Utorak, 31.01.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
RAZGOVOR NEDELjE: ALEKSANDAR VULIN, ministar unutrašnjih poslova

Imamo apsolutne dokaze da je Vučić planski prisluškivan

Prvi korak ka ujedinjenju je da postanemo jedinstven politički narod, a jedini način da Balkan ostane stabilan jeste da Srbi žive u jednoj državi
Александар Вулин - Фото МУП

U razmaku od samo nekoliko dana prištinski premijer Albin Kurti najavio je da će od 1. oktobra pleniti srpske automobile, a zatim je stigao zahtev iz Evropskog parlamenta da priznamo tzv. Kosovo i uvedemo sankcije Rusiji ili nema članstva u EU. Već sutradan je usledila akcija specijalaca Rosu prema Srbima u Štrpcu. Predsednik Aleksandar Vučić ranije je ocenio da Kurti ima podršku zemalja Kvinte za svoje akcije, kojima se vrši pritisak na Srbiju. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u razgovoru za „Politiku” ocenjuje da unutar Zapada i EU postoje takve ideje.

– Ništa se tu nije posebno promenilo, EU sada samo ogoljenije govori isto što i ranije. EU od početka ima prema Srbiji licemeran odnos i postavlja pokretne mete kada je reč o ispunjenju zahteva za članstvo. Prvo je bilo – srušite Miloševića i sve će biti u redu. Onda je bilo – izručite Miloševića i sve koje vam pokažemo i biće u redu. Kada smo sve to uradili na našu večnu sramotu, onda su rekli: sada počnite da pregovarate s Kosovom. Pa onda – potpišite Briselski sporazum. A zatim – ništa od ovoga nije bilo važno, već sada treba da priznate Kosovo i da se odreknete Republike Srpske. Sada kažu: uvedite sankcije Ruskoj Federaciji, a onda vam nudimo nešto što ne možete da odbijete – da priznate Kosovo. Nemoguće je da oni misle da bismo to stvarno uradili, da se odreknemo jedinog saveznika tokom najvećeg dela istorije, a za „nagradu” ćemo se odreći dela svoje teritorije i reći da su vekovi borbe za KiM bili zapravo glupost i budalaština, a da je ovo pametno – ističe Aleksandar Vulin.

Glavna „nagrada” bi nam bila, kad sve to uradimo, potpuni raspad Srbije, našeg društva i države, bunt i revolucija?

Ako je ikako moguće, da to bude izazivanje sukoba među Srbima. Ko nam garantuje da sledeća, još veća „nagrada” neće da bude ukidanje RS?

Pominjali su ranije i Vojvodinu, Sandžak?

Biće prilike. Ali mislim, pošto je sad sukob u Ukrajini, bilo bi važnije da naoružamo Kijev i da pošaljemo Srbe da ginu. Ako već naši dedovi nisu ginuli pod Staljingradom, da ispravimo tu sramotu i da konačno s Hrvatima ginemo na istom ratištu i budemo na istoj strani sveta. Oni stalno govore o „evropskim vrednostima”, pa bih ja voleo da jednom dobijemo napismeno – šta je to tačno. Da li je to LGBT filozofija ili je to da Srbiji može da se otme teritorija, a nikome drugom ne može ni pedalj?

Da li oni sami znaju šta su „evropske vrednosti”?

EU se ponaša kao skup teritorija, a ne savez država. Teritorije nemaju ni svoje vrednosti, kao što nemaju ni svoju volju. EU je pokazala u sukobu u Ukrajini da ne odlučuje sama o sebi. Da biste bili supersila, morate da imate vrlo moćnu vojsku. EU je nekoliko puta to pokušala, ali se završilo sramotom i neuspesima. Kada je Angela Merkel počela da priča o formiranju evropske vojske, dobila je migrantsku krizu. Kada je Emanuel Makron počeo da priča o tome, dobio je „žute prsluke”. Ko god progovori o formiranju evropske vojske taj će loše proći. Evropskoj uniji je jasno da ona u ovom svetu nije nikakva sila i nema vojsku, da ona u potpunosti zavisi od NATO-a, odnosno od Sjedinjenih Američkih Država, i ima da radi šta joj se kaže. To rađa određene frustracije, a njih ne možeš da lečiš na nekom ko je jači od tebe, nego na slabijima. Eto Srbije kao vrlo zgodne prilike da lečimo frustracije.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će naš odgovor na poteze Prištine biti trezven, ali ubitačan i istinit?

