Sreda, 01.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Izolacijom do velike uštede energije

Лајсне на вратима (Фотографије: „Декс” лична архива)
Монтиране лајсне на раму прозора
Пнеуматски пиштољ за лајсне
Рамбо Амадеус помаже Дејану Крстићу

Jedna od mera koje štede energiju je dihtovanje prozora i vrata aluminijumskim lajsnama. Izolacijom prozora i vrata, smanjuje se potrošnja energije za grejanje, povećava temperatura, eliminišu prašina, smog, benzol i  čestice opasne po zdravlje.

Malo se zna da je najveći trend u svetu zarada uz pomoć štednje. Stručnjaci Agencija za energetiku Srbije, permanentno edukuju o energetskoj efikasnosti kao merilu uštede energije i smanjenju troškova grejanja postavljanjem izolacije. Sam pojam energetske efikasnosti najčešće se susreće u dva moguća značenja, od kojih se jedno odnosi na uređaje, a drugo na mere i ponašanja. Pod energetski efikasnim uređajem smatra se onaj koji ima veliki stepen korisnog dejstva, zapravo, male gubitke prilikom transformacije jednog vida energije u drugi. Kada je reč o merama, podrazumevaju se one koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošačke energije. Dobro osmišljenom intervencijom, na potrošnim tačkama možete uštedeti i do 50 odsto energenata.

Ramovi i stakla rasipnici toplote
Pored zidova, plafona, podova, stepenica, hodnika, dimnjaka, kamina, ulaznih vrata, apsolutno najveći „potrošači” su prozori. Na to upozoravaju svi stručnjaci za izolaciju, jer se toplota gubi i kroz stakla ali i profile (ramove). Gubici iznose prosečno od 240 do 280 kwh/m2 godišnje. Najnoviji standardi EU su daleko niži od 1,40 do 1,80 W/m2K.

Jedna od mera koje štede energiju je dihtovanje prozora i vrata aluminijumskim lajsnama. Dihtovanjem aluminijumskim lajsnama štitimo se od mnogo štetnih faktora, kao pepela, čađi, otpadne toplote, buka, sumpornih i azotnih oksida. Nema mirisa bezina, benzola, smoga.

Stručnjak za izolaciju drvenih prozora i vrata Dejan Krstić iz Beograda došao je na ovu ideju još osamdesetih godina putujući po Češkoj. Naime, trake od duraluminijuma i mangana, zaptivaju sve otvore i podižu temeperaturu u stanu do šest stepeni. Smanjuju potrošnju energeneta za 30 odsto, čađ, prašinu i sve druge reagense opasne po zdravlje za 80 odsto, a spoljašnju buku 95 odsto, tvrdi ovaj stručnjak. Krstić je inovirao ovu metodu baveći se već tri decenije problemima izolacije, gubitka toplote, ali i hlađenja leti.

Jedan od onih koji su prezadovoljni izolacijom trakama od aluminijuma je i poznati muzičar Rambo Amadeus. Tvrdi da mu je u stanu tišina kao na selu, iako živi u centru Beograda.

– Čuje se kucanje sata, kao kod moje babe pre 40 godina. Najlepše je što sam izolovao stan za stotinak evra (u dinarima), pa ovo treba svako da proba – savetuje poznati tekstopisac i kompozitor.

Zahvat je jeftin, sve se isplaćuje, tvrdi Dejan Krstić, već za godinu dana, naravno, zavisi i od hladnoće zimi. Ovako možete zatvoriti otvore do centimetar i po, a mnogi ih zovu da se zahvale, posle dobijanja nekoliko računa za grejanje, a najviše zbog toplote kojom su ušuškali mnoga domaćinstva.

I. Dekanj

 

Tekstovi objavljeni u Biznis klubu imaju promotivni sadržaj

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.