Ukusi i muzika Evrope
Novi Sad – Kulturne stanice u Novom Sadu postaju nakratko svojevrsne kuhinje u kojima će se servirati i hrana i muzika Evrope. Takav glavni meni je otvoren i krenuo je, kroz manifestaciju „Karavan”, iz kulturne stanice „Svilara” u Almaškom kraju, jednom od najstarijih delova Novog Sada. Ovde je u prošlosti bila fabrika svile, a pre nešto više od tri godine to industrijsko nasleđe pretvoreno je u prostor za kulturu. Novi prostori za kulturu nikli su i u drugim kvartovima i predgrađu, a u njima će se do 20. marta odvijati nastavak programa ovogodišnje Evropske prestonice kulture.
Koordinatorka mreže svih kulturnih stanica Violeta Đerković kaže za „Politiku” da će građani tom prilikom moći da probaju gastronomske i muzičke specijalitete ne samo sa zapada, sa čijim ukusima je započeto, nego i sa istoka, severa i juga Starog kontinenta.
Ona navodi da će svakog dana u dve kulturne stanice, prema programu koji je određen, biti održan gastronomski deo „Karavana” od 18 sati, a onda od 19.30 muzički program. Ulaz na sva ova dešavanja je besplatan, što inače nije slučaj kod svih koncerata i događaja koje priređuje fondacija Evropska prestonica kulture.
– Posetioci mogu da se kreću od jedne do druge kulturne stanice i kroz različite delove grada. Ideja je da predstavimo migracioni identitet Novog Sada i forme međusobnog uticaja kultura. Možda se to najbolje vidi uz hranu i muziku – kaže Violeta Đerković.
Ona ujedno vodi stanicu „Svilara”, u kojoj je „Karavan” počeo serviranjem italijanske hrane i uz energične zvuke italijanskog benda „The Sidh”, koji uz elektro-tonove koristi gajde i keltski melos.
Na drugom kraju grada, u naselju Bukovac i tamošnjoj kulturnoj stanici, prvo veče manifestacije bilo je rezervisano za francusku kuhinju, baget i kroasane, kao i prvi srpski gospel hor, „Merry Gospel Choir”, koji iza sebe ima festivalske nastupe u regionu i Evropi.
Danas će kulturne stanice „Barka” i „Mlin” ugostiti kuhinju severne Evrope, gde će posetioci imati priliku da probaju danska peciva, tradicionalno englesko pečenje i tortu od badema. Sutra u stanicama „Eđšeg” i „Rumenka” posetioci će uživati u gastronomiji južne Evrope, kada će se služiti grčka salata i burito, kao i tradicionalna turska baklava, a poslednjeg dana, u nedelju 20. marta, u kulturnoj stanici „Liman” sve će biti u duhu gastronomije istočne Evrope, te će se od specijaliteta služiti tradicionalna gruzijska supa i rumunski kolač nalik piti od jabuka.
U muzičkom programu danas gost u KS „Mlin” biće finska atrakcija „Sväng Harmonica Quartet”, sastav koji je harmonikom osvojio svet, dok će istovremeno u KS „Barka” nastup održati Jovan Pavlović, dobitnik najveće nagrade u oblasti kulture norveškog grada Trondhajma, u saradnji s norveškim bendom „Svartlamon Hardkor”.
U KS „Eđšeg” sutra će magiju tanga predstaviti tango ansambl „Librecuatro” iz Srbije, a istog dana u KS „Rumenka” koncert će održati bend „Light in Babylon”, koji donosi muziku i kulturu istočnog Mediterana. Poslednjeg dana, 20. marta, u SKC „Fabrika” nastupiće „Jeremy”, prvi bugarski bend koji je dobio zlatnu medalju za takmičenje u komponovanju, a pored njih, na istoj lokaciji, nastupiće i žanrovski fluidan bend iz Bugarske „Kerana & Kosmonavtite”.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.