Subota, 10.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Miris štrudle vodi u Dolovo

U južnobanatskom selu na obodu Deliblatske peščare biraće se najbolja poslastica – domaćina i gostinska, voćna i slana, kao i najlepše uređeni štand
(Фото: О. Јанковић)

Pančevo – Minula dva dana pančevačkim korzom širio se miris banatske štrudle. To su žene iz udruženja „Dolovke” nudile na probu zalogaje ove vrste nadevenog kiselog testa, pozivajući sve zainteresovane na „Dane štrudle”, čija je centralna manifestacija 23. „Štrudlijada” zakazana za 3. septembar. Dan ranije prostor u Domu kulture „25. maj” i etno-kutak Aktiva žena „Dolovke”, koje nose i glavni teret organizacije, biće ispunjen njihovim ručnim radovima, dok je subota rezervisana za nadmetanje, pesmu i igru i podelu priznanja najboljoj štrudli društva – domaćina, gostinskoj, voćnoj i slanoj, kao i najlepše uređenom štandu.

Žiri će do najuspešnije spravljene štrudle stići najpre ocenjivanjem vizuelnog utiska, jer svaka prava mora biti premazana jajima i imati sjaj. Dalje će se ispitivati kvalitet peciva, koje ne sme biti gnjecavo ili prepečeno, a sledi ocenjivanje mirisa, slatkoće i ukusa, kada se proverava da se nije preteralo sa šećerom, da poslastica nije gorka… Procenjuje se pravilan odnos testa i fila. Na dolovačku gastro-manifestaciju se dolazi po priznanja, a i sama „Štrudlijada” je nosilac epiteta „zaštićeni brend” i uvršćena je među deset najboljih festivala hrane, a Privredna komora Srbije pozicionirala ju je među tri najuspešnije tradicionalne manifestacije u nas.

Biće tako u zatalasanom Dolovu na obodu Deliblatske peščare, banatskog kolača po staroj recepturi – s makom, orasima i rogačem, zbog kojih se i izdaleka dolazi, ali i inoviranih – s višnjama i čokoladom, suvim grožđem i vanil-kremom..., koje će ove godine doneti gošće iz 25 udruženja iz čitave Srbije. Prilika je to da se domaćini pokažu, da se razmene recepti i dobije poneka nova ideja, ali se, kažu ovde, ipak ispostavi da posetioci najviše vole tradicionalne, stare ukuse, bez mnogo eksperimentisanja. Jedu se tokom „Štrudlijade” i drugi domaći kolači poput vanilica, gurabija, lenjih pita, peciva, pa se i pokoja flaša vina iz ovdašnjeg udruženja vinara „Sveti Trifun” zapakuje da se ponese. Novina uvek ima, ali se nije promenila želja Dolovki da im se pridruži što više mladih domaćica kako bi bila održana tradicija koja je proslavila selo.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dusan1
Za razliku od 'margarinskih' torti koje su više proizvod za slikanje i gledanje i orijentalnih poslastica sa agdom ( otužnim šećernim sirupom ) , štrudla je ono pravo zadovoljstvo za nepca !

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.