Nisu to ideje Albina Kurtija. Da li stvarno neko veruje da on odlučuje o bilo čemu? On je samo pion „čuvene” Kvinte. I on radi šta mu se kaže, nema svoju volju. Šiptari su tokom istorije uvek bili bašibozuci, pomoćne trupe Turcima, Nemcima ili NATO-a. Oni tokom istorije nemaju nijednu samostalnu bitku, jedno selo nisu zauzeli, a da im nije rečeno. I sad mislite da je Kurti prvi šiptarski lider u istoriji koji ima svoju volju? Nema svoju volju! To nije iz njegove glave i zato je opasnije. To je poruka Srbiji da će nastaviti da nas provociraju dok god ne uvedemo sankcije RF i dok ne priznamo Kosovo. Aleksandar Vučić je poslednji slobodan lider u Evropi.

Ali on je sam rekao da ćemo se suprotstavljati na svaki način – sve dok ne upere pištolj u glavu našoj deci? To je užasan pritisak da Srbija odustane od svoje politike?

Za mir ćemo učiniti skoro sve, ali za slobodu ćemo učiniti baš sve. Srbija je odustala od politike slobode i nezavisnosti 2000. godine. Odustala je od sebe. Stalno nam govore da se „moramo okrenuti Zapadu”. Ali mi smo to već probali, 12 godina smo bili potpuni zapadni pion. Znate li vi da je u to vreme isti čovek, što nije zabeleženo u istoriji, neki Amadeo Votkins, radio reformu – i vojske i policije? A vojska i policija su vrlo različite stvari.

To je britanski državljanin, ekspert za bezbednost? Gde je on danas, da li je i dalje u našim redovima?

Nije, naravno. Kod mene ne bi bio ni u jednom ministarstvu. Ovde ne bi mogao ni da uđe i neka ne pokušava.

Pa ko ga je pustio?

Mi smo ga pustili, tadašnja država ga je pustila. Od 2000. do 2012. radili su šta su hteli. Igrali smo samo na jednu kartu, Zapada. I šta nam je to donelo? Donelo nam je martovski pogrom 2004, proglašenje nezavisnosti Kosova 2008, donelo je da je RS čudom preživela, ali sa umanjenim kapacitetima, donelo je pljačkašku privatizaciju, vojsku koja nije mogla da podigne jedan jedini lovac. Dakle, igrali smo samo na kartu Zapada. I šta smo dobili? Državu koja je bila pred bankrotom – čak ni pare nismo dobili. Kažu, ako se okrenemo Zapadu, bićemo bogati, a mi smo bili oslabljeni 12 godina pljačkaškim privatizacijama, imali nezaposlenost 27 odsto i bankrot države 2012. godine.

Međutim, postavlja se pitanje: ako bismo se oslonili na Istok, to jest smanjili taj stepen bliskosti sa Zapadom, kakve su garancije da bismo imalo bolje prošli?

Moramo isključivo da vodimo računa o sebi. Predsednik Vučić je među retkim svetskim državnicima koji je to stvarno počeo da radi i zato se njegove odluke često ne sviđaju ni Istoku ni Zapadu. Međutim, Srbima su bitne i očigledno daju dobre rezultate. Kada se sve ovo u svetu završi, a završiće se jednog dana za pregovaračkim stolom, da li ćemo za tim stolom imati bar jednog saveznika koji će reći: sećamo se koliko ste bili čvrsti, sećamo se da niste podlegli antiruskoj histeriji kada su svi drugi podlegali, vodićemo računa i o vašim interesima. Ili hoćemo da za tim stolom nemamo nijednog saveznika? Da li je interes Srbije da se posvađa i s Rusijom, a da ne dobijemo nikog drugog? Koji je uopšte interes Srbije da se posvađa s Rusijom?

