Четвртак, 29.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ИГОР СИМИЋ, потпредседник Српске листе

Мир без слободе не значи ништа

То што данас српски народ ћути, није зато што је прихватио омчу коју му Курти намеће око врата, већ зато што жели да се сачува мир, да да шансу дијалогу
(Фото Српска листа)

Седница Народне скупштине Републике Србије посвећена Косову и Метохији је још једном показала да је политика председника Александра Вучића једина исправна, јер се њоме штите државни и национални интереси на Косову и Метохији али и српски народ на овим просторима, истиче у разговору за „Политику” потпредседник Српске листе Игор Симић. „У ситуацији у којој се налазимо, борба српског народа са Косова и Метохије, нас политичких представника, а пре свега председника Вучића, одвија се у врло уском, ограниченом простору, и свако реалан и рационалан зна да нам околности нису наклоњене, и да је примарни циљ сачувати мир и сигурност за наше грађане. Све друго што смо могли да чујемо од представника опозиције је јефтина политичка демагогија која нема упориште у реалном животу, и служи да они покажу квазибригу за Косово и Метохију и за наш народ”, поручује Симић.

– Срамно је да они немају елементарна знања о проблемима Срба, већ им је циљ стицање јефтиних политичких поена, и да нико од њих два дана није имао ниједан конкретан предлог како побољшати живот Срба или како сачувати Србе од насртаја из Приштине – каже потпредседник Српске листе, који је, између осталих представника Срба са Космета присуствовао Посебној седници Народне скупштине о КиМ, када је председник Србије представио Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. године, а опозиција је одбила да гласа за усвајање тог документа.

Како су Срби са Космета доживели оштра и очекивана излагања посланика опозиције?

Наш народ је храбар и политички врло писмен, и зато своје поверење претходних десет година поклања председнику Вучићу. Излагање посланика опозиције их није изненадило јер добро знају да су њихова излагања намењена стицању поена, а не одраз стварне бриге за њих. Као Србина са Косова и Метохије, који са породицом живи на Косову и Метохији, пренеразило ме је да сам од неких посланика опозиције слушао исте реченице, исте лажи, и исте увреде које слушам у Приштини од албанских представника док нападају председника Вучића, Српску листу или потпредседника Српске листе Милана Радоичића. Као да заједно пишу саопштења и говоре.

Какав је став Срба о томе?

Оно што сам могао да чујем од својих суграђана се односи на само гласање, на извештај који говори о делима, конкретним пројектима, о ономе што је наша држава преко Канцеларије за Косово и Метохију успела да у скоро немогућим условима уради за наш народ, они су гласали против, и то грађани не могу да опросте. Питају ме како је могуће да постоје посланици у српском парламенту који су против нових зграда за наше расељене и младе брачне парове, против реконструкције и доградње клиничко-болничких центара, против нове зграде Универзитета у Косовској Митровици, против пројеката подршке нашим пољопривредницима… Питамо се где им је елементарна политичка пристојност, част и одговорност према овом народу који се бори сваког дана да остане и опстане на овим просторима, захваљујући чијој борби и одлучности прича о Косову и Метохији није завршена како би то желели наши непријатељи.

Сматрате ли да је лако оптуживати из Београда или из било којег места у централној Србији, а на Косово и Метохију доћи „туристички”?

Питам се да сте ви, ваша породица, мој отац, моја породица, и хиљаде других српских породица са југа и севера Косова и Метохије напустили Косово и Метохију под најездама екстремиста у претходне 23 године,  о чему бисмо могли данас да говоримо. Шта би то опозициони политичари могли да  злоупотребљавају за јефтину демагогију. Ако знамо тај детаљ, постаје очигледно колико је лицемерно да о Косову и Метохији, проблемима нашег народа, напорима државе, пре свега председника Вучића, али и премијерке Брнабић, директора Петковића и њихових тимова или о раду Српске листе говоре они који никада нису гутали сузавац на митровачком мосту, трпели гумене и бојеве метке у Рудару и Јагњеници, преноћили у Осојану, Клини или Старом Грацку, бдели над барикадама и стрепели за своје породице као српске мајке широм Косова и Метохије, преговарали и срчано се успротивили свим званим и незнаним страним изасланицима којима је једини циљ заокруживање независности Косова и Метохије. Е сад, видите колико је у најмању руку непримерено да у политичком животу Србије постоје и оне партије и они појединци који навијају против своје земље, који у току борбе за српски народ стоје по страни и добацују против нашег државног врха, против српских политичких представника са Косова и Метохије. Ти исти који нападају Српску листу се у Приштини славе као хероји, а ми, како они кажу „зли криминалци који угњетавају Србе” се од те Приштине оптужујемо за напад на уставни поредак. Како то да они тако паметни, фини и добри, добију мање од један одсто гласова, а Српска листа 95 процената гласова српског народа на изборима? Народ се не да преварити.

