Nandu i dorkas gazela
(Фотографије Пошта Србије)
Nandu, najbliži nojev srodnik, najveća je ptica južnoameričkog kontinenta, visine 1,5m. Nastanjuje travnate stepe, ali voli mesta sa bar malo visoke vegetacije. Tokom sezone parenja nandui žive u jatima koja čine mužjak i 5-6 ženki. Mužjak priprema gnezdo u koje ženke polažu jaja, a dešavalo se da u gnezdu bude i 60 jaja. Na jajima leži isključivo mužjak, koji se po izleganju i brine o mladima. Nandu ne može da leti, ali ima neobično dugačka krila za pticu neletačicu. Koristi ih kao kormilo aviona pri izbegavanju neprijatelja od kog se spasava bežanjem ili nalaženjem pogodnog zaklona, a dovoljno veliki nandu može i da se srčano sukobi sa napadačem. Kada odraste, može da trči i brže od 60 km/č.
Dorkas gazela naseljava uglavnom sever Afrike i Izrael. Mala, graciozna životinja, poraste do oko jedan metar. Žive u parovima, a ako u staništu imaju obilje vode i vegetacije, formiraju stada o jednog mužjaka i nekoliko ženki. Ove gazele rađaju skoro uvek samo jedno mladunče, koje se rađa otvorenih očiju i svoje prve dane provodi sklupčano u nekoj senci. Kasnije prati majku u potrazi za hranom. Mužjak ne učestvuje u brizi o potomstvu osim indirektno kada treba zaštititi stado. Dorkas gazela se hrani lišćem i biljem, a može provesti ceo život a da ne pije vodu – svu potrebnu tečnost nalazi u biljkama kojima se hrani. Veoma je brza, trči brzinom od preko 80 km/č. Aktivna je uglavnom noću.
Za motive maraka i koverata korišćene su fotografije Zorana Rajića, Marije Bojović i Nadežde Skočajić. Stručna saradnja: Srboljub Aleksić, direktor Zoološkog vrta grada Beograda. Umetnička obrada maraka: Nadežda Skočajić, akademski grafičar.