To je isključivo interes onih koji to traže od nas?

Naravno da jeste.

I u vašoj koaliciji ima onih koji smatraju da treba da se odreknemo ne samo Rusije već i Kine?

To je sledeće. Mislite da će nam „ostaviti” Kinu? Ili bilo koje samostalno razmišljanje? Međutim, politika koju vodi predsednik Vučić nije takva. Ona neće služiti bilo kome. Ja slušam svoju koleginicu iz vlade, gospođu Mihajlović, koja kaže da treba da se „jasnije odredimo” prema sukobu u Ukrajini. Šta ima jasnije od onoga što smo rekli: poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i nećemo uvesti sankcije RF? Svakome je jasno da naše uvođenje sankcija Rusija ne bi nimalo osetila. Ali oni hoće da pokažu da Rusija nema nijednog prijatelja i saveznika, a da je Srbija nepouzdan prijatelj i saveznik. Žele da pokažu da je Srbija slab i nepouzdan partner, ali i da nas u budućim diplomatskim borbama ostave bez Rusije i Kine. Zamislite sednicu SB UN na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici, gde treba da budemo krivi za genocid, sednicu o KiM ili Republici Srpskoj, a Rusiji smo uveli sankcije i poslali poruku Kini da ćemo tako i s njima samo ako se naredi.

Ali Rusija ima BRIKS, ima ŠOS, ima ODKB i Evroazijsku uniju...

Ima pola sveta. Ako ste primetili, Saudijska Arabija je rekla – nećemo da uvodimo sankcije. Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su najznačajniji saveznik Zapada na Bliskom istoku, odnosno Zalivu, rekli su isto da neće. Ja se više od samog sukoba u Ukrajini plašim mržnje koja je oslobođena zbog sukoba u Ukrajini.

Prošli put kada smo razgovarali rekli ste mi da tačno znate ko je organizovao mehanizam pomoću kojeg je prisluškivan predsednik Vučić i da je MUP ceo predmet sa dokazima predao tužilaštvu?

Apsolutno.

Međutim, sada bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović iznosi u javnost tvrdnje da je ministar Nebojša Stefanović čitao te transkripte. Ima li dokaza koji vode do njega?

I to smo predali tužilaštvu. Mi smo razgovarali sa gospođom Hrkalović nakon što je davala te izjave u medijima, njena izjava je dostavljena nadležnom tužilaštvu i sada čekamo kakva će biti njihova reakcija. Mi smo svoj posao odradili. Mi sve znamo. I sve smo dokazali. Kada će tužilaštvo kvalifikovati delo, ja ne mogu da govorim o tome. Ali da je prisluškivanje dokazano – jeste. Da je rađeno planski i namerno – jeste. Da je rađeno zlonamerno – jeste. O motivima i zašto je rađeno, time treba neke druge službe da se bave, i da li ima upliva stranog faktora. Ipak, mi smo sve dokazali.

Mnogo se priča o toj umešanosti stranog faktora, čak je i Dijana Hrkalović o tome govorila?

Ne bez razloga. Aleksandar Vučić ne odgovara nikome, osim Srbima. Ne odgovara velikim silama. Jedini je državnik u Evropi koji je rekao da nećemo da budemo članica NATO-a nikada, jedini je koji nije uveo sankcije Rusiji, jedini je rekao da je Srbija samostalna i da će nastaviti da to bude. Ova vrsta prisluškivanja nije samo pritisak već uvek i priprema za političko, pa i fizičko ugrožavanje tog lica.

Da li su sve kockice ovog slučaja sada sklopljene nakon iskaza Dijane Hrkalović u MUP-u?

