NASA čuva ime Mihajla Pupina, jednog od svojih osnivača

09. 10. 2020. 18:11

Михајло Пупин (Фотодокументација „Политике”)

VAŠINGTON - Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA neguje sećanje na jednog od svojih osnivača Mihajla Pupina, a o značaju tog velikog sprskog i svetskog naučnika za razvoj aeronautike i svemirskih istraživanja govore i dokumenta na sajtu te širom sveta poznate američke agencije.

Tanjugu su iz sedišta NASE na pitanje šta agencija poseduje od dokumenata koji govore o ulozi Mihajla Pupina u njenom nastanku i razvoju, ukazali na stranice sajta www.nasa.gov na kojima se može naći 12 dokumenta važnih za istoriju Nase u kojima je istaknuto ime - „Michael I Pupin”.

U tih 12 dokumenata, knjiga i publikacija, koje između ostalog govore i o istoriji nastanka Nacionalnog savetodavnog odbora za aeronautiku NACA osnovanog 1915. godine, a iz koga je 43 godine kasnije nastala ta širom sveta poznata svemirska stanica je i fotografija - „Slika u istoriji vazduhoplovnog (i astronautičkog) inženjerstva”.

Na njoj je ovekovečen prvi sastanak NACA-e kome je prisustvovalo 12 stručnjaka, od kojih je jedan bio i Mihajlo Idvorski Pupin. Pupinovo ime je na spisku članova izvršnog komiteta NACA, na toj funkciji bio je od osnivanja do oktobra 1922. godine.

NASA na sajtu prezentuje i dokument „Žurnal misije Apolo 15” u kome je i fotografija dela površine Meseca iz 1971. godine a kao odrednica za poziciju tog „parčeta” tla navedeni su krateri, od kojih je jedan nazvan po velikom srpskom naučniku, profesoru i dobrotvoru.

Kao dragocenost NASA čuva i knjigu važnu za svoj nastanak - za osnivanje Nace. Među stranicama tog obimnog dela na skoro 600 straniuca „Inženjeri na najvišem zadatku” Džejmsa Hansena, posvećenog Lenglijevom istraživačkom centru, najstarijem Nasinom centru sagrađenom pre više od jednog veka, ime je Mihajla Pupina.

Pupinov značaj istaknut je i između ostalog i u dokumentarnom žurnalu o putovanju u istorju američke aeodinamike - nauke o kretanju vazduha u odnosu na čvrsta tela.

Mihajlo Pupin bio je između ostalog počasni doktor na 18 univerziteta, dobitnik Pulicerove nagrade za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka”, počasni koznul Srbije u SAD i prijatelj 28. predsednika SAD Vudroa Vilsona, zahvaljujući čemu se, između ostalog, zastava Srbije vijorila na Beloj kući, a tako nešto dogodilo se samo dva puta u istoriji SAD.

Bio je veliki dobročinitelj, upisan je zlatim slovima i u istoriju razvoja Narodnog muzeja kome je poklonio legat - deo stalne postavke. Patentirao je 34 pronalaska, a induktivni kalemovi u njegovu čast nazvani su „Pupinovi kalemovi”. Telefonska kompanija Bel kupila je pravo korišcenja Pupinovih kalemova 1901. godine, a potom i Simens.

Umro je u SAD gde je i sahranjen. Na grobu piše: Michael Idvorsky Pupin oktobar 4. 1858 - march 12 1935.