Север Космета је у својеврсном челичном прстену од стране приштинских специјалаца, ФИТ јединица, па и косовских безбедносних снага које на север мучки улазе возилима, како се прича, са ознакама ЕУ! И, Кфор, по обичају демонстрира силу. Голоруки Срби су на нишану дугих цеви, на оку снајпериста, на снимцима прављеним дроном. Шта је чинити?

Свесни смо свега што Албин Курти са својим пајтосима ради кршећи све споразуме, па чак и законе које су они сами доносили у Приштини, са јасном намером застрашивања Срба, посебно на северу Косова и Метохије. Он више и не скрива своју антисрпску политику. У тренутку страшне економске ситуације на овим просторима, када албанска деца недељама не иду у школу због штрајка просветних радника, када се уводе рестрикције електричне енергије, када је међу Албанцима највећа незапосленост, његова једина активност се своди на угњетавање српског народа са циљем скретања пажње са проблема које сам набројао. У овој ситуацији ми морамо остати суздржани, како не бисмо дали повод који би Курти искористио за напад на голорук народ. Мир нам је преко потребан. Ипак, ми се уздамо у нашег председника Вучића који је више пута јасно поручио да неће дозволити прогон и погром нашег народа. То је наша најјача гаранција. Гаранција нашег опстанка и останка. Са друге стране настојаћемо да од међународних представника, пре свега Кфора захтевамо присуство на терену, како би превентивно деловали, али и  јер је њихова обавеза да спрече напад  и протеривање грађана, као што је и обавеза по Резолуцији  СБ УН 1244 да осигурају мир и сигурност за све.

Росу и даље вршља не само на виталним путним деоницама, већ залази и у села и засеоке који су видљиви само на војној мапи, док Курти то представља као „демократско Косово”?

Иронија је да о демократији говори Албин Курти, онај који је Србима на Косову и Метохији забранио основна политичка права, да гласају и да

Курти је на Газиводама незвани гост
Могу ли Газиводе да пређу у руке Куртија, како он тврди?Најбољи одговор на ваше питање се налази у оној народној, „чије овце тога и ливада”, а колико знам у Зубином Потоку живе Срби, а посебно у Резалима, Чечеву, Брњаку, Лучкој Реци, Међеђем Потоку, и свим осталим селима на чијим ливадама је изграђено то језеро. А да не говорим о фактографским подацима који доказују да је Република Србија до скоро плаћала кредит за изградњу тог вештачког језера што је опште позната чињеница. Курти на језеру Газиводе је обичан незвани гост и ништа више од тога, а у његовим рукама може бити онолико Газивода, колико воде може захватити у својим рукама.

се изјашњавају на референдуму, онај у чијим затворима годинама чаме Срби без икаквих доказа да су криви, чије судије затвором кажњавају ношење мајица са српском заставом и изношење политичких ставова, а пуштају сви који нападају Србе, њихову имовину или имовину Српске православне цркве, и на крају онај који мисли да ће слањем до зуба наоружаних, једнонационалних формација на север Косова и Метохије у чисто српске средине, покорити Србе,  како би силом решио отворена политичка питања. Да није жалосно било би смешно. Ипак желим да појасним, та његова намера да се Срби поробе неће успети, српски народ је свестан колико нам значи мир, али исто тако је свестан да мир без слободе не значи ништа. То што данас српски народ ћути, није зато што је прихватио омчу коју нам Курти намеће око врата, већ зато што жели да се сачува мир, да дамо шансу дијалогу и спречимо сукобе у којима Курти жели да гурне читав западни Балкан, у којима би страдали и Срби али и Албанци чије је поверење одавно изневерио.

Приштинска гарнитура гради војно-полицијске базе. Спрема ли се нека нова „Олуја” на северу, која би била погубна и за Србе јужно од Ибра? Шта очекујете од 1. новембра поводом питања таблица?