Apsolutno.

Do poslednjeg detalja?

Apsolutno sve. Do poslednjeg detalja. I sve je predato nadležnom tužilaštvu. Sve.

Vi verujete u „Srpski svet”, da Srbi u 21. veku imaju snage da budu politički jedinstveni? Da li to plaši susedne narode ili samo njihove političke elite?

To je samo mantra koja se ponavlja. Setite se da su sukobi u SFRJ počeli navodno zbog memoranduma SANU, gde su naši akademici govorili o diskriminaciji Srba u celoj zemlji. Taj dokument nikada nije postojao i nije pripadao SANU, ali je prihvaćen kao da postoji. S druge strane, sada imate zvaničan dokument HAZU, gde se traži od Srbije da napusti „mit o Jasenovcu”, da napusti Kosovo... To nikome ne smeta, to je legitimno pravo. Kažu da je „Srpski svet” drugo ime za „veliku Srbiju”. Na našu žalost, nje nikada nije bilo. Ali „velike Albanije” jeste, i „velike Hrvatske” jeste. Ako hoćemo da opstanemo, veoma brzo ćemo postati jedinstven politički narod – kao prvi korak ka ujedinjenju. Srbi će se jednom ujediniti zato što nikada u istoriji nisu, a doći će vreme da se to desi. Jedini način da Balkan ostane stabilan jeste da Srbi žive u jednoj državi. Svi sukobi na Balkanu počinju diskriminacijom Srba. Tamo gde poštuju prava Srba nemaju problem sa „Srpskim svetom”. Antrfile

Američki funkcioner mi je priznao da je pogrešio

Nedavno ste otkrili da vam je američki ambasador 2012. pretio da ćete da „letite iz vlasti” ako ne promenite svoje stavove u zaštiti srpskih interesa, kako to da ste i dalje tu?

Ne samo američki ambasador već i jedan važan funkcioner SAD koji je od tada još više napredovao i sada je veoma bitan i veoma aktuelan u njihovoj spoljnopolitičkoj službi. On mi je rekao: „Aleksandre, vi niste čak ni član SNS-a. Vi ste potrošna roba. S takvim stavovima vi ne možete da postojite.” Kasnije, kada je odlazio iz Srbije, pozvao me je na oproštajnu večeru i rekao: „Pogrešio sam, ipak ste opstali.” Ja sam još uvek tu zato što Aleksandar Vučić vrlo loše reaguje na ucene i pritiske. Zato što ceni ljude koji nisu agenti, koji ne pripadaju nijednoj stranoj službi, a koji cene i vole Srbiju. A nadam se bar da sam nešto dobro i uradio. Antrfile

Da je bivša vlast ostala, Srbija bi danas bila u NATO-u bez Kosova

Da li mislite da se Aleksandar Vučić pojavio u poslednjem trenutku na čelu Srbije, kada je ona bila na ivici ambisa?

Da se on nije pojavio i objedinio sve političke snage koje su u stanju da zaustave propadanje, već bismo bili u ambisu. Da je vladavina žutog ološa, podržana Socijalističkom partijom Srbije, potrajala još tri-četiri godine, mi bismo ušli u NATO, ali ne i u EU. I to bez naše južne pokrajine. Aleksandar Vučić je od Srbije napravio veću zemlju nego što ona to jeste po broju svojih stanovnika i teritoriji. To mu ne praštaju.

 

Komentari7
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vojo
Imamo doikaze nemamo tuzilastvo a imamo jaku drzavu
Marko
Ako imate dokaze onda ispada da nemamo tuzilastvo
Beogradjanin-Istrijan-Schwabenländle
Ово би била важна вест да је рекао КО је то прислушкивао и како је то успело, овако вредност нула.
Стари
Шта није се свидело цензорима у мојем коментару "Србијо, чврсто стоји на свом путу!", који је био објављен, а онда избачен.
Stojko
I mene prisluškuju, siguran sam a rade i preko "saradnika" decenijama

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.