш саговорник наводи да је у томе основни проблем те идеје, јер политика није увек повезана са рационалним циљевима, а мобилизација и укључивање људи у политику много више зависи од подстицања емоција и манипулације базичним осећањима.

„Они који су замислили овај пројекат не воде рачуна да је апстиненција управо последица претеране рационализације и бирократизације политике у западним земљама која је већ сада у великој мери базирана на инструменталној рационалности и условљена коришћењем вештачке интелигенције. Ако би тако конципиран пројекат могао да укључи и манипулисање емоцијама људи имао би много више изгледа на успех”, наводи Владимир Вулетић.

С њим се слаже и Дејан Вук Станковић који сматра да ова идеја неће наићи на позитиван одјек код људи, већ да ће више изазвати практични одијум што би могло да доведе до више повлачења него да се неко због тога политички активира. Наводи да би људи морали да пређу преко много тога да би на изборима гласали за роботе. „За гласаче су најважније емоције и не гласају за рационална решења. Роботи у политици –да, јер готово сигурно да их нико не може корумпирати, али сумњам да ћемо тако брзо добити роботе за које ће људи да гласају, иако би вештачка интелигенција могла да избегне све те грешке које људи у политици доста често чине”, каже Станковић.

Софтвери за дебате у скупштини

Станко Црнобрња каже да ће вештачка интелигенција управљати партијом, а да ће њени чланови бити људи, интелигентни роботи и киборзи. „Шеф посланичке групе ће бити на директној, бежичној, виртуелној вези са челником партије, управо због брзине и интелигенције коју челник поседује. Дискусија у скупштини ићи ће линијом партијског интереса а то је – најбољи могући свет за све”, каже Црнобрња.

Дејан Вук Станковић пак, наводи да ми у Србији немамо дебате у парламенту и таква партија не би нешто много покварила политички амбијент. Наводи да ми имамо две, три различите политичке опције које користе скупштинску говорницу да убеђују делове бирачког тела. „Ми нисмо неко друштво у којем постоји култура дијалога који би био базиран на аргументима да би се укрштали разлози за и против неког решења, закона или политике који се предлаже у некој области. Роботи код нас уколико не би имали програм, софтвер за дебату не би били функционални”, каже Станковић

.Небојша Крстић: И смарт усисивач боље би водио опозицију

Да ли је могућа странка коју води вештачка интелигенција је питање којем би морало да претходи питање да ли је могућа странка без икакве интелигенције. Одговор је: последњих десет година српска опозиција је доказала да је то могуће, каже за „Политику” маркетиншки стручњак Небојша Крстић. „Странке без интелигенције не баве се политиком: не производе идеје, програм и политику, већ популизам, демагогију, и посежу за насиљем. Све то не доноси им жељени успех, али што је успех мањи, то је њихово инсистирање на грешкама веће. Да ли је недостатак политичке интелигенције могуће заменити вештачком интелигенцијом? Мислим да то не само да је могуће, већ је и једини излаз за катастрофу у којој се налази српска опозиција. И ту не мислим само на ангажовање компјутера који игра врхунски шах. Убеђен сам да би и смарт усисивач боље водио странку него наши опозициони лидери”, каже Крстић.

 

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Земунац
Не разумем зашто се толико идеализује вештачка интелигенција када иза ње опет стоји човек са својим врлинама и манама. Почетне алгоритме и почетни инпут је створио човек и они су добри колико је добар и аутор. Ако су почетне премисе погрешне и закључци ће бити погрешни то вам може рећи свако ко је некад учио логику. Основа људских односа је емпатија коју, без обзира на савршенство, ВИ нема.
sloba
Na ovo vec godinama upozorava Yuval Noah Harari. Kako u njegovim knjigama tako i na predavanjima.
Демос Кратеин
Зар је вештачка интелигенција интелигентнија од политичких аналитичара? Зашто се политички аналитичари и саветници за све и свашта не уједине и оснују странку?
Ivan
Ali zar se ne bi sve svelo na jednopartijski sistem, jer dobra rešenja, kvalitetniji i bolji život za gradjane, preko algoritma dolazi na jedinstven, najbolji način, ne na više načina. To ne ostavlja prostora, da se razmišlja o opcijama. Jedan je najbolji put do kojeg dolazi veštačka inteligencija i samo je pitanje, ko će to slediti i uvažiti. Ljudi, ne verujem. Oni su slaba bića, neotporna na poroke, muljanja, prevare, a pogotovo nedosledna - da ostanu na "najboljem putu ka boljem".
Jela
Ključna rečenica-Za eru koja predstoji ljudi nisu stvoreni. Trebalo bi da budemo zabrinuti zbog ovoga,jer je to dokaz da je plan velikih i moćnih da običnog čoveka zamene uvek i svugde robotima i veštačkom inteligencijom.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.