Пре свега желим да нагласим, да је и овај и сијасет других проблема последица антисрпске реторике и деловања Приштине, али и директна последица неформирања Заједнице српских општина. Да је формирана Заједница, која је кичма Бриселског споразума, избегли бисмо ситуације у којима Приштина настоји да једностраним потезима малтретира грађане и угрожава мир. Зато ми у Српској листи сматрамо да нема смисла разговарати о другим питањима док се не формира Заједница српских општина коју чекамо скоро десет година. Подсећам вас да је Српска листа заузела јасан став на заједничкој седници четири општине са севера Косова и Метохије, ми од тих закључака нећемо одустати.

Како онда пронаћи решење?

Желимо да се кроз дијалог нађе решење за питање регистарских ознака. Срби нису спремни да се одрекну својих таблица, КМ, ПР, ГЛ, ПЕ и других. Те таблице су легалне и наши грађани са њима путују широм света. Став наших грађана се најбоље огледа у чињеници да за више од 16 дана свега једно лице са севера је пререгистровало своје возило, од скоро 10.000. Све друго, притисци, претње одузимања возила и сличне изјаве које можемо чути из Приштине сигурно неће решити ово питање. Надам се да ће представници међународне заједнице, пре свега Европске уније бити посебно активни и утицати на Приштину да одустане од једностраних одлука којима се угрожава мир на овим просторима. Желим да верујем да никоме није до сукоба јер би то водило у хаос у којем би страдали сви, као што желим да верујем да господин Лајчак разуме да је кључ за решавање овог проблема у Приштини.

У Ибарском Колашину се на десет хектара  гради нова полицијска база. Да ли су тачне оптужбе да локално руководство, у ситуацији која је на „ивици ножа” не зна да му Приштина отима земљу?

Апсолутно је нетачно да локално руководство не зна за ове нелегалне активности Приштине. Штавише, градоначелник Вуловић са својим тимом је учинио све што је у његовој надлежности да заштити имовину општине коју представља, а пре свега својих грађана. У том смислу је донета забрана фирми која је изводила илегалне радове, захтевано је да се радови обуставе и од полицијске станице у Зубином Потоку, уз истовремено упућивање захтева надлежном тужиоцу да реагује и заштити имовину од насилне узурпације. О свему наведеном, и о узурпацији, и о предузетим радњама обавештени су и представници међународних организација и амбасада. Нажалост, по правилу када су Срби на Косову и Метохији у питању, превладала је сила, а не закон и право. Истина је само једна, а то је да је Приштина отела земљу на силу, уз ангажовање специјалних јединица наоружаних дугим цевима од нашег народа кршећи сопствене законе, кршећи основна људска права наших грађана.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jovan
Gospodin Simić nam u ovom intervjuu priča priču koju ne može niko razuman u Srbiji prihvatiti kao autentičan interes srpskog naroda na KOSMET-u. Uništavanje - zatvaranje svih institucija Republike Srbije i umesto njih prihvatanje novih "Republike Kosova" na severu Kosova nisu po mom mišljenju u interesu srpskog naroda, a ni Srbije.
pitamse zasto se
ja brinem za KiM kada vi nas kritikujete što smo protiv povlačenja svih srpskih institucija sa KiM i što sedite i radite u vladi Kosova sa Kurtijem na koga se zalite. Zasto se nisu sačuvale institucije Srbije makar na severu KiM gde do Briselske predaje nije bilo šiptarskih oruzanih snaga.
babe i žabe
čitajući izjavu ovog čoveka ne mogu da verujem da njemu smeta što se veći deo opozicije protivi što su Briselskim sporazumom i politikom aktuelnog predsednika sa KiM povučene/ ukinute sve drzavne institucije Srbije a on kao i srbi sa KiM gurnuti u separatističku Kurtijevu vladu sa kojim su u vlasti a toliko loših stvari Kurti radi protiv srba. Vasa borba se svela na tablice a to što radite po RKS Ustavu i zakonima vam ne smeta i kad se pokriva GRB srbije stikerom i imate Granica sa carinom
Vele
Posle svakog "čuvanja mira" mi smo korak u nazad i uvek izgubimo nešto,ali nećemo mnogo da talasamo zato što "čuvamo mir".I na kraju ostaćemo bez ičega.
Pavle Jovićić
Dati Kovosu pozivni broj, energetski sistem, priznati lične karte i registarske tablice, povući našu policiju i pravosuđe sa severa Kosova, učestvovati na svim izborima i biti deo Vade Kosova (Srpska lista), učestvovati na konferencijama sa Kosovom (npr. pre neki dan u Sloveniji), a zauzvrat ne dobiti ništa je mudra politika koju vi vodite.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.